Updates

Ik wil bomen planten

SCHENK EEN BOOM

Ben je op zoek naar een groen en duurzaam cadeau? Schenk eens een boom! Je kan er een persoonlijke boodschap aan toevoegen die je kan (laten) verzenden op de datum die jij wenst! Bovendien krijg je vanaf 4 bomen een fiscaal attest.

Particulier

Als bewijs van je donatie krijgt de ontvanger van ons een uniek certificaat met z’n naam op.

Bedrijf

Schenk een boom aan je relaties of medewerkers en investeer in een groene en gezonde aarde voor iedereen.

Schenk eens een boom

Er is veel te weinig bos in Vlaanderen. Bomen zijn nochtans broodnodig om onze omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie) en verdere klimaatverandering tegen te gaan (klimaatmitigatie). 

Hoog tijd dus om daar op een leuke, originele, poepsimpele, gezonde en supergezellige manier iets aan te doen! En is dat nu niet hét voornemen bij uitstek voor 2024?

Schenk een boompje aan je partner, neef of nicht, moeder of vader, zoon of dochter, vriendin of vriend ZONDER je zetel uit te komen, ontvang jaarlijkse updates van het bos en maak niet alleen jouw begunstigde, maar ook onze natuur gelukkig!

Aangeplant in Vlaanderen

Alle boompjes worden eerstvolgende plantseizoen aangeplant in Vlaanderen.

Laat je boompje planten of plant het samen

Zowel jij als de ontvanger worden uitgenodigd voor de plantactie om zelf je eigen boompje(s) te planten. Een leuk extraatje, maar zeker geen must!

Boomcertificaat

Als bewijs van je donatie krijgen jouw begunstigden van ons een boomcertificaat. Met dit certificaat kunnen zij zich inschrijven voor jaarlijkse updates en foto’s van het bos.

Krijg foto’s en updates

Zowel jij en de ontvanger krijgen jaarlijkse updates en foto’s over de vooruitgang van het bos. Zo kunnen jullie het bos van dichtbij zien groeien en bloeien.

FAQ

 • Hoe schenk ik een boom? Welke stappen moet ik doorlopen?

  Je kan boompjes schenken door te surfen naar https://bosplus.be/schenk-een-boom/. Hier kies je voor ‘particulier’ of ‘bedrijf’, waarna je geleid wordt naar een formulier. Geef daarin in aan hoeveel personen je een boom wil schenken en hoeveel bomen je per persoon wil schenken. Hier staan er automatisch al de opties om 2, 4 of 8 bomen per persoon te schenken. In het laatste vakje kan je een getal naar keuze invullen. Duid aan voor welke gelegenheid je wil schenken. Klik daarna op ‘plant X bomen’.

  Hierna word je geleid naar een formulier waarin je je persoonlijke/bedrijfsgegevens zal moeten invullen. Vink ook de privacyverklaring aan en, indien je dit wenst, de optie om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

  Daarna kom je op een pagina waarop je de namen en e-mailadressen van de begunstigden moet invullen. Let erop dat alles correct ingevuld wordt, een typfoutje in een e-mailadres is snel gebeurd, maar leidt er wel toe dat de begunstigde nooit zijn/haar/hun certificaat ontvangt. Wil je liever zelf het certificaat ontvangen om het persoonlijk af te geven, dan vul je je eigen e-mailadres in en duid je dit ook aan in de optie eronder. Hiernaast is er ook de mogelijkheid om te kiezen wanneer het certificaat verzonden wordt (meteen of op een ander moment).

  Hierna kom je op een pagina waarop je je persoonlijk bericht kan schrijven dat op het certificaat zal komen. Finaal wordt er nog een voorbeeld van het certificaat getoond, het moment dus om alles even grondig na te checken. Na een overzichtspagina kan je doorgaan naar de betaling.

  Als je alle stappen doorlopen hebt, ontvangen alle begunstigden/jijzelf een mail met de links naar de gepersonaliseerde boomcertificaten. Indien je hebt aangeduid om de certificaten meteen te versturen, zal dit binnen max. 15 minuten gebeuren. Op het certificaat staat ook een QR-code waarmee iedereen zich kan inschrijven om op de hoogte gehouden te worden van de data en locaties van de plantacties van de boompjes. Als ze niet zelf zouden willen planten, schrijven ze zich uiteraard niet in en planten wij de boompjes zelf. 

  Let op: voor boompjes die via een bedrijf gekocht worden, is er eerst nog een ethische toets. Hierdoor kan het wat langer (1 tot 3 werkdagen) duren tot je de certificaten ontvangt.

 • Kunnen we kiezen waar onze bomen geplant worden? Kunnen ze op eigen grond geplant worden?

  BOS+ werkt voor de aanplanting van bossen samen met grondeigenaars of bebost eigen terreinen, die locaties liggen vast. We streven er wel naar om de boompjes op twee verschillende locaties te planten, zodat er toch enige keuzemogelijkheid is. Jammer genoeg kunnen we niet op andere terreinen gaan leveren en planten, dit is logistiek en financieel niet haalbaar voor ons.

