Updates

Zwevegem kiest bos boven bouw; welkom in de Tuin van Adem en Eten

Met financiële steun bosfonds

Een zelfregulerend voedselbos, een educatieve en ontspannende plek voor jong en oud, een tuin waarin men zoals in lang vervlogen tijden op adem kan komen en voedsel kan oogsten. Het klinkt als muziek in de oren, maar is gelukkig niet langer te mooi om waar te zijn, met de geboorte van De Tuin van Adem en Eten in het West-Vlaamse Zwevegem. Ook BOS+ bood via de Blablaboomboom-campagne een helpende hand bij de wording van dit prachtige project.

Eind 2019 besliste de interlokale vereniging Leiedal, na overleg met de gemeente Zwevegem om 1 ha gebied dat normaal gezien bestemd was voor woonuitbreiding, ter beschikking te stellen voor een duurzaam project. Deze fantastische beslissing werd vervolgens in een wedstrijdformat gegoten waarin een oproep werd gedaan aan buurtbewoners om de koppen bij elkaar te steken en met hun ideeën naar voor te komen.

 

Niet lang daarna dienden de 12 bezielers van De Tuin van Adem en Eten, in samenwerking met Natuurpunt, Velt en Stadslandschap Leie en Schelde hun voorstel in: een liefdeskind tussen de grondleggers van permacultuur en Martin Crawford. Dit unieke project maakte niet alleen indruk bij de jury van Leiedal, maar wist ook BOS+ te overtuigen door haar originaliteit en potentie om het gebrek aan open ruimte om te toveren tot oase van rust en productief landschap.

In het kader van de Blablaboomboom-campagne betuigden wij onze steun en gaven wij vanuit BOS+ financiële hulp voor de opstart van het project.

De opzet van de Blablaboomboom-campagne, met als slagzin ‘minder bla bla, meer boom boom’, is duidelijk: het realiseren van meer groen in Vlaanderen. Aan de campagne hangt een leuke wedstrijd vast: kom met een innoverend en duurzaam idee voor het omvormen van een gebied tot nieuwe groene bestemming. De winnaar maakt vervolgens kans op financiële steun voor het project en krijgt er natuurlijk online zichtbaarheid bovenop.

De Tuin van Adem en Eten is volgens haar designers ‘een mozaïek van begroeiingsintensiteit, houtkanten, bloemenweides, een swale en poel blote- en geschoeidevoetenpaden, een arena voor een klein en rustig occasioneel evenement, insectenhotel, een geboortebos.. kortom, een plaats waar je kan genieten tot rust kan komen en de natuur weer tot leven komt’. Alles wat er bovendien te rapen valt, gaat integraal naar de inwoners van het nabijgelegen dorp, waardoor de korte keten opnieuw intrede in hun leven kan maken.

Naast de hoofdfunctie van dit voedselbos: het voortbrengen van voedsel, biedt De Tuin van Adem en Eten nog zoveel meer. Het bos versterkt het ecosysteem, doet haar kleine maar onmisbare bijdrage in het terugdraaien van de klimaatverandering, maar schenkt ook aandacht aan andere aspecten van ons welzijn; zoals educatie, zorg en recreatie. Door vrijwilligerswerk, educatieve dagen, gezamenlijke oogstacties, workshops en geboorte-aanplantingen; versterkt de Tuin van Adem en Eten bovendien het sociale weefsel van de gemeenschap.

Op 8 maart, net voor de lockdown van België, vonden de eerste plantacties plaats. In de maand mei kwam het landschap vervolgens tot leven, alsof de corona-crisis er niet bestond. In die periode vond onder meer het gezellige bloemenzaaidagje plaats, waarvoor enthousiastelingen werden opgeroepen om het kleurige plantgoed te helpen zaaien. Ook tijdens het pinksterweekend werden groene vingers opgeroepen om de gezonde melganzenvoet en kamille te oogsten, met aandacht voor de afstandsregels uiteraard. Heel wat vrijwilligers trokken hierdoor het afgelopen weekend hun werkkledij aan en staken de handen uit de mouwen. Resultaat: (h)eerlijke ingrediënten voor een lekkere spinazie of pesto en een aromatisch rustgevende thee. Ook vond er vorig weekend een interessante les permacultuur plaats voor natuurliefhebbers die zich graag verder in het onderwerp wilden verdiepen of kennismaken met de wetenschap.

Voel je het al kriebelen en wil je graag de volgende plukweekenden meehelpen? Neem dan zeker een bezoekje aan de website van de Tuin van Adem en Eten in Sint-Denijs. Of ga gewoon even ter plaatse langs.

 

 
Terug

Zorg voor ecologische en sociale impact in Amazonewoud Ecuador met Joker Reizen

Reisorganisatie Joker zet met zijn werking sowieso al in op duurzame formules. Nu steunen ze ook de projecten van BOS+ en onze Ecuadoraanse partner Yakum, die in het Amazonewoud inheemse gemeenschappen versterkt in het beschermen en herstellen van hun bos.  Investeer mee Beste bosbeschermers die er zijn Bomen planten is heel populair en waardevol. Nieuw […]

Hoe meten we de groei van bomen voor CO2-opslag?

We controleerden de groei van bomen die we dankzij de steun van Provincie Antwerpen konden planten in Peru. Een overzicht van een terreinbezoek in de tropisch gebied.

Bos in Ham

Pierre Fabre zorgt samen met VISO voor meer bos in Gent

In Gent staat er binnenkort iets heel moois te gebeuren; de medewerkers van Pierre Fabre Benelux en de leerlingen van VISO Gent bundelen op 3 maart de krachten om een nieuw bos aan te planten. Het bos komt op het schooldomein en zal niet enkel de school doen opleven, maar ook de buurt van meer […]