We vullen ons kenniscentrum continu aan met publicaties en informatie over bos, bomen en natuurlijk ook over meer dan bomen alleen. Ook op deze pagina: de Bosrevue. Schrijf je in op deze maandelijks nieuwsbrief vol wetenschappelijk bosonderzoek en praktische beheertoepassingen. Of heb je eerder nood aan laagdrempelige informatie over onze thema’s? Neem dan deel aan onze Bospraatjes.
Sinds 2002 vertaalt Bosrevue wetenschappelijk bosonderzoek naar praktische beheertoepassingen op het terrein. Elke maand verschijnen er telkens twee nieuwe artikels. Schrijf je in voor de Bosrevue en ontvang maandelijks de gratis e-zine.
Meld je aan voor de BosrevuePopulier van Hier wil zo veel mogelijk gefundeerde kennis verzamelen over populieren en die met een ruim publiek delen. Van gemeenten tot private grondeigenaars en organisaties actief in het landschap, iedereen is welkom om in ons populierenkenniscentrum rond te snuisteren. Doorheen het project zal dit kennisplatform systematisch uitgebreid worden. Vragen, aanvullingen en feedback zijn steeds welkom. Naast dit online platform zal er in de loop van het project ook een brochure uitgebracht worden die dieper ingaat op de cultuurhistorisch belangrijke populieren.
Op deze pagina bespreken we de eigenschappen van populierenhout en haar toepassingen. We geven een overzicht van zowel het historisch als het hedendaagse gebruik van populierenhout en gaan wat dieper in op de geschiedenis van de Belgische luciferindustrie. Tot slot analyseren we nog de bedreigingen en opportuniteiten voor de populieren verwerkende industrie.
Door de praktijken in het verleden, zoals het aanplanten op een ongeschikte standplaats, het gebruik van pesticiden en het veelvuldig aanplanten van een beperkt aantal cultivars waardoor de populierenroestziekte massaal kon toeslaan, worden populieren tot op de dag van vandaag nog vaak gelinkt met een lage biodiversiteit. Dit is onterecht. Wij bekeken de wetenschappelijke literatuur en zetten de feiten op een rijtje.
BOS+ organiseert sinds 2021 de bospraatjes. Dit zijn laagdrempelige, Nederlandstalige en gratis lezingen, debatten, presentaties enzovoort over BOS+ – thema’s. Wil je graag eens deelnemen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief.
Meer wetenU bent benieuwd wat BOS+ precies uitspookt? Welke terreinacties gebeuren er in België en Zuid-Amerika, wat zijn de nieuwste educatieve projecten, hoe doet BOS+ het in de media en hoe ziet het financiële plaatje eruit?
Alle brochures, …Gedurende de vele projecten die BOS+ uitvoerde, werden al hele encyclopedieën kennis verzameld. Om die voor de eeuwigheid te bewaren en laten renderen werden al deze wijsheden in vademeca, brochures, bosrevues vastgelegd.
Alle studies, …Alles wat je moet weten om als gemeente te bebossen.
Populieren in Vlaanderen: een boeiend verleden en een levendige toekomst
Marktstudie, perspectieven en aanbevelingen voor een herziening van het bestaande Sectoraal Akkoord
Activiteit III: Toekomstige vraag naar (kwaliteits)hout in relatie tot het mogelijke aanbod
Hier vindt u tal van andere downloads, waaronder handleidingen, beleidsnota’s, rapporten en activiteiten.
Andere downloadsBosrevue_15_bosrerervaten in vlaanderen de beleidsvisie_Van Elegem
Bosrevue_15_de vlaamse bosresvaten in europees en historisch perspectief_Muys
Bosrevue_15_het houhakkerslint_Goris
Bosrevue_15_indrukken uit een adviscommisie_Stryckers
Bosrevue_15_integrale bosreservaten en xylobionten_Smets Vandekerkhove Crevecoeur
Bosrevue_15_kansen en perspectieven voor paddestoelen in bosreservaten_Walleyn
Bosrevue_15_prive bos eigenaars en attitudes ten opzichte van duurzaam bosbeheer_Vanlerberghe
Bosrevue_15_spontane dynamieken in onze integrale bosreservaten leren we nieuwe dingen_Vandekerkhove
Bosrevue_15_veranderingen binnen graslandvegetaties in bosreservaat_Sevendond Rombouts
Bosrevue_16_criteria duurzaam bosbeheer_Vanlerbeghe
Bosrevue_16_Houtkwaliteit_in_het_Vlaamse_bos_Het_nu_en_de_toekomst
Bosrevue_16_touwtje toekomstboom_Goris