Updates
Nieuws

UGent, durf (duurzaam) doen!

De Universiteit Gent is van plan haar aanbod vegetarische maaltijden te halveren. Waar de Universiteit lang een voorloper was op het gebied van duurzame voeding, zet ze met deze beslissing een stap achteruit.   

Voor de productie van vlees is veel meer landbouwgrond nodig dan voor plantaardig voedsel. Dat ruimtebeslag legt direct of indirect druk op bos. Graasweides of akkerbouw voor de  productie van veevoer nemen alleen al in Vlaanderen driekwart van de landbouwoppervlakte in. Zelfs daarmee is onze honger niet gestild: we importeren veevoer uit het buitenland, waaronder Brazilië. Daar is vleesproductie de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Ook de bosbranden in Bolivia zijn sterk gelinkt aan ontbossing door de productie van veevoer. 

Minder vlees eten is een van de meest effectieve manieren om wereldwijde ontbossing te stoppen. Het is ook een doelstelling van de Vlaamse Green Deal Eiwitshift – die de Universiteit Gent mee ondertekende: naar een hoger aandeel (60%) plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie. Een uitdaging, want vlees wordt door velen sterk gesmaakt. Net daarom is het belangrijk dat onderwijsinstellingen de toon zetten. BOS+ ondertekende daarom samen met andere organisaties een brief die de Universiteit oproept de beslissing te herzien. 

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels