In de meeste Vlaamse gemeenten is er een groot gebrek aan bossen, bomen en ander groen. Die zijn nochtans essentieel voor de leefbaarheid van iedere gemeente of stad. Niet alleen is het aangenamer en gezonder wonen in een groene buurt, het maakt een stad koeler en ook op het platteland brengt een bos welkome schaduw en rijke voeding voor de gewassen. Bomen en bossen zijn dé natuurlijke oplossingen bij uitstek voor klimaatmitigatie en – adaptatie, en zijn naast hotspots van biodiversiteit vaak ook de favoriete ontspanningsplekken van buurtbewoners.
Meer Bos is actief in heel Vlaanderen maar met een sterke lokale werking. Op die wijze wil Meer Bos de coöperanten de mogelijkheid bieden te investeren in bossen en groen in eigen buurt. Je kiest dan ook zelf of jouw investering mag worden gebruikt in heel Vlaanderen, of enkel in een of meer van de gemeenten waarin Meer Bos prioritair actief is.
Je kan mede-eigenaar worden van de coöperatieve vennootschap (CV) Meer Bos door één of meerdere aandelen van € 250 te kopen. Hiermee word je ‘coöperant’: met dat geld worden gronden aangekocht en bossen aangelegd. Als aandeelhouder word je dus letterlijk mede-eigenaar van het nieuwe bos, en krijg je bovendien stemrecht in de algemene vergadering.
Als coöperant kan je ook meehelpen bij de aanleg, het onderhoud en het duurzaam beheer van de bossen van de CV. Wij staan voor “natuurvolgend” en “multifunctioneel” bosbeheer en zullen je graag toelichten en aanleren wat dat in de praktijk betekent. Je bepaalt echter zelf of en in welke mate je actief wenst te zijn in jouw bos en samen met andere coöperanten deel wil zijn van de Meer Bos-community in jouw buurt. Gewoon steunen en/of er af en toe gewoon eens komen genieten, is voor ons uiteraard ook helemaal goed!
De coöperatieve Meer Bos vindt zijn wortels in een oproep van de gemeente Dilbeek in 2022 voor duurzame burgerinitiatieven. Het project van een van onze oprichtende vennoten, om in de gemeente Dilbeek een coöperatief bos te realiseren, werd door de gemeente en een professionele jury uitgekozen en gesubsidieerd. Vertrekkend vanuit dit project legde de lokale initiatiefnemer, bosliefhebber en jurist Frederik Vandendriessche contact met bos- en bomenorganisatie BOS+. Daar had men enkele jaren eerder ook al op een dergelijk initiatief gebroed, maar was dat omwille van een tekort aan juridische expertise niet tot wasdom gekomen. Complementaire expertises vonden elkaar dus, en enthousiast gingen we aan het werk, samen met de gemeente Dilbeek, om de CV uit te denken en op te starten.
We vonden bovendien heel snel steun bij een aantal gelijkgestemden, die mee hun schouders onder de oprichting van onze coöperatieve zetten.
Al snel bleek ook dat het spijtig zou zijn om dit mooie coöperatieve project te beperken tot 1 enkele gemeente, en besloten we om de cv op te richten voor heel Vlaanderen, waarbij we wel blijven inzetten op lokale binding: coöperanten kunnen ervoor kiezen projecten te ondersteunen per gemeente (of groep van gemeenten), zodat ze “hun” bos in hun directe leefomgeving kunnen realiseren. Daarbij werd de gemeente Dilbeek als de eerste piloot-gemeente uitgekozen, met de ambitie om dit op korte termijn uit te breiden tot zoveel mogelijk Vlaamse gemeenten. Op die wijze kan een efficiënte en professionele organisatie van de coöperatieve gecombineerd worden met een specifieke lokale werking die de coöperanten toestaat bossen in hun buurt te realiseren.
Financiers voor de CV Meer Bos zijn: Provincie Vlaams-Brabant, Minister van Omgeving (ANB), Gemeente Dilbeek, Agentschap Binnenlands Bestuur