Updates

Cultuur in het Bos

Luisteren in het Bos

Onder de artistieke leiding van Wilderhistories maakten we een audiotocht in het Aelmoeseneiebos in Gontrode over de betekenis van bos, woud, en wildernis in onze cultuur en collectieve verbeelding.

Luisterwandeling ‘Into the Woods’

Het bos intrekken, het bos ontdekken, het bos beleven. Meer dan ooit hervonden we het voorbije jaar het bos rondom ons. Als een toevluchtsoord, een ontmoetingsplaats of een uitlaatklep. Maar hoe kijken wij als mens naar onze natuurlijke omgeving, en wat vertelt dat over onszelf? Waar leggen we de lijn tussen de ordelijke wereld van de mens en de wilde wereld van de natuur? En was dat vroeger anders? 

De luisterwandeling Into The Woods door het Aelmoeseneiebos geeft op een creatieve en auditieve wijze antwoorden op deze razend interessante vragen.

It is in vain to dream of a wildness distant from ourselves. There is none such -H.D. Thoreau

Elf inspirerende verhalen

In het mooie Rodeland, tussen akkers en weiden, tussen eeuwenoude en piepjonge bossen, voert een audiotocht je mee langs verschillende manieren om een bos te bekijken. Elf inspirerende verhalen op de grens tussen cultuur en natuur. Trek je wandelschoenen aan, neem je koptelefoon en zoek je weg door dit fascinerende landschap. Laat je meevoeren door het verleden en het heden, door legenden en dromen, door wetenschappers en vertellers. En ontdek hoe innig natuur en cultuur ook vandaag nog verbonden zijn, in een landschap op het snijpunt van een wild verleden en een veerkrachtige toekomst. 

To understand the wild you must first understand the wood – Robert Macfarlane

 • Praktisch

  Into the Woods is een gratis luisterexpo en –verhaal in het levende museum van het landschapsproject Rodeland. De tocht vertrekt aan het station van Gontrode en eindigt op wandelafstand van het station, bij de kantoren van BOS+. De wandeling zelf duurt ongeveer 1,5 uur.

  Kom alsjeblieft met de fiets of het openbaar vervoer. Parkeergelegenheid voor fietsen (en desnoods) auto’s is er ook aan de kantoren van BOS+. Er is elk uur een trein van Gent naar Gontrode en omgekeerd. De laatste vertrekt in Gontrode om 22u40.

  Belangrijk om bij te hebben

  • Het officiële kaartje
  • Een smartphone of andere toestel waar je podcasts op kan luisteren
  • Oortjes of een koptelefoon
  • Je zin voor verwondering
  • Eventueel eten en/of drinken aangezien er weinig horecagelegenheid is langsheen de tocht.
  • Hou het bos wel afvalvrij.
 • Wilderhistories

  INTO THE WOODS is een luistertocht van WILDER HISTORIES voor BOS+. Dit project werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

  Wilderhistories is een creatief, historisch en filosofisch audiocollectief. Wilderhistories bewandelt de zijsporen van de civilisatie, en legt een wildere wereld bloot in podcasts, luisterspellen, wandelroutes en kaarten. 

 • Landschapsproject Rodeland

  Landschapsproject Rodeland is een project van Bos+, Natuur en Bos, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeente Merelbeke, Gemeente Gavere, Gemeente Oosterzele, Gemeente Melle, Bosgroep Midden-Oost Vlaanderen vzw, Departement Landbouw en Visserij, Natuurpunt, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Boerennatuur Vlaanderen, Universiteit Gent, ForNaLab, Hogeschool Gent, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, Regionaal Landschap Schelde en Durme, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Landelijk Vlaanderen.

PSSST, WOUDZOEKER… ZO GENIET JE VAN DE LUISTEREXPO

1

Start en einde

Start route: station Gontrode
Einde route: Aelmoeseneiebos/ Geraardsbergsesteenweg.
(Zo’n 5 minuten wandelen van het station of van BOS+)

2

izi.TRAVEL

Download de izi.TRAVEL app op je smartphone en open de app.

3

mobiele data en GPS-signaal

Zorg ervoor dat je mobiele data en GPS-signaal aanstaan.
Luister vervolgens naar de instructies.

4

Druk op start en begin te wandelen

De luisterfragmenten beginnen vanzelf te spelen wanneer je op de juiste locatie bent.

5

Geniet van Into The Woods

Duur: ca. 1u 45 min
Afstand: 6km

Interesse? Contacteer ons

Heb je vragen over de podcast of ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook zo’n verhaal laten maken over een bos? Laat het ons dan weten.

Beleidsmedewerker Vlaanderen

Laure De Vroey

laure.devroey@bosplus.be