Updates
Bosrevue

De Revue Gepasseerd | Vernietiging en herstel

Vernietiging van natuur gebeurt wereldwijd, en de vernietiging van de Amazone komt al eens in onze media. Veel minder gekend bij ons is de Cerrado, de immense savanne van Zuid-Amerika. De Amazone is 10.000 jaar oud, maar de Cerrado, 2 miljoen km², is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld. De Amazone is voor 20 % vernietigd; de Cerrado voor 54 %. Niet alleen ecosystemen worden aangevallen; volkeren worden verjaagd, vermoord of vergiftigd. De Cerrado wordt vooral vernietigd voor monocultuur soja richting Europa en China. Rotterdam is de belangrijkste aanvoerhaven van deze soja voor het veevoer in Nederland en Vlaanderen.

Dit boek is opgevat als een reisverslag van de 25ste rondreis van de auteur door Brazilië (voorjaar 2022). Op deze reis gaat hij in gesprek met organisaties die werken aan het herstel van de Cerrado, en in het bijzonder het bodemherstel. Daarnaast heeft hij ontmoetingen met sociale bewegingen, en medewerkers van universiteiten en hogescholen. Elk hoofdstuk is een neerslag van de indrukken en mijmeringen van de auteur van één reisdag. Hij linkt het aan eerdere ervaringen en opgedane kennis, en verwijst de lezer door naar bronnen om zich verder in de Cerrado te verdiepen. Door de opbouw van reisdag tot reisdag kan je het boekje gemakkelijk openslagen om een nieuw feitje of inzicht over de Cerrado op te doen. Een belangrijk boek!

Over de auteur

Oorspronkelijk werkte Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) van 2003 tot 2008 voor een vernieuwende vakbond van familiale, kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Tijdens de tournee van 2009 werd hem met aandrang gevraagd om in Europa de Cerrado zichtbaar te maken.

Luc Vankrunkelsven was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tournées in Brazilië. Daarnaast was hij Wereldblogger bij MO*, waar hij schreef over alternatieve landbouw, de vernietiging van ecosystemen en de verdringing van de kleinschalige, familiale landbouw.

Bron: www.mo.be/auteur/luc-vankrunkelsven

Praktisch

Titel: Vernietiging en herstel – Wat betekent Brazilië voor Europa?

Auteur: Luc Vankrunkelsven

Prijs: € 12,50

Uitgeverij: Dabar-Luyten

ISBN: 978-90-6416-462-0

Aantal pagina’s: 101

Te koop in de boekhandel

 

Gelieve als volgt te citeren: Bert Peeters (2023) De Revue Gepasseerd | Vernietiging en herstel. Bosrevue 109c

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 109c

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees alle bosrevue artikels