Updates

Ik wil bomen planten

Overheden

BOS+ heeft tal van mooie samenwerkingen met overheden. Zijn jullie de volgende gemeente of provincie die werk maakt van een groenere toekomst? Neem dan snel een kijkje in ons aanbod. Zelf een voorstel? Neem dan contact op met ons.

Neem contact op

Meer bos voor Vlaanderen

‘Meer bos voor Vlaanderen!’, zo heet het ambitieuze bosuitbreidingsprogramma van de Vlaamse Overheid. Het doel? Vlaanderen verrijken met maar liefst 10.000 ha extra bos in de periode 2020-2030.

Klimaatadaptieve gemeenten

In dit project combineert BOS+ verschillende van haar expertisedomeinen om gemeenten klimaatadaptief te maken. Groenblauwe netwerken zijn hierbij het vertrekpunten en een klimaatgroenscan biedt de basis voor vergroeningen in stedelijke en landelijke context.

Leg samen een voedselbos aan

BOS+ kan uw gemeente ook ondersteunen bij de aanleg van een voedselbos, zowel technisch/juridisch als financieel. Ook bij de opmaak van een beplantingsplan kunnen we je helpen.

Klimaatgroenscan

Met dit betalende aanbod ondersteunen we gemeentes bij het uitvoeren van een klimaatgroenscan die hitte-eilanden in uw gemeente in kaart brengt. Op basis daarvan stellen we een kimaatgroenplan dat verschillende quick wins bevat en op de langere termijn voorstellen doet op vlak van vergroening en water om hitte-eilanden in de gemeente te mitigeren.

Een wonderwoudje in uw gemeente?

Een klein bosje… in de bebouwde ruimte… ontworpen samen met de buurtbewoners. BOS+ ondersteunt uw gemeente om toegankelijke, speelvriendelijke en biodiverse groenvoorzieningen aan te leggen.

Film in het Bos

Wilt u een filmvertoning in het bos organiseren? Samen met BOS+ organiseert u een heerlijke bosbelevenis voor jong en oud, een leuke avond in een uniek levend decor.

Gemeentelijke bossen en eigen houtgebruik

Gratis workshop bedoeld voor ambtenaren van de dienst milieu en groen van Vlaams-Brabantse gemeentes. U leert er hoe u duurzaam hout kunt realiseren in uw eigen bossen, houtkanten of parken.

Duurzaam hout binnen grote en kleine bouwprojecten

Gratis workshop bedoeld voor ambtenaren van de dienst bouw, aankopen en bestekken van Vlaams-Brabantse gemeentes. U leert er hoe u duurzaam hout kunt realiseren in grote en kleine bouwprojecten.

Houtkanten op maat van de gemeente

We gaan samen met gemeentes aan de slag om houtkanten, hagen en bomenrijen aan te leggen. Hierbij verkennen we wat verwacht wordt van de nieuw aangeplante landschapselementen en houden rekening met de beleidsdoelstellingen.

Opmaak natuurbeheerplan

Bosbeheerders kunnen voor de opmaak en aanvraag van een natuurbeheerplan rekenen op de jarenlange expertise van BOS+. Samen bekijken we wat de uitgangssituatie is, waarnaar we willen streven en hoe dat te bereiken.

Gemeentes

BOS+ is lid van Gemeente voor de toekomst. Samen met 21 andere organisaties uit het netwerk van Bond Beter Leefmilieu werkten we een aanbod uit voor lokale besturen en een heleboel concrete acties voor inwoners, verenigingen en ondernemingen. Samen kunnen we van onze steden en gemeenten bruisende, groene en fijne plekken maken. Plekken waar het nu en later goed leven is. Gemeente voor de Toekomst zet hier op in.

Meer weten

Provincies

Van samenwerkingen in Vlaanderen tot partnerschappen met lokale organisaties in Zuid-Amerika of Afrika; onze samenwerkingen met provincies zijn zeer uitlopend.

Heb jij als provincie interesse in een samenwerking, in de vorm van het steunen van een project, het compenseren van CO2 uitstoot of zoek je een partner voor de uitwerking van een eigen origineel idee? Neem dan contact op met ons.

