Updates
Escaperoom

Escaperoom over de impact van smartphones op mens en milieu

Thema's

Mijnbouw

Leeftijd

15-99 jaar

Contactpersoon lieselot.lapon@bosplus.be
Toon info

2,5 jaar

De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. Die smartphone zit bovendien vol metalen waarvoor mijnbouw nodig is. Slechts 5% van de smartphones in België wordt gerecycleerd. Het overgrote deel belandt op de afvalberg of in de kast. Verontrustende cijfers, want mijnbouw is één van de vier grootste drijvers van ontbossing. Met Re-Connect wil BOS+ jongeren bewust maken van de impact van smartphones op mens en milieu. Ze krijgen tips aangereikt om ontbossing uit de smartphone te houden en zo bij te dragen aan een circulaire economie. 

Escaperoom

Voor het project ontwikkelde BOS+ in samenwerking met #ANTcollectief een escaperoom. Via spannende puzzels die verschillende thema’s aankaarten, kom je meer te weten over de impact van smartphones op mens en milieu. Na afloop van het spel volgde een korte nabespreking om dieper in te gaan op de thema’s.

De escaperoom stond opgesteld in Gent, Brussel en Antwerpen. BOS+ baat de escaperoom zelf niet meer uit, maar stelt het spel beschikbaar voor organisaties, scholen en steden. Interesse? 

Contacteer ons

Wie kraakt de code?

Het verhaal: Het populaire smartphonemerk Phoney plant een update waardoor alle toestellen, voor 2019 geproduceerd, onbruikbaar zullen worden. Het gaat over niet minder dan 400 miljoen smartphones die op de afvalberg terecht zullen komen. Een team van ethische hackers wordt het fabrieksgebouw ingestuurd om de update binnen de tijd te stoppen. Wie kraakt de code voor de politie arriveert?

Huur onze escaproom

Lessenpakket en werkbundel

Met een aangepast lessenpakket voor leerkrachten, opgesteld door Catapa en Gent FairTrade, kunnen leerkrachten zelf aan de slag met de materie die wordt aangehaald in de escaperoom en tijdens de nabespreking. Ook de banners worden ter beschikking gesteld van leerkrachten. Daarnaast is er ook een werkbundel voor leerlingen.

Banner 1

Waarom verdwijnt er bos in de wereld en wat heeft uw smartphone daarmee te maken?

Banner 2

Over mijnbouw die voor de bouwstenen van uw smartphone zorgt.

Banner 3

Een banner over de productie en de assemblage van smartphones.

Banner 4

Deze banner geeft antwoord op de vraag ‘Wat kan jij doen?’

  • Waarom verdwijnt er bos in de wereld en wat heeft uw smartphone daarmee te maken?
  • Over mijnbouw die voor de bouwstenen van uw smartphone zorgt
  • Over de productie en assemblage van uw smartphone
  • Wat kan jij doen?

Contact

Interesse om de escaperoom te ontlenen voor jouw school of organisatie? Stuur een mailtje naar:

Teamcoördinator

Lieselot Lapon

lieselot.lapon@bosplus.be