Updates
Bosrevue

Engineered Wood Products 2022 in Nederland – infographic van Stichting Probos

Stichting Probos is in Nederland actief als kenniscentrum over bos, en zet zich in voor duurzaam bosbeheer en bosuitbreiding in Nederland én daarbuiten. Een aantal keer per jaar versturen ze hun Bosberichten, een gratis digitale nieuwsbrief. We delen hier graag een van hun interessante artikels, over Engineered Wood Products (EWP), oftewel samengestelde houten producten.

EWP’s hebben het potentieel om het duurzame gebruik van hout in de bouwsector aanzienlijk te vergroten. Houtbouw zit in de lift in Nederland, maar er is veel onduidelijkheid over de hoeveelheid EWP’s die toegepast worden in Nederland. Ook Probos kreeg recent veel vragen over dit thema. Sinds 2022 zijn er specifieke handelscodes voor EWP’s als kruislaagsverlijmd hout (CLT), glulam en I-balken. Dit geeft ons de mogelijkheid om de markt voor samengestelde houtproducten op een rijtje te zetten.

De resultaten van het eerste, verkennende onderzoek zijn als volgt: in 2022 importeerde Nederland 58.000 kuub EWP met een waarde van bijna 82 miljoen euro. Maar liefst 84 procent hiervan is glulam. Omgerekend komt er een volume Nederland binnen dat goed is voor zo’n 1.150 houten woningen. Volgens de data komt het grootste volume uit Maleisië en Indonesië, gevolgd door Duitsland en België. Dit terwijl Oostenrijk de grootste Europese producent is.

De resultaten van deze studie moeten echt nog gezien worden als een eerste verkenning vanwege de onzekerheid omtrent de nieuwe productcodes en de systematiek rondom die handelsstatistieken. In vervolgstudies hopen we ook LVL mee te nemen en daarnaast de productie van EWP in Nederland zelf in kaart te brengen. Daarmee zal de infographic van het komend jaar al meer diepgang krijgen. 

De infographic is hier te vinden: probos.nl | Engineered Wood Products 2022

Overgenomen uit Bosbericht 3 van juli 2024

 

Terug

Effecten van beheermaatregelen op aanvoer en afvoer van nutriënten in bossen

Mengen van boomsoorten verhoogt weerbaarheid van jonge bossen tegen droogte

Lees alle bosrevue artikels