Updates
Nieuws

Een Brussels voetbalveld opgelicht met kaarsen om ontbossing aan te klagen

Brussel, 16 december 2020 – WWF, Greenpeace en Bos+ voerden vanochtend een sensibiliseringsactie voor de bescherming van bossen op het voetbalveld van het gemeentelijk stadion van Schaarbeek. In aanwezigheid van de federale minister van Leefmilieu, Zakia Khattabi, vormden de ngo’s de letters ‘Together4Forests’ in brandende kaarsen op het speelveld om ons eraan te herinneren dat er in de wereld elke twee seconden een voetbalveld wordt ontbost. WWF, Greenpeace en Bos + overhandigden de handtekeningen van 87.000 Belgen die pleiten voor een Europese wet tegen het op de markt brengen van geïmporteerde producten die verantwoordelijk zijn voor ontbossing.

Op het voetbalveld van het gemeentelijk stadion van Schaarbeek werden vanochtend duizend kaarsjes aangestoken. Op de grasmat stond in vurige letters ‘Together4Forests’ te lezen om ons eraan te herinneren dat er in de wereld elke twee seconden een voetbalveld wordt schoongemaakt. In 2020 bereikte de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied het hoogste niveau van de afgelopen twaalf jaar. Het verlies van bossen versnelt de achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Europa is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de ontbossing vanwege de grote vraag naar producten zoals rundvlees, sojabonen, palmolie, koffie of cacao.

In haar biodiversiteitsstrategie is de Europese Commissie van plan om in 2021 een wet op te stellen om de voetafdruk van de ontbossing van de Europese Unie aan te pakken. Hierover liep een openbare raadpleging tot 10 december. De Together4Forests-campagne, geleid door meer dan 150 ngo’s, mobiliseerde bijna 1,2 miljoen burgers, waaronder meer dan 87.000 Belgen. De ondertekenaars eisen dat hun aankopen niet verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van natuurlijke habitats noch voor schendingen van de mensenrechten. De Europese wetgeving zou producenten ook moeten verplichten om hun hele toeleveringsketen te onderzoeken.

WWF, Greenpeace en BOS+ overhandigden de 87.051 Belgische handtekeningen aan de federale minister van Leefmilieu Zakia Khattabi om haar aan te moedigen de toekomstige Europese wet te steunen. De handtekeningen zullen ook worden overhandigd aan de Waalse en Vlaamse ministers van Leefmilieu.

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels