Updates
Nieuws

Ghana plantte minstens 3 miljoen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan

Ghana wilde afgelopen vrijdag minstens 5 miljoen bomen planten op één dag om de verloren bossen van het land te helpen teruggroeien en de gevolgen van de klimaatcrisis in te dammen, zei de president. Vrijdag om 12.00 uur waren bijna 2,7 miljoen van de beoogde 5 miljoen zaailingen geplant, schreef de bosbouwcommissie van Ghana op Facebook. Tegen 15u30 stond de teller op 3 miljoen.

De uitbreiding van de landbouw, en in mindere mate mijnbouw en houtkap, heeft geleid tot veel ontbossing in Ghana, zeggen milieuactivisten. Volgens cijfers van de Forestry Commission is het bosareaal in het West-Afrikaanse land afgenomen tot minder dan een vijfde van wat het was in de jaren negentig. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is Ghana een van de tropische landen met het hoogste ontbossingspercentage ter wereld.

Volgens overheidsstatistieken bedraagt het huidige bosareaal van Ghana ​​1,6 miljoen hectare, in 1900 bedroeg het nog 8,2 miljoen hectare. Informele kleinschalige goudwinning en willekeurig kappen van bomen zonder behoorlijke herbebossing hebben geleid tot enorme aantasting van het milieu in het land. President Akufo-Addo heeft een hardhandig optreden beloofd tegen informele kleinschalige mijnbouw.

In Jubilee House, de zetel van de president van Ghana, plantte president Nana Akufo-Addo een zaailing van lignum vitae, een van ’s werelds sterkste hardhoutsoorten. De soort wordt plaatselijk de “Tree of Life” genoemd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. “De exploitatie van ons bossen voor nationale ontwikkeling is door de jaren heen niet duurzaam geweest”, zei Akufo-Addo in een toespraak ter gelegenheid de Green Ghana Day. “We hebben niet nog tot morgen of overmorgen om dit te doen. We moeten nu handelen”, voegde hij eraan toe.

Volgens het ministerie van land werden meer dan 7 miljoen zaailingen uitgedeeld aan Ghanese parken, scholen en bedrijven voorafgaand aan de evenementen van die dag. In winkelcentra in grote steden werden plantpakketten uitgedeeld. De deelnemers kozen uit een selectie fruit-, gewas- of sierbomen.

De regering is van plan om Green Ghana Day een jaarlijks evenement te laten worden, met een ambitieus doel om het plantdoel van die dag uit te breiden van 5 miljoen naar 100 miljoen bomen in 2024.

Nog een weetje: sinds 2019 organiseert het naburige Ivoorkust ook een “tree day”, in de hoop een deel van de ontbossing die grotendeels door de cacaoteelt wordt veroorzaakt, tegen te gaan.

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels