Updates
Nieuws

Sterrenkijken, een rustgevende avondactiviteit in de natuur

Je hoeft je 3030-uitdaging niet iedere dag al zwetend en puffend te volbrengen. Een manier om in de natuur te vertoeven terwijl je gewoon lekker op je rug blijft liggen, kan sterrenkijken zijn. Want een wondermooie sterrenhemel laat niemand onverschillig. Het aanschouwen ervan is een ideale manier om je te verwonderen over het schouwspel boven jou terwijl je helemaal tot rust komt.

Heb je al eens geprobeerd om één van deze dagen naar de sterren te kijken?  De vroege lente leent zich uitstekend tot het bewonderen van een schitterende sterrenhemel. Aangezien de meeste bomen nog geen bladeren hebben, kan ook het bos een geschikte plek zijn voor een gezellig avondje sterrenkijken. Een bijkomend voordeel is dat de meeste bossen een eindje buiten bewoond gebied liggen, waardoor je minder last zult hebben van lichtpollutie.   

Een geschikt moment om sterren of andere hemellichamen te bestuderen, is uiteraard wanneer er geen of weinig bewolking is. Bovendien valt er meer te zien wanneer ook de maan niet volledig zichtbaar is.

Hoewel sterrenkijken voor leken vrij ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk redelijk toegankelijk. Zo heb je helemaal geen telescoop nodig voor een geslaagd avondje sterrenkijken. Eventueel kan je een verrekijker gebruiken om bijvoorbeeld het maanoppervlak of de Melkweg beter te kunnen zien.

Met een beetje hulp

Er zijn ook tal van hulpmiddelen die jou op weg zetten om te verklaren wat je ziet. Zo zijn er apps als Skyview of Star Walk die via je camera de hemellichamen identificeren, en er ook meer uitleg over geven. Daarnaast publiceren volkssterrenwachten (zoals Urania.be) op hun website geregeld tips zoals welke hemellichamen op een bepaald moment zichtbaar zijn, wanneer er een satelliet of ruimtestation passeert, etc. Een ander hulpmiddel -dat echter niet gratis is- is de hemelkalender. Deze kalender beschrijft alle hemelverschijnselen in chronologische volgorde en biedt gedetailleerde informatie, specifiek voor Vlaanderen en de Benelux, over wat in 2021 aan de hemel gebeurt. 

Of je nu hulpmiddelen gebruikt of niet, sterren en sterrenbeelden kan benoemen of niet, of enkel de maan in je vizier hebt: een avondje sterrenkijken blijft een geschikte manier om ook ‘s avonds eens de natuur in te trekken en jezelf te verwonderen over de prachtige hemel boven jou.

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels