Updates
Nieuws

De COP27 is afgetrapt – Schade en Verlies op de Agenda

© Pieter Van de Sype

De COP27 werd op zondag 6 november officieel afgetrapt, al liep die wat vertraging op. De oorzaak van die vertraging was de discussie over een agendapunt; de financiering voor schade en verlies, een moeilijk punt voor rijke landen.

De kwestie van financiering voor schade en verlies draait in essentie over het feit dat veel arme landen maar heel weinig hebben bijgedragen aan de klimaatontwrichting en er onvermijdelijke schade door (zullen) oplopen – en daar een mechanisme voor schadevergoeding voor vragen. Denk aan overstromingen die 1/3 van Pakistan onder water zetten, of eilandstaten die dreigen te verdwijnen. Daarvoor schiet het begrip ‘aanpassing’ te kort.

#LossAndDamage op de agenda

Het is op zich een overwinning dat het onderwerp voor het eerst op de agenda is geraakt. Hopelijk is de weerstand van rijkere landen – die vrezen dat dit de deur opent voor grote kostenclaims – niet de voorbode van een heel stroeve COP.

Schade en Verlies door klimaatontwrichting – #LossAndDamage in COP-jargon, is naast een heet hangijzer ook een van de hoofdthema’s op deze Afrikaanse COP. Om het momentum te behouden en met een geslaagde COP te eindigen, moet er op dit onderwerp vooruitgang worden geboekt.

Lees hier meer over de verschillende verantwoordelijkheden van Rijke en Arme landen in de klimaatontwrichting 

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels