Updates
Het project
Locatie
Doelstellingen
Onze aanpak
Help Guilbert
De bescherming van droogbossen

Bescherm het laatste droogbos in Peru en Ecuador

 • Locatie Provincie Loja, Ecuador

Samen met lokale partner NCI beschermen we het binationaal "Reserva de la Paz", een uniek stuk droogbos dat zich over de grens tussen Ecuador en Peru uitstrekt. Het is een toevluchtsoord voor talrijke soorten flora en fauna en biedt een unieke lokale cultuur.

Een ecosysteem van onschatbare waarde

Helemaal in het zuidelijke puntje van Ecuador en in het Noorden van Peru, bevindt zich een ecosysteem van een onschatbare waarde: het Zuid-Amerikaanse tropisch droogbos. BOS+ werkt samen met de lokale partner Naturaleza y Cultura Internacional (NCI) in verschillende regio’s van het tropisch droogbos om aaneengesloten stukken te beschermen en te verbinden, over de landsgrenzen van Peru en Ecuador heen. 

Dit project heeft tot doel het duurzaam beheer van 37.500 hectare droogbos te verzekeren. 

Duurzaam toerisme

In de omgeving van de gemeente Cazaderos in Ecuador liggen de best bewaarde en grootste aaneengesloten stukken tropisch droogbos van de regio. Doorheen het droogbos bij Cazaderos loopt de Quebrado Cazaderos, een belangrijke rivier die de grens tussen Peru en Ecuador vormt. In de regio heeft onze partner NCI een divers toeristisch aanbod uitgebouwd, zoals het bezichtigen van krokodillen en brulapen, informatiepanelen over het unieke droogbos, fietsroutes, culinaire ervaringen en een prachtig uitkijkpunt, El Mirador. 

De bloei van de Guayacanes

Eenmaal per jaar, rond eind december, wanneer het droogseizoen eindigt en de eerste regens vallen, doet er zich een fantastisch fenomeen voor: de massale bloei van de Guayacanes. Het bos wordt omgetoverd tot een prachtige gele oceaan. Dit fenomeen trekt elk jaar vele toeristen naar de regio, een uitgelezen kans om in te zetten op een duurzamer toerisme, maar ook om jaarrond toerisme te stimuleren en zo voor de lokale bevolking een aanvullend inkomen te verzekeren dat tegelijkertijd de waarde van het bos benadrukt.

De bescherming van droogbossen

Samen sterk

NCI richtte verder een organisatie op voor het hele Guayacanes-gebied op, de ‘Mancomunidad Los Guayacanes’, die drie lokale overheden samenbrengt om op een efficiëntere manier samen het gebied te beheren. Hiermee worden de drommen toeristen beter verspreid, wat enerzijds de natuur ten goede komt maar er ook voor zorgt dat deze relatief kleine dorpen niet overspoeld worden en de inkomsten gelijker verdeeld zijn.

Guilbert, beschermer van de droogbossen

Maak kennis met Guilbert, medewerker bij onze partner NCI. Guilbert is gids en neemt je in de video hieronder mee op pad in het projectgebied langs de Cazaderos-rivier op de grens tussen Peru en Ecuador. 

Guilbert woont met zijn familie in Cazaderos en kent als de beste de projecten op het terrein. Zo doet hij de controles van de beschermde gebieden, zorgt voor de opvolging van de projecten, het onderhoud van de paden en de inventarisatie van de fauna en flora in het reservaat.

Steun Guilbert, doe een gift

 • Ga mee op pad met Guilbert langs de Cazaderos-rivier op de grens tussen Peru en Ecuador. Guilbert is technisch medewerker bij onze partner NCI. Hij woont met zijn familie in Cazaderos en kent als de beste de projecten op het terrein.

Bedreigingen en duurzame alternatieven

De droogbossen zijn cruciaal voor de ecosysteemdiensten in de regio, hebben een unieke flora en fauna maar zijn tegelijkertijd ook zeer sterk bedreigd, nog veel meer dan het beter gekende tropische regenwoud. Helaas is er al meer dan 95% van deze uitzonderlijke ecosystemen verloren gegaan door menselijk ingrijpen. De grootste vijand is de monocultuur landbouw, vooral van maïs in deze streek. Maar ook illegale houtkap en branden vormen een grote bedreiging. Een trend die NCI en BOS+ heel duidelijk willen breken.

