Updates

Meedoen & Campagnes

Draag bij aan nieuw bos in Aalst

Georganiseerd door: BOS+

0 Donaties
€0,00 Ingezameld bedrag
€0,00 Gemiddeld bedrag

Steun deze actie

Meer bos in Aalst

Stad Aalst kampt, zoals elke groeiende stad, met een toenemende druk van verstedelijking en verkeersdrukte. Door extra bos aan te leggen, kan de stad de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd een buffer creëren tegen geluidsoverlast. Bovendien ligt Aalst in een regio waar de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen van de Dender, steeds duidelijker worden. Meer bos kan helpen om overtollig regenwater op te vangen en bodemerosie te voorkomen, wat overstromingsrisico’s vermindert. Met haar dichtbebouwde wijken en beperkte groene ruimte, hebben inwoners bovendien behoefte aan meer natuurlijke recreatiegebieden om te kunnen ontspannen en bewegen. 

© Yves Adams – Vilda

Voordelen van bos nabij de stad

Stedelijke bossen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen, zoals CO₂ en fijnstof, te absorberen en zuurstof vrij te geven. Ze zorgen ook voor natuurlijke verkoeling, wat essentieel is tijdens hittegolven, en verminderen het zogenoemde ‘hitte-eilandeffect’ dat vaak voorkomt in sterk verstedelijkte gebieden. Daarnaast bieden stedelijke bossen ruimte voor recreatie en ontspanning, wat bijdraagt aan het mentale en fysieke welzijn van bewoners. Ze fungeren als leefgebieden voor dieren en planten, wat de biodiversiteit in de stad versterkt. Bovendien helpen bomen regenwater op te vangen en af te voeren, waardoor ze overstromingen kunnen voorkomen en de druk op rioleringssystemen verminderen. Kortom; bos in en nabij de stad maakt stedelijke gebieden gezonder, groener en leefbaarder.

© Yves Adams – Vilda

Het ‘Ten bos’ in Aalst

Het nieuwe bos in Aalst zal deel uitmaken van het ‘Ten Bos’ en zal aangeplant worden op een voormalige maïsakker in groene bestemming. De bebossing maakt deel uit van de uitbouw van een robuuste multifunctionele groenpool rond de stadskern van Aalst.

Er zal een halfverhard wandelpad door het bos lopen en de boomsoorten die aangeplant worden zijn winter- en zomereik, zoete kers, zomerlinde, gewone esdoorn en zwarte populier; maar ook een soortenrijke bosrand bestaande uit eenstijlige meidoorn, gele kornoelje, gewone vlier, ruwe iep, …

 

Meer info

Steun de bebossing

Draag als particulier of als bedrijf bij aan de bebossing in Aalst en maak jouw buurt mee groener! Als particulier kan je simpelweg een gift doen via onderstaand formulier en een boodschap achterlaten.

Als bedrijf kan je ook een gift doen via deze pagina of je kan, indien je een groter bedrag wil doneren, een deel van de bebossing sponsoren. Indien je een gift doet van meer dan 40 euro, ontvang je in Q1 van het jaar volgend op je gift een fiscaal attest. Indien je graag wil sponsoren, maken wij voor u een factuur op.

Ik wil sponsoren
© Gert Arijs

Disclaimer: De ingezamelde fondsen zullen primair gebruikt worden voor dit bebossingsproject. Indien het beoogde bedrag voor dit project wordt overschreden, behouden wij ons het recht voor om de extra giften in te zetten voor andere initiatieven voor meer en beter bos.

Steun deze actie

Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Kies een bedrag

Dit is nodig omdat wij vanaf 1/1/2024 verplicht worden het rijksregisternummer bij de fiscale attesten te vermelden; ze zullen ook voor geen enkel ander doeleinde aangewend worden. Zonder dit nummer kunnen we u geen fiscaal attest bezorgen.
Steek de organisator een hart onder de riem met een bericht

Adresgegevens

Voor het fiscaal attest hebben we je adres nodig