Updates
De campagne
Vraag & antwoord
Doe mee
30-30

30 dagen lang 30 minuten bewegen in het groen

Ja, ik doe mee!

30-30, dat is 30 dagen lang elke dag (minstens) een half uur bewegen in het groen. Bewegen in het groen is immers goed voor je gezondheid én voor je humeur. We geven het startschot in het voorjaar. Stadsmus of boomkruiper: iedereen heeft baat bij beweging in het groen. Doe dus dit jaar mee van 30 april tot 29 mei.

Wat doe jij?

Daag jezelf uit om 30 dagen lang 30 minuten per dag te bewegen in het groen. Met bewegen bedoelen we niet enkel lopen, wandelen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook yoga, geocache of touwspringen. Zolang je maar beweegt in het groen.

Ooit al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen. Trek het bos in, snuif de heerlijke geuren op en laat je ogen volop genieten. Regent het? Dan beschermen bomen je tegen het nat. Schijnt de zon? Dan brengen ze aangename verkoeling. Trek ook eens samen met je kinderen de bossen in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen een betere motoriek.

 
 

Wat doen wij?

 • We bieden je een online account met persoonlijk dagboek om je voortgang bij te houden. Je kan ook deelnemen in groep. 
 • We posten regelmatig inspiratie en tips, leuke weetjes en gezondheidsinformatie.
 • We inspireren je met beweegactiviteiten tijdens de loop van de campagne.
 • We planten aan het einde van de campagne een echt bos! Hoe groot? Dat hangt van jouw doorzettingsvermogen af.

Waar zorgen we samen voor?

Voor iedereen een plek vlakbij om te bewegen in het groen: dat is wat we willen. Door deel te nemen aan de campagne zorg je eerst en vooral voor een betere fysieke en mentale gezondheid voor jezelf. Maar al doende creëren we samen ook een nieuw bosje. Want samen maken we het verschil: voor elke actieve deelnemer planten we een boom. Zo gingen er de voorbije jaren al meer dan 30 000 bomen de grond in, in onder meer Lokeren, Willebroek, Stekene, Machelen, Lievegem en Lochristi.

De komende jaren hopen we nog meer bomen te kunnen planten. Waar wacht je nog op? Schrijf je nu in en doe mee!

Meer weten?

Een bijzondere 30-30 ervaring

Een tijdje geleden zat Marianne erg diep. Elke uitvlucht om niet buiten te moeten komen, was goed. 30-30 hielp ze om gemotiveerd te blijven. Buiten zijn en vooral buiten moeten komen door deel te nemen was voor haar heel belangrijk. “Ik merk dat ik positiever in het leven sta nu. Als er iets gebeurt dat me weer negatieve gedachten geeft, doe ik mijn loopschoenen aan en ik ben weg.”

Meer 30-30 ervaringen
 • Niet alleen ontdek je prachtige dingen als je de natuur in trekt, je wordt er zelf ook beter van. Dat ondervond Marianne Labarque aan den lijve. Haar deelname aan 30-30 gaf haar terug zin om buiten te komen na een zware periode in haar leven.

Partners

30-30

Vraag &
antwoord

 • Waarom meedoen aan 30-30?

  Beweeg vanzelf

  Ooit al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen. Trek het bos in, snuif de heerlijke geuren op en laat je ogen volop genieten. Regent het? Dan beschermen bomen je tegen het nat. Schijnt de zon? Dan brengen ze aangename verkoeling. Trek ook eens samen met je kinderen de bossen in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen een betere motoriek.

  Voel je beter in je vel

  Kijken en genieten van een groene omgeving doet ons al deugd. Bovendien wisselt het decor vaak onder invloed van de seizoenen. Saai is het dus nooit. Een wandeling in het bos verbetert ook je zelfvertrouwen en je humeur. Je merkte ongetwijfeld al dat je vrolijker wordt na een stevige natuurwandeling. Een absolute aanrader dus wanneer je kampt met depressie- of stresssymptomen. Bovendien word je productiever, vitaler en socialer. Je stoot op de runner’s high of valt al eens een kilootje af. Waar wacht je nog op?

  Kies voor je luchtwegen

  Bosbezoekjes versterken je immuunsysteem en zorgen voor minder last van astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Bossen en bomen zijn een efficiënte manier om fijn stof uit de lucht te filteren. Ze zuiveren de lucht. Daarnaast produceren ze ook verse zuurstof.

  Geef je longen de lucht die ze verdienen en haal tijdens het bewegen eens diep adem. Dan is zuivere lucht extra belangrijk! Zoek deze plekken zeker op als je in een stad of drukke verkeersomgeving woont. Op deze plaatsen meet men vaak hoge concentraties aan fijn stof.

  Ontspan je

  Had je een drukke of stresserende dag op het werk? Korte wandelingen in het bos herstellen het concentratieniveau en nemen stress weg. Zelfs zeer korte sessies in het bos verminderen piekergedrag en zorgen ervoor dat je minder blijft stilstaan bij de negatieve aspecten van je leven. Maak dus even tijd vrij en zet al je gedachten op een rij tijdens een bezoekje aan een park of bos. Je zal nadien ook beter slapen en minder last van spanningshoofdpijn hebben. Een deugddoende nachtrust, daar droomt toch iedereen van?

 • Wat kost dat?

  Registeren is helemaal gratis.

 • Ik hou niet van sporten. Kan ik toch meedoen?

  Natuurlijk! Bewegen is niet gelijk aan sporten. Wandelen, fietsen of tuinieren is voor de meeste mensen wel haalbaar en goed voor lichaam en geest. Voor je gezondheid is het wel belangrijk dat je aan een matige intensiteit beweegt, en dit bij voorkeur minstens 150 minuten per week. Dit levert je meer gezondheidsvoordeel op dan licht intensieve bewegingen. Bij matig intensief bewegen kan je nog praten, maar een liedje zingen lukt al moeilijker.

 • Wat betekent bewegen ‘in het groen’?

  ‘In het groen’ interpreteren we zeer ruim. Het gaat over bewegen in de buitenlucht en dit in een natuurlijke omgeving. Ook bewegen in de omgeving van een rivier, meer of zee valt dus onder bewegen in het groen.