Updates

STEEDS MEER MENSEN EN BEDRIJVEN KOPEN EEN BOOM ALS RELATIEGESCHENK OF EINDEJAARSCADEAU

Een boom schenken is nooit zo populair geweest als nu. BOS+ ziet een forse stijging in de verkoop van het aantal gepersonaliseerde boompjes. Met het eindejaar in het verschiet en de wanpraktijken in de pakjessector lijken steeds meer mensen voor een duurzaam alternatief te kiezen.

Volgens BOS+, de organisatie waarbij je een boom met een boodschap kan schenken aan iemand, is deze trend te wijten aan groeiend ecologisch bewustzijn. “Mensen zijn zich steeds meer bewust van de ecologische en sociale impact van al het pakjesverkeer en kiezen bewust voor een duurzaam alternatief omdat ze weten dat het effectief impact heeft. Vroeger gaven we een doos pralines, nu een boom”, aldus BOS+.

BOS+ ziet vooral het afgelopen jaar een forse stijging. “In 2020 lagen er nog 1.100 bomen onder de kerstboom in Vlaanderen. Dit jaar zien we nu al een stijging van 250% ten opzichte van vorig jaar – er werden dit jaar al 2.890 bomen aangekocht – en de drukste periode moet nog komen”, is er bij BOS+ te horen.

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van bossen en bomen. “Terecht”, vinden ze bij BOS+. “Ze zorgen voor een koelend effect tijdens hittegolven, zijn een sterke buffer tegen hevige regenval en zuiveren de lucht. Daarnaast halen ze CO2 uit de lucht en temperen ze de opwarming van de aarde”. Redenen genoeg dus voor vele mensen om een boompje als relatiegeschenk of eindejaarscadeau te geven.

Vooral bij bedrijven zijn bomen populair als groen cadeau voor de klanten of het personeel. “Daar zien we de grootste stijging. Steeds meer bedrijfsleiders kiezen ervoor hun werknemers te bedanken met een mooi, blijvend en duurzaam cadeau”, aldus BOS+.

Daarnaast koppelen steeds meer firma’s hun verkoopsactiviteiten aan het planten van bomen. Zo schenkt auto- en fietsdeelbedrijf Dégage 10 bomen voor elke deelauto die erbij komt.

John Wante, voorzitter van Dégage: “Met Dégage auto- en fietsdelen sparen we ruimte uit, want elke deelauto maakt 10 andere auto’s overbodig. Om de vrijgekomen parkeerplaatsen zichtbaar te maken, schenkt Dégage voor elke deelauto die erbij komt 10 bomen. Elk jaar opnieuw. In 2020 waren dat maar liefst 90 deelauto’s, goed voor 900 bomen. Deze actie is nieuw voor ons en ligt volledig in de lijn van waar Dégage als burgerorganisatie naar streeft: minder auto’s en een leefbare buurt.”

Naast bedrijven worden bomen ook geschonken aan een geliefde, een vriend, een overleden partner, een zoon of een dochter. Kortweg aan iedereen die het verdient om eens duurzaam in de watten gelegd te worden. BOS+ geeft het voorbeeld van een natuurliefhebber die onlangs een boom kocht om haar ouders te bedanken die zo goed voor haar gezorgd hadden toen ze ziek was. “Ik kan ze eren met een blijvend monument, een monument dat groeit en leeft: een echte boom”, was er te horen.

 

Ik wil een gepersonaliseerde boom kopen

Terug

Vlaams-Brabant steunt inheemse Sápara om klimaatverandering tegen te gaan

Om het ’tipping point’ van de huidige klimaatverandering te vermijden, moeten we voor 2025 ongeveer 80% van het Amazonewoud beschermen. Het grootste regenwoud op aarde heeft echter dagelijks te kampen met bedreigingen. Om het woud beter te beschermen zette BOS+, eind 2021, samen met een inheemse bevolkingsgroep uit het Ecuadoraanse deel van het Amazonegebied, de […]

Provincie Oost-Vlaanderen compenseert vliegreizen met bos

In Elsegem, nabij Wortegem-Petegem, groeit anderhalve hectare nieuw bos. Samen met provincie Oost-Vlaanderen plant BOS+ er meer dan 2.000 bomen. De provincie wil met het bos zijn CO2 uitstoot voor noodzakelijke vluchten compenseren. Personeel van de provincie en leerlingen en cursisten uit de onderwijsinstellingen van de provincie moeten soms gebruik maken van het vliegtuig voor […]

Zeg het met bomen: koppel vraagt bos in Zottegem als huwelijkscadeau

Op de grens van Herzele en Zottegem werd onlangs een bijzonder huwelijksgeschenk gerealiseerd. De grootste fan van BOS+ besloot voor haar huwelijksfeest niet te gaan voor een klassieke formule. Op zondag 5 december nodigde ze namelijk al haar gasten uit om mee een bos aan te planten. “Cadeaus die je krijgt, waar leg je ze […]