Zoals elk jaar in de periode rond 11 november gaan er weer duizenden actievoerders op pad voor 11.11.11, de koepelorganisatie van Internationale Solidariteit. Dit jaar komen ze op voor meer menselijkheid en tonen ze dat menselijkheid een voornaam heeft. Overal in het land worden er activiteiten georganiseerd: van inspirerende filmvoorstellingen, workshops en lezingen tot quizzen, eetfestijnen en verkoop van potloden en truffels. Ook BOS+ zet zijn schouders mee onder de campagne.
Steun 11.11.11Opkomen voor een menselijke samenleving is helaas niet altijd zo vanzelfsprekend. Over de hele wereld worden mensen uitgebuit, omdat hun mensenrechten minder belangrijk lijken. De actievoerders van 11.11.11 zetten zich in voor deze mensen. Voor oorlogsslachtoffers, klimaatslachtoffers, mensen op de vlucht of activisten die dagelijks vechten voor hun rechten. Voor Ahmet en Acheni en Esther en Uwezo en Marie.
Maar zij staan niet alleen in hun strijd voor een menselijk leven. Ze staan schouder aan schouder met Omar en Passy en Camille en Johan en vele andere vrijwilligers, schenkers en activisten.
Onze voornamen verbinden ons en herinneren ons eraan dat we allemaal evenveel waard zijn als mens. In een tijd waarin onrecht en ongelijkheid steeds vaker de kop opsteken, roept 11.11.11 samen met duizenden vrijwilligers op om mee menselijkheid te tonen. Want menselijkheid is mensenwerk en dus zoeken ze veel mensen.
Doe meeOm 3 uur ’s ochtends vecht Ignacia, samen met andere brandweermannen uit de gemeenschap, tegen bosbranden die haar huis en dat van de gemeenschap van Rio Blanco bedreigen. Terwijl ze probeert de bewoners te evacueren, weigeren velen hun woningen en hun hard opgebouwde agroforestry-systemen te verlaten.
Ignacia en de vrouwen van Rio Blanco oogsten copaibo, een belangrijk niet-timber bosproduct, dat hen helpt hun inkomen te verbeteren en het kostbare bos van Monteverde te behouden. Helaas zijn grote delen van het bos al verwoest door de aanhoudende branden.
Toch blijft Ignacia strijden om de vlammen te doven en de levens van haar medebewoners te beschermen. Ondanks het gebrek aan middelen is haar vastberadenheid onwrikbaar. Ignacia is een echte heldin die vecht tegen de bosbranden die hun levens en de natuur bedreigen, veroorzaakt door de uitbreiding van soja- en veeteelt.
Lees meerBijna 60% van Peru is bos, maar in de afgelopen 20 jaar is bijna 3 miljoen hectare verloren gegaan. Een oplossing is het betrekken van lokale gemeenschappen en inheemse volkeren bij het behoud van deze bossen.
De Yanesha Communal Reserve (YCR) werd opgericht in 1988 om 34,744.70 hectare tropisch bos te beschermen voor tien Yanesha-gemeenschappen. In 2006 werd de Association for the Management and Conservation of the Yanesha Communal Reserve (AMARCY) opgericht, waarmee de Yanesha een stem kregen in het beheer van hun territorium.
AMARCY heeft een contract met de Peruaanse staat voor het co-management van de YCR, waardoor de gemeenschappen kunnen deelnemen aan beslissingen over het bos. Ze bevorderen duurzame activiteiten, zoals agroforestry voor de teelt van cacao, waaronder de bekroonde “Eshpe.”
AMARCY’s aanpak heeft als model gediend voor andere gemeenschappen in Peru die nu ook samen met de staat hun territorium beheren.
Lees meerArley Payaguaje, 24 jaar, strijdt samen met zijn Siekopai-gemeenschap in het Ecuadoraanse Amazonewoud tegen de verwoesting door de palmolie-industrie en illegale houtkap. Hij verdedigt niet alleen het woud, maar ook de rechten van zijn volk op hun voorouderlijk land en traditionele levenswijze. Met steun van de organisatie Yakum heeft Arley al meer dan 10.000 bomen geplant en helpt hij 40 families om zelfvoorzienende landbouw te ontwikkelen. Ze kiezen voor een toekomst waarin ze hun land beschermen en hun cultuur behouden, in plaats van toe te geven aan industriële monoculturen.
Lees meer