Updates

Bijna 10ha nieuw bos voor coronahelden; in elke Vlaamse provincie groeit een heldenbos

Met financiële steun bosfonds

De Heldenboscampagne is een groot succes geworden. Duizenden burgers hebben op enkele maanden tijd 17.783 bomen gekocht voor hun persoonlijke coronahelden. Dat aantal bomen is goed voor een totale oppervlakte van 9,75 hectare nieuw bos. Eind november 2020 kwam er in elke Vlaamse provincie een Heldenbos.

Het eerste Heldenbos werd aangeplant op eigen grond van BOS+, in het Wullebos in Moerbeke. Wegens een overweldigend succes van de campagne, en dankzij de bijdrage van zorgorganisatie i-mens, moesten BOS+ en initiatiefnemers Bedanktmerci beroep doen op lokale overheden, steden, gemeentes en privé-eigenaars om de overige gedoneerde bomen te verspreiden over verschillende locaties in Vlaanderen. Het resultaat mag er zijn: er werden vijf Heldenbossen aangeplant, 1 in elke Vlaamse provincies. Plantlocaties zijn Moerbeke (Oost-Vlaanderen), Poperinge (West-Vlaanderen), Halle (Vlaams-Brabant), Houthalen-Helchteren (Limburg) en Aartselaar (Antwerpen). Later kreeg ook Zulte een Heldenbos.

Van een bescheiden idee tot een grote bebossingsactie

Met de Heldenboscampagne zochten de initiatiefnemers naar een manier om mensen die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van hun medemens op een blijvende manier te bedanken. Wannes Van Giel van het duurzaam communicatiebureau Bigtrees: “De lockdown heeft ons geleerd hoe belangrijk de natuur voor ons is. Daarom wilden we Vlaanderen meer bossen bezorgen. En wat is er mooier dan een bomen te planten voor de helden van de zorg. Zo werd het idee voor het aanleggen van het Heldenbos, geboren, als blijvend en groeiend monument voor de helden uit de zorg.”

“Wat begon als een bescheiden idee om wat boompjes te planten is uitgegroeid tot een grote bebossingsactie in elke provincie. Fantastisch hoe een positieve boodschap zo’n grote impact kan hebben,” zeggen Kristof Malfait en Ignace Bogaert, bezielers van de Heldenbos-campagne én Bedanktmerci, het burgerinitiatief dat door middel van positieve acties licht in de donkere dagen van de eerste lockdown bracht.

Voor BOS+ symboliseert deze campagne ook hoezeer iedereen in Vlaanderen snakt naar meer groen in onze buurt. Zorg dragen voor onze zorgverleners begint bij het creëren van een gezonde leefomgeving; met de aanleg van nieuw bos in de vorm van Heldenbossen, dragen we daartoe bij.

Solidariteit zonder grenzen

Het resultaat was enkel mogelijk door een samenwerking tussen burgers, privé- en overheidsbedrijven en het middenveld. Het was een uitdaging om alles tijdig rond te krijgen, maar waar een wil is, is een weg en de weg naar solidariteit, die kent geen grenzen”, zegt Bart Carlier, communicatiemedewerker van BOS+.

Dat er Heldenbossen worden aangeplant over heel Vlaanderen, hebben de initiatiefnemers mede te danken aan de bijdrage van zorgorganisatie i-mens. i-mens plantte voor elk van haar medewerkers en vrijwilligers een boom als dankbetuiging voor hun enorme bijdrage aan de thuiszorg in Vlaanderen en Brussel.

“Elke dag opnieuw trekken onze medewerkers en vrijwilligers erop uit om de mensen zorg te geven en te ondersteunen. Ze doen dit met een fabelachtig engagement en expertise. Het maakt hen niet uit waar het zorgbed staat. Hun helpende handen leveren ze waar nodig. In plaats van de spreekwoordelijke ‘dat verdient een bloemetje’ willen hen allemaal een i-mens-heldenbos geven waar er ook voor hen een nieuwe boom groeit”, zegt algemeen directeur Karin Van Mossevelde. “We zijn onze vele gulle sponsors daar enorm dankbaar voor.”

Ook AS Adventure, de kinderraad van de gemeente Mol en de GZA-Ziekenhuizen verdienen een speciale vermelding voor hun mooie financiële bijdrage aan de Heldenboscampagne.

plantactie Heldenbos Moerbeke

Voor de aanplant van een Heldenbos op haar eigen grond in Moerbeke, koos BOS+ voor een wel heel bijzonder gebaar.

Tussen de jonge boompjes werd namelijk een hartje aangeplant, met een knipoog naar burgerinitiatief Bedanktmerci. Met dat hart wil BOS+ haar dankbaarheid aan alle helden uit de coronacrisis betuigen, maar ook aan al haar donateurs en sponsors, die de wereld weer een tikkeltje groener maakten.

bekijk de plantactie in Moerbeke

 

Bekijk het taxussenhartje

Over het Heldenbos

Het idee om een bos te planten om alle coronahelden te eren, komt van het burgerinitiatief Bedanktmerci, het communicatiebureau Bigtrees, websitebouwer Statik, mediabureau Mediabrands, PR bureau Bepublic en werd gerealiseerd door natuurorganisatie BOS+.  

Terug

Zorg voor ecologische en sociale impact in Amazonewoud Ecuador met Joker Reizen

Reisorganisatie Joker zet met zijn werking sowieso al in op duurzame formules. Nu steunen ze ook de projecten van BOS+ en onze Ecuadoraanse partner Yakum, die in het Amazonewoud inheemse gemeenschappen versterkt in het beschermen en herstellen van hun bos.  Investeer mee Beste bosbeschermers die er zijn Bomen planten is heel populair en waardevol. Nieuw […]

Hoe meten we de groei van bomen voor CO2-opslag?

We controleerden de groei van bomen die we dankzij de steun van Provincie Antwerpen konden planten in Peru. Een overzicht van een terreinbezoek in de tropisch gebied.

Bos in Ham

Pierre Fabre zorgt samen met VISO voor meer bos in Gent

In Gent staat er binnenkort iets heel moois te gebeuren; de medewerkers van Pierre Fabre Benelux en de leerlingen van VISO Gent bundelen op 3 maart de krachten om een nieuw bos aan te planten. Het bos komt op het schooldomein en zal niet enkel de school doen opleven, maar ook de buurt van meer […]