Een natuurbeheerplan is geen doel op zich, maar een middel om op een bepaald terrein, beheerd ten behoeve van het natuurbehoud, bepaalde doelstellingen in verband met ecologie, recreatie, bosbeheer, landschap, cultuurhistorie, … te realiseren. De essentiële vraag voor elk terrein is: wat zijn de belangrijke waarden, hoe wil men die behouden of ontwikkelen en welke maatregelen zijn daarvoor nodig?
BOS+ biedt ondersteuning voor de opmaak en indiening van natuurbeheerplannen bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Wij stellen natuurbeheerplannen op voor zowel jonge als bestaande (oude) bossen, maximaal 30 % van de oppervlakte kan bestaan uit een ander habitattype dan bos. In een eerste fase zal deel 1 van het natuurbeheerplan opgesteld en ingediend worden. Na goedkeuring van deel 1, worden delen 2 tot 5, het definitieve plan, opgesteld en ingediend.
Onderaan deze pagina vindt u het concrete werkplan van ons aanbod terug.
Een natuurbeheerplan bestaat uit vijf delen:
Optioneel: De toegankelijkheidsregeling bestaat uit een regelement (tekstgedeelte) en een toegankelijkheidskaart. De regeling laat andere recreanten dan voetgangers toe in het natuurgebied.
De beheerder kiest vrij welk type natuurbeheerplan hij wenst op te maken, behalve wanneer het terrein gelegen is in VEN en/of een speciale beschermingszone of in eigendom is van een openbaar bestuur. In die gevallen is minimaal een type twee vereist.
Type 1: Behoud van de aanwezige natuurkwaliteit
De beheerder zorgt ervoor dat de aanwezige natuurkwaliteit en het natuurlijk milieu in stand gehouden worden en leeft de zorgplicht na. Hij stelt geen specifieke natuurstreefbeelden tot doel.
Type 2: Hogere natuurkwaliteit
De beheerder stelt over minstens 25% van de oppervlakte van het terrein het realiseren van één of meerdere natuurstreefbeelden tot doel. Voor het volledige terrein gelden de criteria voor geïntegreerd natuurbeheer.
Natuurstreefbeelden = Voor de omschrijving van ecologische doelen in natuurbeheerplannen worden ‘natuurstreefbeelden’ gebruikt. Een natuurstreefbeeld is een habitat, ecosysteem of landschapstype dat als ecologisch einddoel in een natuurbeheerplan wordt vooropgesteld. Er zijn drie types natuurstreefbeelden: vegetaties, leefgebieden van soorten en procesgestuurde natuur.
Type 3: Hoogste natuurkwaliteit
De beheerder stelt over de volledige oppervlakte van het terrein het realiseren van één of meerdere natuurstreefbeelden tot doel. Mits motivatie kan hiervan afgeweken worden voor ten hoogste 10% van de oppervlakte van het terrein. Voor heel het terrein gelden de criteria voor geïntegreerd natuurbeheer. Voor bossen kan pas een natuurbeheerplan type 3 opgesteld worden wanneer een ecologisch samenhangend geheel van minimum 10 hectare natuurstreefbeeld bos aanwezig is.
Type 4: Natuurreservaat
Aanvullend op de voorwaarden voor type drie moet het terrein voldoen aan het toetsingskader voor natuurreservaten. De erkenning als natuurreservaat vestigt een erfdienstbaarheid tot algemeen nut op het terrein, meer bepaald een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van duurzaam gebruik en langdurig beheer van het terrein als natuurreservaat. Een natuurbeheerplan type vier staat synoniem voor ‘natuurreservaat’.
Een natuurbeheerplan brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo moet je voor het uitvoeren van de beheermaatregelen minder vergunningen allerhande aanvragen en zorgt dit dus voor minder administratieve last. Daarnaast worden voor een type twee, drie of vier natuurbeheerplan diverse fiscale voordelen voorzien om zo beheerder te stimuleren tot de keuze voor een hoger ambitieniveau. Ten slotte voorziet ANB verschillende subsidies gekoppeld aan het natuurbeheerplan en de uitvoering ervan:
Het opstellen van een natuurbeheerplan gebeurt op maat van jouw bos(sen). De prijs zal mede bepaald worden op basis van volgende factoren:
Contacteer ons dus zeker met jouw verwachtingen en we bekijken wat we samen kunnen uitwerken voor welke prijs.
BOS+ gaat samen met de beheerder op het terrein om de doelstellingen (ecologisch, economisch, sociaal) en het ambitieniveau van het natuurbeheerplan en de bijhorende maatregelen scherp te stellen. Na dit overleg maakt BOS+ een verslag dat wordt goedgekeurd door de beheerder.
Op basis van het goedgekeurde verslag, stelt BOS+ de verkenningsnota op. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, dient BOS+ de verkenningsnota ter goedkeuring in bij het ANB via het e-loket. ANB bezorgt in eerste instantie een ontvankelijkheidsverklaring en na eventuele opmerkingen een goedkeuring.
Na goedkeuring van de verkenningsnota voert BOS+ een inventarisatie uit. Dit gebeurt in het voorjaar wanneer de bosflora in bloei staat.
Op basis van de verkenningsnota en de inventarisatie worden de beheerdoelstellingen en -maatregelen en de opvolging opgesteld in het e-loket. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, dient BOS+ het natuurbeheerplan in bij het ANB. ANB bezorgt in eerste instantie een ontvankelijkheidsverklaring.
Indien nodig kan BOS+ de publieke consultatie organiseren. ANB bezorgt een kopie van de opmerkingen, bezwaren en adviezen aan BOS+, en na eventuele aanpassingen van het natuurbeheerplan een goedkeuring.
Wanneer andere recreatie (o.a. speel-, honden-, of bivakzone, natuurbegraafplek, …) gewenst is, kan BOS+ ondersteuning bieden bij het opstellen van een toegankelijkheidsregeling. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, wordt deze samen met het natuurbeheerplan ingediend bij het ANB.
Voor meer informatie, bij vragen of voor een voorstel op maat neem contact op met Eva.