 • Kunnen we de boomsoorten zelf kiezen?

  De collega’s van het bebossingsteam maken een plantplan met het oog op een gezond bos in de toekomst en houden hierbij rekening met verschillende factoren, zoals standplaatsgeschiktheid (niet iedere soort groeit op gelijk welke bodem). Aangezien zij de kennis en kunde hierover hebben, kunnen we mensen niet zelf laten bepalen welke boomsoorten aangeplant worden.

  Wel planten we altijd meerdere boom- en struiksoorten aan (5 à 25 soorten). Op de plantactie zelf ben je dan ook vrij om een soort naar keuze uit de aanwezige boomsoorten te planten.

 • Kunnen we fruitbomen planten?

  Om het financieel helemaal rond te krijgen (grond, plantgoed en werken zijn zeer duur), worden er ook bijna altijd subsidies bij de Vlaamse overheid aangevraagd. Eén van de voorwaarden voor die subsidie is dat er enkel inheemse boom- en struiksoorten mogen aangeplant worden. Fruitbomen vallen daar niet onder.

 • Kunnen we het bos nadien nog bezoeken? Is het openbaar en toegankelijk?

  Het doel is om het bos openbaar en toegankelijk te maken, maar jonge boompjes zijn kwetsbaar voor vraat en het bos wordt daarom de eerste jaren afgesloten. Nadien is het normaal gezien toegankelijk. De gezonde boslucht raden we jullie uiteraard meer dan aan.

 • Wanneer vinden de plantacties plaats?

  Dit gebeurt in het plantseizoen, dat loopt ongeveer tussen half oktober en februari. De datum van de plantactie wordt gecommuniceerd van zodra die vastgelegd is, waarna je je kan inschrijven. In uitzonderlijke gevallen kan een plantactie wel eens, door overmacht (te nat, vriesweer, …), uitgesteld worden.

 • Waar vind ik meer exacte informatie over de plantacties? (locatie, uur, …)

  Alle publieke plantacties vind je terug in onze kalender. Per plantactie vind je alle details, zoals locatie en uur, op de specifieke webpagina’s. Hiernaast krijgt elke persoon die zich heeft aangemeld via de QR-code op het certificaat in september een uitnodiging voor de plantacties via mail.

 • Ik ben al ingeschreven, maar had graag nog wat vrienden en/of familieleden meegenomen naar de plantactie. Kan dit nog?

  Ja, stuur hiervoor een mail naar boompjes@bosplus.be waarin je het totaal aantal personen (inclusief jezelf) vermeldt.

 • Ik wil/kan mijn boompje zelf niet komen planten. Is dit een probleem?

  Nee, dit is helemaal geen probleem. Dan zorgen wij ervoor dat jouw boompje een plekje krijgt tijdens onze plantacties.

 • Mag ik een lint/ander voorwerp hangen aan mijn boompje?

  Nee, enerzijds omdat voorwerpen zoals lintjes uiteindelijk vaak toch op de grond belanden en anderzijds omdat het niet 100% zeker is dat jouw boompje blijft staan na verloop van tijd. Een bos is een levend organisme en moet als geheel bekeken worden, in een volwassen bos staan niet álle boompjes (meer) die er ooit geplant werden. We voorzien wel bioafbreekbare labeltjes waarop je een persoonlijke boodschap kan schrijven.

 • Hoe komt het dat mijn begunstigde geen certificaat ontvangen heeft?

  Ben je er zeker van dat je het juiste e-mailadres ingegeven hebt (geen typfouten + het e-mailadres is nog in gebruik), dan is er waarschijnlijk een technische fout opgetreden. Neem dan contact op met boompjes@bosplus.be en we brengen dit zo snel mogelijk in orde.

 • Ik zou het certificaat graag zelf afgeven in plaats van te laten mailen naar de begunstigde. Wat moet ik dan doen?

  Vul jouw persoonlijke e-mailadres in in het veld dat voorzien is voor het e-mailadres van de begunstigde. Zo belandt het certificaat in jouw mailbox en kan je het zelf afgeven.

 • Ik zou updates ontvangen over mijn boompje, maar heb dit niet gekregen. Hoe komt dit?

  We krijgen soms verkeerdelijk deze vraag. We sturen jaarlijkse updates van het bos waarin je boompje staat, niet specifiek van het boompje zelf. Dit is logistiek onhaalbaar voor ons, aangezien er elk jaar opnieuw tal van boompjes geplant worden en we dan in een kluwen van gps-coördinaten zouden terechtkomen. Heb je echter helemaal geen update gekregen van het bos, dan mag je een mail sturen naar boompjes@bosplus.be.

 • Wanneer krijg ik mijn fiscaal attest?

  Voor giften vanaf €40 kom je in aanmerking voor een fiscaal attest waarmee je gift voor 45% fiscaal aftrekbaar is. Dit attest ontvang je in Q1, in het jaar volgend op je gift.