Updates

Excursie bos t'Ename – Studententarief

Pro Silva beheer staat voor multifunctioneel bosbeheer waarbij zowel de ecologische, sociale als economische functie samengaan. Het Bos t’Ename vormt een voorbeeld van bosbeheer waar alle drie de pijlers aanwezig zijn. In Bos t’Ename, als natuurreservaat, primeert de ecologische, beschermings- en sociale functie. Het hout (voornamelijk populier) dat geproduceerd wordt is een bijkomstigheid van het ecologische aspect, maar wordt steeds zo hoogwaardig mogelijk ingezet als timmer- en bouwhout of door met oude ambachten te werken.  

 

Tijdens de excursie op zaterdag 28 oktober worden we rondgeleid door conservator, en auteur van het boek 12.000 jaar Bos t’Ename, Guido Tack. We bezoeken onder andere de Natuurboerderij die vernieuwd wordt met lokaal gewonnen hout en gebouwd wordt met vrijwilligers. Deze excursie valt expres op een zaterdag omdat de vrijwilligers dan aan de slag zijn in het bos. Het Bos t’Ename kent namelijk een mooie praktijk van het betrekken van vrijwilligers in hun bosbeheer. Dit was overigens 1 van de discussiepunten die uit de Pro Silva discussieavonden naar voren kwamen.

Daarnaast staan we stil bij nietsdoenbeheer en middelhoutbeheer met brandhoutverdeling en ander houtgebruik en bezoeken we een stuk spontane bos- en wastinevorming onder extensieve begrazing.    

 

De belangrijkste praktische zaken op een rijtje:  

 • Wanneer: zaterdag 28 oktober 2023 van 14u tot 17u  

 • Locatie: Bos t’Ename te Ename  

 • Inschrijving: verplicht, via de link hieronder  

 • Prijs: 30 euro voor volwassenen (15 euro voor studenten)  

 • Wandelafstand 4 km, stevig schoeisel aangewezen.  

 • Begeleider: Guido Tack (conservator Bos t’Ename) 

 • Ruwe dagindeling, inhoud en tijdsduur 

  • Natuurboerderij  

  • Nietsdoenbeheer 

  • Vrijwilligers betrekken in bosbeheer 

  • Middelhoutbeheer met brandhoutverdeling en ander houtgebruik  

  • Spontane bos- en wastinevorming 

Locatie van afspraak en mogelijkheden van vervoer ernaartoe: er is parking op het einde van de Kapellestraat. We stimuleren graag dat mensen op een duurzame manier naar de excursie komen. De plaats van afspraak ligt op 11 minuten fietsen van het station Oudenaarde (BlueBikes verkrijgbaar aan het station) of je kan samen met de auto rijden. Daarvoor bieden we deze carpoolpagina aan.  

https://www.groupcarpool.com/t/wubd0g (voeg hier je eigen rit aan toe of sluit aan bij een andere chauffeur)

Met het openbaar vervoer: trein tot in Oudenaarde. Van daar 11 minuten met de fiets (BlueBike opties aan het station). 

We zijn voor deze excursie nog op zoek naar een verslagnemer. Laat zeker weten indien u dit op zich wenst te nemen (aan isaac.lievevrouw@bosplus.be). Ter compensatie kunt u gratis deelnemen.  

Terug

Inschrijven

We gebruiken jouw telefoonnummer enkel om je te contacteren over dit evenement

Adresgegevens

Film

ONZE NATUUR – Aarschot

Aarschot
Bosbeleving

Bosbadweekend 2023

Kasterlee
bekijk de volledige kalender