Neem contact op

Samenwerkingen op maat

BOS+ werkt samenwerkingen met overheden op maat uit. Een sprankelend voorbeeld hiervan is de samenwerking met de provincie Antwerpen die via BOS+ jaarlijks 4000 ton CO2 compenseert door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Daarnaast beschermt Antwerpen ook 60.000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die de provincie rijk is. Het project streeft een socio-economische versterking van inheemse gemeenschappen na. Lokale besturen kunnen vanaf 2021 in het project participeren.

Lees er alles over

Contacteer ons

Bij BOS+ staan we te springen om jouw gemeente te ondersteunen. Wij ontzorgen jouw dienst bij het vergroenen of bebossen van jouw gemeente. Contacteer ons voor een project op maat of kies uit ons uitgewerkt aanbod.

Projectmedewerker

Rik Debeer

rik.debeer@bosplus.be
Projectmedewerker

Annelies Loos

annelies.loos@bosplus.be
Projectmedewerker

Kurt Janssens

kurt.janssens@bosplus.be
Projectmedewerker

Eva Forceville

eva.forceville@bosplus.be

Inspirerende verhalen

Lees enkele inspirerende verhalen van mensen, organisaties, gemeentes en bedrijven die met BOS+ aan de slag zijn gegaan.

Met financiële steun bosfonds

Hoe meten we de groei van bomen voor CO2-opslag?

We controleerden de groei van bomen die we dankzij de steun van Provincie Antwerpen konden planten in Peru. Een overzicht van een terreinbezoek in de tropisch gebied.

Vlaams-Brabant steunt inheemse Sápara om klimaatverandering tegen te gaan

Om het ’tipping point’ van de huidige klimaatverandering te vermijden, moeten we voor 2025 ongeveer 80% van het Amazonewoud beschermen. Het grootste regenwoud op aarde heeft echter dagelijks te kampen met bedreigingen. Om het woud beter te beschermen zette BOS+, eind 2021, samen met een inheemse bevolkingsgroep uit het Ecuadoraanse deel van het Amazonegebied, de […]

Provincie Oost-Vlaanderen compenseert vliegreizen met bos

In Elsegem, nabij Wortegem-Petegem, groeit anderhalve hectare nieuw bos. Samen met provincie Oost-Vlaanderen plant BOS+ er meer dan 2.000 bomen. De provincie wil met het bos zijn CO2 uitstoot voor noodzakelijke vluchten compenseren. Personeel van de provincie en leerlingen en cursisten uit de onderwijsinstellingen van de provincie moeten soms gebruik maken van het vliegtuig voor […]

Bijna 10ha nieuw bos voor coronahelden; in elke Vlaamse provincie groeit een heldenbos

De Heldenboscampagne is een groot succes geworden. Duizenden burgers hebben op enkele maanden tijd 17.783 bomen gekocht voor hun persoonlijke coronahelden. Dat aantal bomen is goed voor een totale oppervlakte van 9,75 hectare nieuw bos. Eind november 2020 kwam er in elke Vlaamse provincie een Heldenbos. Het eerste Heldenbos werd aangeplant op eigen grond van […]

BOS+, Provincie Antwerpen en Peruaanse partners beschermen bijna 2x oppervlakte van België aan tropisch woud

De provincie Antwerpen gaat het engagement aan om tegen eind 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren zal de provincie via BOS+ jaarlijks 4000 ton CO2 te compenseren door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Daarnaast beschermt Antwerpen ook 60.000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte […]

Zwevegem kiest bos boven bouw; welkom in de Tuin van Adem en Eten

De tuin van Adem en Eten is een zelfregulerend voedselbos, een educatieve en ontspannende plek voor jong en oud, een tuin waarin men zoals in lang vervlogen tijden op adem kan komen en voedsel kan oogsten.

Kortrijk en buurtbewoners planten eerste ‘Wonderwoudje’ van Vlaanderen

Kortrijk plant, samen met BOS+ en de kinderen van basisschool Pius X, op 23 februari het eerste ‘Wonderwoudje’ in Vlaanderen aan. Een grasveld van 2500m², gelegen in de wijk Pius X ter hoogte van de Edgar Tinellaan wordt omgetoverd tot een groene oase. Bomen, struikengordels en bloemenweides vormen samen een biodivers bosje. Onder het nieuwe […]