Updates
Nieuws

De strijd is nooit gestreden

Afgelopen weekend tankten we, samen met zo’n 30 moedige medestanders, een stevige portie strijdlust en hoop.  Voor de tweede keer brachten BOS+ en Greenpeace België burgers en actiegroepen, die zich inspannen voor kwetsbare natuur in hun buurt, samen op een local battle day  in Brussel. Daar maakten we tijd voor vorming, kennisdeling en uitwisseling. Want van Lummen tot Lint, van Ronse tot Rotselaar, elke dag nog verdwijnt één groot voetbalveld aan bos in Vlaanderen. Of het nu gaat om woningbouw, nieuwe wegen, infrastructuur, zwembaden, ontginning of industrie: elk project hakt in op ons al zo pover en kwetsbaar bosareaal. Nog te vaak trekt de natuur aan het kortste eind.  

“Het besef niet alleen te staan”, “de succesverhalen die tonen dat één burger met een beetje steun de bulldozers kan tegenhouden” en “we hebben het recht aan onze zijde”. Zo klonken de belangrijkste lessen die de aanwezigen ’s avonds mee naar huis namen. Want naast het leren van elkaar, werd de gedeelde strijd ook inhoudelijk en juridisch versterkt met grote dank aan juristen en experts Johan Verstraeten en Dries Verhaeghe (Dryade).  

De dag eindigde in een parel van een bedreigd bos. Verstopt achter een zware poort, midden in een bouwblok in hartje Laken, stapten we de stadsjungle van Donderberg binnen. In deze oude koninklijke boomkwekerij staan honderden bijzondere, waardevolle en soms eeuwenoude bomen, en kan je op een zomeravond zelfs glimwormen spotten. Maar omwille van gedateerde maar aanhoudende bouwplannen, is ook deze site direct bedreigd.  

Op plekken als deze wordt duidelijk hoe groot en urgent de nood is aan een degelijke bescherming voor (stedelijke) natuur. Een punt dat we op de agenda zetten van onze toekomstige regeringen, maar gelukkig eentje dat op Europees niveau heel recent alsnog is opgepikt. Want de goedkeuring van de Natuurherstelwet, die amper één dag later tegen alle verwachtingen en na een brokkenparcours zonder weerga zou worden aangekondigd, brengt meer dan een lichtpuntje voor het voortbestaan van kwetsbare Europese natuur. Een effectieve en ambitieuze implementatie van deze wet op regionaal niveau kan straks belangrijke steun bieden in al deze lokale dossiers. Maar helaas is ook dit een strijd die nog niet gestreden is.   

In afwachting werken al deze lokale groepen dapper verder. Wij helpen hen waar we kunnen, met advies en soms met een financieel duwtje in de rug. Speciaal daarvoor richtten we eerder dit jaar het Bos Actie Fonds op. Giften voor de (juridische) strijd tegen ontbossing in Vlaanderen blijven hier heel erg welkom.   

Terug

Denderleeuw viert mijlpaal met aanplant van het 20e Wonderwoudje 

Van saai grasveld naar Wonderwoudje: jouw buurt groener met een Wonderwoudje!

Lees meer artikels