Updates

Excursie Bosreservaat Joseph Zwaenepoel in het Zoniënwoud

© Vilda (Rollin Verlinde)

De bosreservaten in Vlaanderen bedekken meer dan 3000 hectare. Als je interesse hebt in spontane dynamieken in bossen dan zijn deze grotendeels onbeheerde bossen de place to be! Natuurlijke processen herkennen en er de resultaten van zien, levert heelt wat nuttige informatie op om bossen duurzaam te beheren. Uiteraard leveren deze bossen ook pareltjes op waar heel wat moois valt te ontdekken: Europese topnatuur in Vlaanderen!

Ieder jaar probeert BOS+ er eentje te bezoeken. Dit jaar is het Reservaat Joseph Zwaenepoel nogmaals aan de beurt. We organiseerden hier in 2011 al eens een excursie maar deze topper onder de bosreservaten die ondertussen ook erkend is als UNESO-werelderfgoed verdient het om af en toe te bezoeken. In delen van het meer dan 230 hectare grote reservaat zijn al bijna 40 jaar geen menselijke ingrepen meer gebeurd. Er staan uitzonderlijke woudreuzen die meer dan 200 jaar zijn, bijna 50 m halen en diameters meer dan 150 cm hebben, waarschijnlijk de hoogste beuken ter wereld.

Dé expert op vlak van bosreservaten, Kris Vandekerkhove van het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (INBO) is gids van dienst en zal ons meer vertellen over de interessante geschiedenis en veel andere aspecten van het Bosreservaat Joseph Zwaenepoel. Uiteraard is aangepast schoeisel aan te raden.

We spreken op zondag 16 oktober af om 14u op de parking van het Kasteel van Groenendaal (Duboislaan 1, Hoeilaart). Mocht die parking volzet zijn, kan er ook geparkeerd worden op de parking aan het bosmuseum (Tumuliweg, Hoeilaart). Rond 17u zijn we terug. Inschrijven is gratis maar verplicht en kan hieronder. Meer info kan je krijgen bij sander.vandaele@bosplus.be.
 

Terug

Inschrijven

Helaas, het evenement is volzet.

Actie

Klimaatmars 23 oktober 2022

Schaarbeek
bekijk de volledige kalender