Doe een gift

© NCI – Daniel Sanmartín

Concrete oplossingen

Om de achteruitgang van het droogbos te stoppen, moet er een andere inkomstenbron zijn dan de schadelijke monocultuur landbouw. Honingproductie bijvoorbeeld, waarbij de bijen hun nectar uit het bos halen. 

In Puyango hielpen we zo lokale inwoners om bijenkasten te houden en gaven een duwtje in de rug om de honing hygiënischer te oogsten. Zo leven de mensen van het bos, en is de bescherming ervan gekoppeld aan hun inkomen. 

© BOS+
 • De bescherming van droogbossen
  Het lijkt wel op een herfstlandschap in België, maar het omgekeerde is waar. Bij de komst van de eerste regens luidt de bloei van deze boom de heropleving van het droogbos aan, dat vanaf dan een paar maanden groen kleurt.
 • De bescherming van droogbossen
  De diversiteit aan reptielen is zeer groot in dit ecosysteem. Momenteel wordt er volop onderzoek gedaan of deze krokodil eigenlijk geen nieuwe soort is.
 • De bescherming van droogbossen
  De jongerengroep van Cazaderos wordt opgeleid om te gidsen en leren zo ook hun eigen omgeving beter kennen en beschermen.
 • De bescherming van droogbossen
  Ook de ceiba boom is een typische en indrukwekkende verschijning in het droogbos.
 • De bescherming van droogbossen
  Geitenhouderij is een van de weinige productieve activiteiten in het droogbos.
 • © NCI – Daniel Sanmartín
  Meer en meer woud verdwijnt voor maïsproductie.
 • De bescherming van droogbossen
  De Tabebuia chrysantha of gele guayacan heeft prachtige bloemen die naast de aantrekkingskracht op de mens, ook voor inheemse bijensoorten belangrijk zijn en voedsel bieden voor de geiten.

37.500

hectare

droogbos wordt beschermd dankzij een model van gemeenschappelijk beheer met lokale groepen en overheden.

5

producentenorganisaties

waarvan de verbetering van de producten en de inkomsten actief aangepakt wordt in harmonie met hun bos

5

bosreservaten

die via een beheerplan effectief beheerd en beschermd worden

80

families

die actief betrokken zijn bij dit project en hun levensomstandigheden verbeteren terwijl ze hun bos beschermen

90

hectare

gedegradeerde grond wordt herbebost

Ecuador

Provincie Loja

Op verschillende locaties in het zuiden van Ecuador, in de provincie Loja, werkt BOS+ nauw samen met NCI om er bestaande bossen te beschermen, gedegradeerde gronden te herstellen en de lokale bevolking te verzekeren van een waardig inkomen.

 • Verhaal
 • Project
Wat willen we samen bereiken?

Doelstellingen

Samen met partner NCI en de lokale bevolking beschermen we de droogbossen in Ecuador

Bosbescherming

De rode draad doorheen het werk met NCI is de bescherming van het droogbos dat nog intact is. Dit bos heeft een heel belangrijke functie in het lokale klimaat en waterbeheer. Daarnaast herbergt het heel unieke soorten van verschillende groepen. Bosbehoud is 1 woord, maar met vele aspecten. In deze regio betekent dat patrouilles, vooral om illegale houtkap te melden en vuurhaarden tijdig te lokaliseren. Daarnaast ook bewustmaking voor brandpreventie en opleiden van lokale vuurbrigades. Maar ook monitoring van verschillende diersoorten om hun gedrag en noden in kaart te brengen maakt hier deel van uit. In alle activiteiten wordt getracht om maximaal te coördineren met de bevoegde overheidsinstanties en hen waar nodig ook op te leiden.

