Updates
#Together4Forests

Samen houden we ontbossing van ons bord

Ja, ik doe mee!

Laat van je horen voor een nieuwe EU-wetgeving en houd ontbossing van je bord

De Europese Unie wil haar rol in de wereldwijde ontbossing bestrijden met een nieuwe anti-ontbossingswet. Tijdens de voorbereiding van het wetsvoorstel was BOS+ samen met velen van jullie mede-eiser voor een heel ambitieuze wet. Nu wordt tussen de verschillende Europese instellingen onderhandeld over de finale versie. Het uitgelezen moment om er nog maar eens op te hameren dat die wet zeer, maar dan ook écht, zeer sterk moet zijn.

Ontbossing op ons bord

Bossen wereldwijd staan onder grote druk. Het is geen geheim dat onze levensstijl in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa, een grote impact heeft die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Onbewust consumeren wij producten met ingrediënten afkomstig uit ontboste gebieden of andere verwoeste ecosystemen zoals savannes. Heel wat producten die ontbossing en vernietiging van ecosystemen in de hand werken, komen zo in onze winkelkar en op ons bord terecht. Je zou zomaar kunnen stellen dat we aan een snel tempo onze waardevolle bossen opeten.

De aandacht voor die ontbossing neemt toe en er worden stevige beloftes gemaakt om ontbossing aan banden te leggen. De EU-wet die op dit moment wordt opgebouwd, is daar een hoopgevend voorbeeld van. Bedrijven die producten op de Europese markt willen brengen, moeten daarvoor eerst kunnen aantonen dat die niet het resultaat zijn van ontbossing.

Nog eens tijd voor actie

Maar om ontbossing echt van ons bord te houden is het ontzettend belangrijk dat de finale versie van de wet ijzersterk is en ook daadwerkelijk geen enkel product dat ontbossing heeft veroorzaakt, de EU binnenlaat. Help mee dat ideale scenario werkelijkheid worden.

De wet vertoont nog verraderlijke achterpoortjes die BOS+ en de hele coalitie graag gesloten ziet. Zo wordt er enkel rekening gehouden met bos, maar ook andere vitale ecosystemen die instaan voor koolstofopslag en de bescherming van onze biodiversiteit moeten beschermd worden. Daarnaast moeten de politici ver genoeg durven gaan; nu zijn er nog uitzonderingen voor producten afkomstig uit zogenaamde ‘lage-risico’ landen. Dat willen we met Together4Forests graag geschrapt zien, want producten kunnen makkelijk verscheept worden via deze landen en zo de wetgeving ontlopen. Tot slot focust de wetgeving zich op enkele specifieke producten en het laat daarbij rubber en maïs achterwege omdat het zogenaamd maar instaat voor een kleine fractie van de veroorzaakte ontbossing. En dat terwijl deze twee producten in de top 10 staan van producten die ontbossing veroorzaken.

Stuur onze politici een sterk signaal

#Together4Forests en de EU-ontbossingswet

Europa werkt aan een wetgeving die producten moet verbieden op haar grondgebied die elders ontbossing hebben veroorzaakt. Opdat deze wetgeving streng en sluitend genoeg wordt, hebben natuurorganisaties uit heel Europa zich verenigd. 

Together4Forests is een coalitie van onder meer BOS+, WWF, Greenpeace en 177 andere Europese natuurorganisaties die door middel van breedgedragen campagnes onze nationale en Europese politici willen aanzetten werk te maken van een anti-ontbossingswet mét tanden, eentje die voor goed alle producten die elders voor ontbossing zorgen, bant uit Europa.

Nadat in november 2021 een eerste versie door de Europese Commissie werd gepubliceerd, wordt er momenteel binnen de EU verder onderhandeld over de inhoud van de wet. Bij een zoektocht naar compromissen, dreigt het ambitieniveau te dalen. Om niet uit te monden in een slappe, verwaterde versie van de wet, moeten de beleidsmakers duidelijk gemaakt worden dat er absoluut geen ontbossing door de mazen van het net kan glippen of het probleem niet mag verschuiven naar andere ecosystemen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Superlijst

Samen met o.a. Rikolto, Testaankoop, Bond Beter Leefmilieu werken we aan een onafhankelijke Superlijst waarin we nagaan in welke mate Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi en Lidl inspanningen leveren om ontbossing en voedselverspilling tegen te gaan en te kiezen voor producten uit duurzame landbouw.

Is het niet bizar dat je als consument überhaupt zomaar producten in de supermarkt kan kopen die bijdragen aan ontbossing? 

Lees de resultaten via de knop:
 

Superlijst
  • Kunnen supermarkten ons helpen om ontbossingsvrij te eten? Jawel, en dat is nu belangrijker dan ooit. Pieter van BOS+ legt uit hoeveel bos er jaarlijks verdwijnt door Belgische consumptie, en hoe we hier verandering in kunnen brengen. Samen met o.a. Rikolto en andere partners onderzoeken we met Superlijst hoe supermarkten ons helpen kiezen voor milieuvriendelijk eten.

Contacteer ons

Heb je een vraag over de Superlijst of over de e-mailactie van #Together4Forests naar onze Belgische Europarlementariërs, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Beleidsmedewerker tropen

Pieter Van de Sype

pieter.vandesype@bosplus.be