Updates
Nieuws

Europese longspecialisten: “Mensen met luchtwegproblemen hardst getroffen door klimaatcrisis”

Europese longspecialisten hebben opgeroepen om dringend in actie te komen tegen de klimaatcrisis. “Die vormt een van de grootste risico’s voor mensen met ademhalings- en longproblemen”, schrijven ze.

In het gerenommeerde tijdschrift voor longdeskundigen, European Respiratory Journal, neemt de vereniging van Europese longspecialisten een gezamenlijk standpunt in: de Europese Unie moet dringend de limieten voor luchtvervuiling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) evenaren. 

“In de afgelopen jaren zijn de catastrofale gevolgen van de opwarming van de aarde steeds sneller zichtbaar geworden door de toename van de frequentie en de ernst van extreme weersomstandigheden (hittegolven, wind- en stofstormen, zware regenval en overstromingen, droogtes en bosbranden)”, schrijven de deskundigen. “Dat heeft wereldwijd verwoestende gevolgen voor de menselijke gezondheid.”

In het artikel geven ze een actuele stand van zaken die zich specifiek richt op de gevolgen van de klimaatcrisis voor mensen met longaandoeningen. Ook schatten ze in dat business as usual tot veel nieuwe patiënten met long- en ademhalingsproblemen zal leiden.

Pollen en allergenen

De longartsen duiden de klimaatverandering aan als schuldige voor de slechte toestand van de lucht die we inademen. Hoge temperaturen, veranderende weerpatronen en luchtvochtigheid kunnen aandoeningen aan de longen immers verergeren, zeggen ze. “Longpatiënten zijn bij de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatverandering.”

Ze voegen daaraan toe dat de klimaatsituatie en de menselijke gezondheid met elkaar verbonden zijn. Een toename van pollen en andere allergenen, evenals bosbranden, stofstormen en verkeer op basis van fossiele brandstoffen verergeren allemaal bestaande ademhalingsaandoeningen of kunnen nieuwe aandoeningen creëren, klinkt het. “Deze veranderingen zullen een uitdaging zijn voor zowel de patiënten (langer pollenseizoen, nieuwe allergenen) als voor de zorgverleners (nieuwe patiëntengroepen, nieuwe diagnostiek voor allergenen etc.).”

Op één lijn

Luchtvervuiling heeft in 2019 wereldwijd naar schatting 6,7 miljoen mensen het leven gekost en tot 373.000 overlijdens geleid in Europa.

In naam van de European Respiratory Society, meer dan 30.000 longspecialisten uit 160 landen, vragen de auteurs dat de EU haar luchtkwaliteitsnormen op één lijn brengt met de normen van de WHO.

In de EU geldt een limiet van 25 microgram per kubieke meter voor fijnstofdeeltjes (PM2,5) en 40 microgram per kubieke meter voor stikstofdioxide (NO2). De WHO stelt als advieswaarde 5 microgram per kubieke meter voor PM2,5 en 10 microgram per kubieke meter voor NO2.

Bron: IPS
Terug

Effecten van beheermaatregelen op aanvoer en afvoer van nutriënten in bossen

Engineered Wood Products 2022 in Nederland – infographic van Stichting Probos

Lees meer artikels