Verzekeren van een waardig inkomen

Het inzetten op verschillende strategieën en modellen om lokale mensen van een waardig en duurzaam inkomen te voorzien, is een intrinsieke doelstelling van deze interventie. We gaan ervan uit dat het bos niet behouden zal worden als er geen rekening gehouden wordt met de noden van de lokale bevolking. Bovendien wordt er gezocht naar manieren om het bos extra waarde te geven door bosproducten te gebruiken en te commercialiseren. Uiteraard steeds met het nodige toezicht op sociale en ecologische criteria. Een van de voorbeelden in deze regio zijn de bijentelers van Puyango. Daar produceren ze honing van inheemse bijen die heel gewild is omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen en bijzondere smaak. Met een paar eenvoudige technieken voor de kasten, kennis van biologische principes en enkele voorzieningen en toestellen om de honing hygiënisch te extraheren en bottelen werden grote stappen vooruit gezet.

Bosherstel

In bepaalde gebieden doen we aan herbebossing en worden er nieuwe inheemse boompjes aangeplant. Verschillende factoren, vooral de limitatie van waterbeschikbaarheid, maken dit tot een grote uitdaging in deze streek. Het gebruik van streek eigen soorten, aanplanten net voor de regens en een goede opvolging zijn minimale vereisten om succes te hebben. De streken waar de productieve activiteiten succesvol zijn, zorgen ook voor een grotere interesse en betrokkenheid van de lokale bevolking bij herstelactiviteiten. De bijentelers van Puyango zijn en producentenvereniging van vainillo zijn hier de levende voorbeelden van.

Hoe gaan we te werk?

Onze aanpak

Samen met NCI passen we verschillende strategieën toe om het behoud en duurzaam beheer van het droogbos succesvol te maken

 • Duurzaam toerisme

  Naast de bloei van de guayacanes die een trekpleister is voor duizenden toeristen, zetten we samen met NCI in op een duurzamer toerisme. Dat moet de waarde en het belang van het droogbos onderstrepen, andere aantrekkelijke aspecten van het droogbos in de verf zetten en voor de lokale bevolking een aanvullend inkomen verzekeren. Zowel de typische bouwstijl als streekeigen keuken zijn belangrijke trekpleisters, naast de unieke soorten.

 • Agrofrestry

  Het aanplanten van nieuwe boompjes heeft veel meer succes als het gebeurd op de bestaande teeltvelden samen met het voorzien van een irrigatiesysteem. Op die manier krijgt de lokale landbouwer een diverse productie, zowel voor eigen consumptie als voor verkoop en neemt de oppervlakte met bomen toe. Een typische soort hierbij is de tara boom (Caesaplinia spinosa), die peulen oplevert met een interessante marktwaarde maar ook stikstof fixeert en interessant is voor bijen. Er wordt heel actief op ingezet om deze boom aan te planten, op kleine schaal, ook samen met andere producten zoals pinda, bonen en maïs.

 • Patrouilles voor bosbehoud

  Bos beschermen zonder toezicht te houden is helaas nog steeds iets voor een ideale wereld. Naast het coördineren van de bestaande boswachters van de bevoegde overheidsinstanties, stelt NCI ook bijkomende boswachters te werk. Een belangrijke taak van de boswachter in deze droge regio is het melden en blussen van bosbranden samen met de brandweer en lokale vrijwilligers.

 • Herbebossing

  In bepaalde gebieden, die zo gedegradeerd zijn dat een natuurlijk herstel heel moeilijk of traag verloopt, doen we actief aan herbebossing. Dan worden er nieuwe inheemse boompjes aangeplant. Verschillende factoren, vooral de limitatie van waterbeschikbaarheid, maken dit tot een grote uitdaging in deze streek. Gelukkig is er ondertussen veel ervaring en kennis van de juiste soorten die streekeigen zijn en pioniers. En daarnaast is natuurlijk ook de timing cruciaal zodat er maximaal gebruik gemaakt wordt van het korte regenseizoen.

  Partners
 • Naturaleza Y Cultura Ecuador

Contacteer ons

Wil je als bedrijf investeren in een project dat van a tot z duurzaam en ethisch is of heb je vragen bij onze werking in deze regio? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Teamcoördinator Latijns-Amerika & landenvertegenwoordiger Ecuador

Debbie Eraly

debbie.eraly@bosplus.be

Help Guilbert

Doe een gift en help Guilbert en onze partner NCI in hun verbeten strijd om de best bewaarde en grootste aaneengesloten stukken tropisch droogbos van de regio te beschermen.

Doe een gift