Updates

Ik wil spelen in de natuur

Allemaal de boom in

Buiten zijn, vrij spelen en op eigen tempo een groene omgeving ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Wie vaak in de natuur vertoeft, bouwt er bovendien een band mee op en zal onze kostbare natuur later beter beschermen. Maar bovenal is het ook gewoon leuk!

De natuur in met de allerkleinsten

Ook voor onze mini’s is buitenlucht belangrijk. En die is nergens zo gezond als in onze bossen en natuurgebieden. Met een kinderwagen is het helaas niet altijd makkelijk om je een weg te banen langs bospadjes. Hieronder twee handige zoekmodules voor gebieden waar je makkelijk met de buggy heen kan:

In beide modules kan je zoeken in functie van jouw adres of postcode.

TIP: je kan ook andere filters instellen. Zo kan je bijvoorbeeld ook zoeken naar bosgebieden met een speelzone. Meer info over speelzones en waar je in het bos mag spelen vind je hier.

 

 

50 dingen die je moet doen voor je 12

Trek het bos in, bouw een kamp, rol van bergen en spring over beken!

Met de checklist van De Boom In willen we kinderen in het bos krijgen en buitenspel promoten. Omdat dat de kinderjaren niet mogen voorbijvliegen zonder een gezonde dosis natuurbeleving is er nu een checklist met ’50 bos-aardige dingen die je voor je 12de gedaan moet hebben’.

Wat denk je? Voel je het al kriebelen? Ga mee met ons op avontuur! Download hier de checklist (in A3-formaat, .pdf) om op te hangen in jouw kamer.

 

Alleen of met het gezin op avontuur in de natuur

Je hoeft niet altijd naar verre bossen of hoge bergen. Ook in je eigen tuin of het groen om de hoek kan je prima op natuur-avontuur. Hieronder geven je alvast wat slijmerige en kriebelende ideeën.

 

Ga op speurtocht

Slijmerige slakken, krioelende duizendpoten of toch liever een kleurrijke vlinder? Wie het eerst alle dieren (of één rij?) van de kriebeldierenbingo kan afstrepen is gewonnen!

Kan jij goed stinkbommen lokaliseren? Heb je een zesde zintuig voor rottend fruit? Dan ben je de geknipte persoon voor deze vieze-dingen-bingo. Zo snel mogelijk vogelpoep spotten!

Ontdekkingen gedaan die je niet op de bingokaart terugvindt? Voor echte speurneuzen en natuurfans zijn er ook heuse zoekkaarten om allerlei dier- en plantensoorten op naam te brengen. Je vindt deze bijvoorbeeld in de webwinkel van JNM.

Het leven door een groene bril

Eco-warrior, boself of bomentovenaar: met een bosmasker ben jij in één-twee-drie de held van de natuur. Ga als volgt te werk:

  • Download en print de sjablonen voor het masker
  • Knip een sjabloon naar keuze uit, leg het op stevig papier of karton en teken het over. Nu kan je het sjabloon ook uitknippen uit het karton. Vergeet de ogen niet.
  • Verzamel natuurmaterialen om je masker te versieren. Denk aan (gekleurde) bladeren, veren, schelpen, stengels, bloemblaadjes, …
  • Met je natuurlijke materialen kan je het masker bekleden. Je kan lijm gebruiken, maar vaak is dubbelzijdige tape of een nietjesmachine (voor stevige bladeren zoals klimop, bijvoorbeeld) makkelijker.
  • Nu nog een rekker of een touwtje bevestigen: ook dit kan je met een nietje doen. Of je maakt (voorzichtig!) een gaatje aan de zijkant van je masker waar je een touwtje doorheen knoopt.
  • Masker op en TADAAA: klaar om op avontuur te gaan!

Meet je met een dier

Kan jij sneller zigzaggen dan een stekelbaars, beter graven dan een mol of hoger springen dan een haas? Is jouw geheugen beter dan dat van een wolf en kan jij je beter oriënteren dan een koperwiek?

Geen idee, zeg je? Kom het dan snel te weten! Download hier onze Meet Je Met Een Dier en ga de strijd aan met 36 dieren in 12 competities. Bij elke wedstrijd kom je te weten wie in het dierenrijk beter/slechter scoort dan jezelf. Met een (lint)meter en een chronometer (of GSM) kan je alle wedstrijden afwerken.

 

Stappenplan bomenplanten voor kinderen

Trek (in de herfst) naar het bos en verzamel enkele zaden of noten. Je kan deze thuis opkweken en later uitplanten.

Opgelet: het ene zaadje is het andere niet. Sommige boompjes hebben een strenge winter nodig, andere dan weer (veel) water. Soms zie je na enkele weken al een mini-boompje, en soms moet je enkele maanden wachten. Wil je een grote kans op succes? Voor twee soorten geven we hier alvast een stappenplan. Maar probeer het ook gerust eens met andere bomen en zaden.

In groep op avontuur

Trek je naar buiten met een bosje kinderen? Ook voor groepen valt er heel wat spannends te beleven in onze bossen of in de achtertuin. Boomklimmen, blote voetenpaden maken, kampen bouwen of hele kabouterdorpen vormgeven: er is heel wat constructiemateriaal in de natuur te vinden. En het bos leent zich ook uitstekend voor onderstaande spelletjes.

Kriebeldieren dikke Bertha

Tijdens dit tikspel maken jullie kennis met verschillende dieren en hun kenmerken. Zo leer je spelenderwijs hoe al deze dieren zich voortbewegen in hun eigen biotop. Verander jij vliegensvlug in een slak of met een slakkengangetje in een pissebed? Kom het snel te weten met deze Kriebeldieren dikke Bertha.

© (Vilda) Lars Soerink

Contact

Wil je meer uitleg over een bosspel, broed je op een goed idee om onze jeugd meer het bos in te krijgen of ken je een fantastisch bosspel dat een plaats moet krijgen op deze pagina? Laat het onze speelexperten dan snel weten.

Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be
Projectmedewerker

Sien Cromphout

sien.cromphout@bosplus.be