Updates
Nieuws

BOS+ hekelt voorbarige boskap voor nieuwe stelplaats De Lijn: “strategie van de voldongen feiten is een overheidsbedrijf onwaardig”

© Martin Corlazzoli

Woensdagochtend maakte een grote politiemacht een einde aan de maandenlange bezetting van het Gentse Bloemekenswijkbos. Dat gebeurde op vraag van De Lijn, die er plannen heeft voor de bouw van een nieuwe stelplaats voor bussen en trams. Meteen na de ontruiming werden de eerste kapwerken aangevat, en gingen verschillende bomen tegen de vlakte. Natuurorganisatie BOS+, die de vergunning voor de stelplaats aanvocht bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en momenteel een uitspraak in die zaak afwacht, reageert geschokt.

Dit is onaanvaardbaar.” stelt Laure De Vroey, directeur van BOS+. “De procedures lopen nog, maar De Lijn wil daar blijkbaar niet op wachten. Zo ondermijnen ze het recht en elk eerlijk maatschappelijk debat. Die strategie van de voldongen feiten is een overheidsbedrijf onwaardig.”

Belofte gebroken

In de Bloemekenswijk, een dichtbevolkte buurt aan de rand van Gent, protesteerden actievoerders al maanden tegen de bouw van een nieuwe stelplaats voor bussen en trams door De Lijn. Het project is gecontesteerd omdat het ten koste zou gaan van 14 hectare waardevolle en zeldzame, stedelijke natuur. De politieactie gisteren, waarbij veertien actievoerders in alle vroegte uit de bomen werden geplukt, kwam als een verrassing. Maar vooral de aanvang van de werken leidt tot hevige verontwaardiging. Amper een week geleden communiceerde de Lijn nog via haar raadsman dat zij niet zou starten met de uitvoering van de vergunning. Die belofte lijkt nu gebroken.

Natuurwaarde

Vandaag verklaart De Lijn dat ze “op een bepaald moment het terrein moeten beginnen voor te bereiden voor de bouw.” Daarbij verwijst ze onder meer naar maatregelen in functie van natuurbehoud, zoals het detecteren en verplaatsen van nesten of dieren. Die maatregelen zijn nuttig, als en slechts als een project kan doorgaan. Maar dat is verre van zeker. BOS+ ziet verschillende en gegronde redenen om het project aan te vechten, en maakt zich sterk dat een rechter daarin zal volgen. Maar de voorbarige werken zijn zorgwekkend en onaanvaardbaar. Eén van de belangrijkste juridische argumenten is de onderschatte natuurwaarde van het bos.” legt Laure De Vroey uit. “Door hier nu met de hakbijl in te gaan, saboteert De Lijn verder onderzoek op het terrein. Met andere woorden: nog voordat een rechter zich over onze argumenten kan buigen, zal een belangrijk deel ervan al verloren zijn.”

Nog voordat een rechter zich over onze argumenten kan buigen, zal een belangrijk deel ervan al verloren zijnLaure De Vroey, Directeur BOS+

Schorsing

Het Bloemekenswijkbos is een van de laatste groene plekken in deze dichtbebouwde wijk. Dit stuk natuur is meer dan alleen een verzameling bomen; het is een toevluchtsoord voor lokale bewoners en voor beschermde plant- en diersoorten. Het vervult een belangrijke sociale en ecologische rol voor de hele buurt.

Ook het buurtcomité heeft een juridische procedure lopen, en vroeg intussen een schorsing van de vergunning aan. Als zij daarin gevolgd worden, kan de rechter de werken binnenkort ook laten stilleggen. BOS+ hoopt dat het niet zover komt, maar dat De Lijn zelf besluit om de rechten van de natuur en de gemeenschap te respecteren, en de uitspraak ten gronde af te wachten voordat verdere stappen worden ondernomen. BOS+ blijft zich inzetten voor het behoud van dit waardevolle bos en vraagt iedereen om samen met ons op te komen voor deze onmisbare groene ruimte in de stad.

Terug
Algemeen directeur

Laure De Vroey

0456 81 93 88 laure.devroey@bosplus.be

Kom mee bomen planten en maak samen met BOS+ Vlaanderen groener!

“Zonder bos zijn we geen Siekopai”

Lees meer artikels