Updates
Het project
Locatie
Doelstellingen
Onze aanpak
Help mee

Uitbreiding veerkrachtige bossen vergroot bijenpopulatie in Bolivia

 • Locatie Concepción en San Javier, Bolivia
 • Periode 01/09/2021 - 31/08/2026

Dit project ondersteunt 50 honing producerende families, honing afkomstig van de meliponini-bijen. Verschillende soorten van deze bijengroep leven in de tropische droogbossen in en rond de inheemse gemeenschappen van Concepción en San Javier in Bolivia en levert kwaliteitsvolle en geneeskrachtige honing op. Een goede bescherming en een uitbreiding van dit kwetsbare en bosrijke leefgebied is cruciaal voor het voortbestaan van de meliponini-bijen, en dus ook voor de succesvolle productie van honing dat op zijn beurt voor een belangrijk inkomen zorgt voor de gemeenschappen.

De honing van de meliponini-bij

Dit project draagt bij aan de honingproductie van de meliponini-bij. Dit is een groep bijen die bestaat uit heel veel verschillende inheemse soorten, elk aangepast aan haar omgeving. Bovendien produceren velen honing die gekend staat voor zijn hoge voedingswaarde en medicinaal gebruik. Er is een tekort aan honing in Bolivia waardoor men momenteel honing moet invoeren uit Argentinië. Deze honing moet voor een bijkomend inkomen zorgen voor de gemeenschappen die deel uitmaken van dit project. 

Vrouwen en jongeren aan het roer

De meliponini-bijen zijn niet-stekende of angelloze bijen. Vrouwen werken traditioneel graag met de meliponini-bij en net omdat deze bij niet prikt kunnen kinderen en jongeren makkelijk deelnemen aan de imker-activiteiten. Met dit project herwaarderen we de lokale imkertraditie, vergroten we de inheemse bijenpopulatie, en ondersteunen we de inheemse gemeenschappen.

© Spencer Pugh

De droogbossen van Bolivia

De droogbossen van Bolivia herbergen unieke boomsoorten, dieren en planten, en vormen de poort naar het Amazonewoud. Ze zijn erg vatbaar voor ontbossing en bosbranden. Sinds de bosbranden van 2019 staan de droogbossen van Bolivia onder druk. Meer dan 5 miljoen ha bos, de habitat van ook bestuivers zoals vogels, zoogdieren en insecten, brandde af.

Om de habitat van de Meliponini-bijen te verzekeren, worden initiatieven genomen om het waardevolle bossen te behouden en te herstellen, en ook fruitbomen aan te planten. Zo zorgt dit project voor het behoud en zelfs de uitbreiding van het droogbos, zoals al eerder gezegd, een ontzettend waardevol en onvervangbaar ecosysteem. 

Doe een gift

 • de ontwerpen van de kasten zijn vrij eenvoudig en met lokaal materiaal gemaakt
 • veel vrouwen nemen deel aan de workshops om de inheemse bijenteelt te promoten
 • door eenvoudige principes en technieken toe te passen kan de productie verhoogd worden en de honing eenvoudiger geoogst worden zonder het nest in gevaar te brengen
 • elke soort heeft zijn eigen architectuur
 • een goede opvolging van de kasten is noodzakelijk
20

jongeren

van de organisatie JUMA zetten zich vrijwillig in om samen mee bomen te planten om het leefgebied van de meliponini-bij veerkrachtiger te maken.

3

inheemse gemeenschappen

in de regio’s Concepción en San Javier worden direct ondersteund bij het kweken van bijen.

2

erkenningsprocedures

van verenigingen van producenten van boshoning zijn lopende.

50

families

krijgen ondersteuning bij het produceren van hun honing.

Klik of sleep door alle gebeurtenissen
2021

01 septemberhet project gaat van start.

27 novemberDe technicus van het project wordt uitgenodigd op een evenement van BOS+ in Ecuador en kan op die manier ervaringen uitwisselen met Ecuadoraanse Meliponini-experten.

2022

30 maartOnze partner APCOB laat weten dat ze voor het eerst boshoning konden oogsten.

27 aprilEerste verkoop van de honing wordt aangekondigd via de kanalen van onze partner APCOB.

Bolivia

Concepción en San Javier

Het project bevindt zich in en rond de bossen van de Monte Verde, nabij de gemeenschappen Concepción en San Javier, gelegen in het gelijknamige inheems territorium van Monte Verde.

