Updates

Natuurlijke welzijnsdag met BOS+

Bossen en bomen houden ons gezond en gelukkig, op meer manieren dan je zou denken. Ze zetten ons aan om meer naar buiten te trekken en elkaar meer en kwalitatiever te ontmoeten. Ze helpen ons beter omgaan met stress, angst en piekergedrag, bevorderen ons geluksgevoel, creativiteit en slaappatroon. Redenen te over om onze bossen ten volle te waarderen, maar ook te gaan beleven.

Bos maakt uw team veel sterker

Helaas lijkt het contact met bos en natuur vandaag een zeldzame luxe voor de ‘moderne’ werknemer:

– 60% van de werkende Vlamingen brengt tijdens de winter maximaal een kwartier door in open lucht.
– 1 op 10 komt tijdens de werkdagen zelfs helemaal niet buiten. De dagen worden zittend doorgebracht en tussen 4 muren.
– Stress is op de werkvloer alomtegenwoordig; 1 op 3 Vlaamse werknemers kampt met overmatige werkstress.
– Minstens 1 op 7 loopt een groot risico op een burn-out.

En ook werkgevers betalen hiervoor een prijs, want maar liefst 40% van het ziekteverzuim is stress-gerelateerd.

Naar buiten

Tijd om naar buiten te trekken! Want bossen en natuurlijke omgevingen ontstressen en bevorderen het geluk. In het groen krijgt ons brein de tijd om te herstellen van de vele en constante prikkels die we dagelijks verwerken, doordat de natuur ons uitnodigt op een hele andere manier waar te nemen: kalmer, vanop grotere afstand en met meer zintuigen. En dat vermindert dan weer piekergedrag en verbetert ons zelfvertrouwen en humeur.

Onderzoekers stellen dat wie wekelijks 2 uur tijd doorbrengt in het groen, gemiddeld een betere gezondheid en welzijn ervaart. Schenk jij jouw team alvast een eerste, stevige portie bosbeleving?

Neem contact op met arne.dhont@bosplus.be voor vragen of bel op 0476 27 25 20.

 • Wat houdt een welzijnsdag van BOS+ in?

  BOS+ is al jarenlang gefascineerd door het bos en haar (ver)diensten en dompelt jouw team hier graag in onder, met bijzondere aandacht voor de nauwe link tussen het bos en onze mentale gezondheid.

  Een dag lang focussen we op het vinden van rust, herbronnen en ontdekken. Een bijzonder moment met jezelf maar ook met je team. Achteraf wandelen jullie weg met opgeladen batterijen en nieuwe ideeën, maar ook met de handvaten om in je professionele en privéleven verder te werken aan je eigen veerkracht.

  Centraal in deze bosbelevenis staat een introductiesessie ‘Forest Mind’ (zie ook verder). Katriina Kilpi, onze gecertificeerde Forest Mind gids, heeft al jaren ervaring om mensen het bos op een unieke manier te laten ervaren.

  Een combinatie van oefeningen uit onder andere mindfulness, cognitieve gedragspsychologie en natuurbeleving, leert deelnemers om, met behulp van het bos, stil te staan bij hun eigen veerkracht en welzijn. En welke skills je kan inzetten om je welzijn ook duurzaam te verbeteren.

  Het tweede dagdeel wordt ingevuld naar keuze: een verdere kennismaking met bosbaden, een creatieve workshop of net een avontuurlijke uitdaging. Aan jullie de keuze. ’s Middags wordt een vegetarische lunch voorzien, al dan niet door jullie zelf op houtvuur bereid (zie onder).

 • Prijzen

  De prijs voor een teamdag is variabel naargelang de wensen van uw team, de keuze-activiteiten en het aantal deelnemers.

  Neem voor vragen contact op met arne.dhont@bosplus.be of bel 0476 27 25 20.

 • Programma

  9u30 – 12u – Sessie Forest Mind

  12u – 13u – Lunch

  13u – Sessie naar keuze (zie keuzelijst onderaan)

  16u30 – Einde

Keuzesessies

Kies voor sessies op maat van jouw team. We raden aan in de voormiddag een intense bosbadsessie of Forest Minnd te volgen, met nadien iets beweeglijker als natuurlijk bewegen of

 • Finse Forest Mind

  In Finland wordt het landschap op een bijzondere manier bekeken; meestal krijgen steden en dorpen een naam, maar alles daarbuiten heet ‘bos’. Een heel andere mindset dus dan de onze, waarin we elk bosje een naam opplakken om het te kunnen vinden.

  Volgens de Finnen schuilt daarin ook een andere kijk op natuur, een kijk waar we in onze prestatiegerichte maatschappij nochtans veel deugd uit zouden kunnen halen. Want hoe bewust begeef jij je door het bos? En door het leven? Voel jij jezelf deel van het bos, of ben je slechts een bezoeker? In de sessie Finse Forest Mind wordt stilgestaan bij de manier waarop we onze omgeving ervaren. Ervaar je ze überhaupt, of nemen je dagelijkse besognes alle ruimte in je hoofd, je lijf en leden?

  Met eenvoudige oefeningen wordt je uitgenodigd om je eigen gedachten te erkennen, aandacht te besteden aan je emoties, je skills en sterktes, en die dingen die jouw veerkracht ondersteunen. In een twee uur durende wandeling oefen je een aantal mentale skills en technieken die een gebalanceerd en rijk leven ondersteunen.

 • Bosbaden

  Shinrin-Yoku of ‘bosbaden’ werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren ’80 in Japan, en houdt in dat je jezelf onderdompelt in het bos met al je zintuigen. Het concept won snel aan populariteit, en werd sindsdien overtuigend in verband gebracht met een afname van stresshormonen in ons bloed, een verhoogde creativiteit, en het tot rust brengen van het zenuwstelsel.

  Onder begeleiding van onze experten in bosbaden kan ook jij je welzijn een boost geven. Een aantal bewustzijnsoefeningen brengen je helemaal in het hier en nu, want in deze drie uur durende belevenis staat vertraging centraal. Niet alleen kom je erin tot rust, ze leert je ook deel te worden van en op te gaan in je natuurlijke omgeving. Haal het meeste uit wat de natuur te bieden heeft, kom er heerlijk zen én gezond uit terug.