De droogbossen van Monte Verde bevinden zich in de Chiquitania-regio in het Oosten van het Bolivia en herbergen unieke boomsoorten, dieren en planten, en vormen de poort naar het Amazonewoud.

 • Verhaal
 • Project
Wat willen we bereiken?

Doelstellingen

Van veerkrachtige bossen tot het verzekeren van een waardig inkomen voor de lokale bevolking: de doelstellingen van dit project zijn divers.

Veerkrachtige en grotere bossen dankzij boshoningproductie

We verhogen de boshoningproductie en zorgen er zo voor dat de bestuiving van de bossen verbetert. We planten fruitbomen aan die dienen als bijkomende nectarbron en fruit voor de bevolking. Op korte termijn zal de gemeenschap de honing kunnen commercialiseren wat bijdraagt tot de voedselzekerheid en een incentive is om het bos verder uit te breiden.

Restaureren van gedegradeerd of afgebrand bos

We herstellen bos, mede door middel van de aanplant van fruitbomen, wat meteen ook de meliponini-populatie ten goede komt. Meer bomen betekenen meer bijen, en meer bijen zorgen voor meer bestuiving van planten en bomen.

Een beter inkomen voor de gemeenschappen

Een beter en veerkrachtiger leefgebied voor de meliponini-bij betekent meer en kwalitatievere honing. De verkoop van deze honing zorgt dan weer voor een beter inkomen voor de gemeenschappen, wat een belangrijke doelstelling is van dit project.

Onze aanpak

Met de juiste aanpak kunnen we samen met onze partner APCOB de droogbossen van Monte Verde beter beschermen.

 • Aanplant van nieuwe bomen

  We focussen op herstel van bos door de aanplanting van fruitbomen die ook een nectarbron zijn voor de meliponini-bijen. Deze bomen zijn uiteraard aangepast aan de typische omstandigheden van het droogbos om zo hun succes te verzekeren en fondsen efficiënt te beheren.

 • Natuurlijke regeneratie

  Door bestuivers, in dit geval de meliponini-bijen populatie, te versterken, zorgen we mede voor een natuurlijke regeneratie van het bos. Ook het beschermen van aanwezig bos dat de bron is voor de zaden die ontboste of verbrandde gebieden kunnen herbebossen en de fauna die de zaden verspreidt, is cruciaal.

 • Inzetten op lokale economische ontwikkeling

  Boshoning is een gegeerd product in Bolivia. De vraag en de prijzen zijn hoog. Dankzij dit project zorgen we voor de erkenning van 2 boshoningproducerende verenigingen zodat de gemeenschappen op termijn ook hun honing kunnen verkopen.

 • Opleiding en capaciteitsversterking

  50 families krijgen technische ondersteuning en opleiding over hoe ze de meliponini-populatie kunnen uitbreiden en de productie verbeteren.  Traditioneel wordt deze honing in het wild geoogst waardoor de meeste bijen in het nest sterven en de honing vaak vervuild is. Door biologische principes van vermenigvuldiging toe te passen wordt integendeel de populatie uitgebreid. En door aangepaste kasten wordt de productie verhoogd, de kwaliteit en zuiverheid van de honing verzekerd en het nest minimaal aangetast.

  Financiers
 • De directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)
 • Provincie Vlaams-Brabant
  Partners
 • APCOB (Apoyo Para el Campesino-indígena del oriente Boliviano)

Contacteer ons

Heb je een vraag of suggestie of denk je eraan om als bedrijf te investeren in een project dat écht het verschil maakt op het terrein? Contacteer ons dan vandaag nog.

Teamcoördinator Latijns-Amerika & landenvertegenwoordiger Ecuador

Debbie Eraly

debbie.eraly@bosplus.be
Medewerker fondsenwerving

Pascal Huybrechs

0475 71 71 75 pascal.huybrechs@bosplus.be

Help mee

Het beschermen en uitbreiden van de bossen van Monte Verde is cruciaal voor de instandhouding van onnoemelijk veel fauna en flora. Dit doen we door de productie van boshoning van de meliponini-bij te ondersteunen. Het voordeel voor het bos is tweevoudig: gemeenschappen zorgen beter voor hun bossen en meer bijen zorgen voor meer bestuiving van planten en bomen.

Steun dit project