Updates

Ieder1 heeft recht op een menswaardig bestaan

Bomen als vangrail voor Ugandese boeren

Wij zien het probleem niet, wij zien oplossingen. Zo ook op de steile hellingen van Karangura in Uganda. Hevige regen – die intenser wordt door de klimaatcrisis – zorgt er voor erosie, maar bomen kunnen die erosie bestrijden. Kyaninga Forest Foundation werkt er met steun van BOS+ om de lokale boeren zoals degene die je hieronder kan zien, te helpen om met boslandbouwtechnieken hun leven te verbeteren.

Aardverschuivingen nemen toe

Het is niet makkelijk om land te verbouwen in de schaduw van het Rwenzori gebergte. Toch slagen de mensen er in om het te doen, ondanks de steile flanken van de heuvels waarop ze wonen. Maar de laatste jaren begint de situatie te veranderen.

Steeds langere droogtes zorgen dat de oogsten van de lokale landbouwers minder opleveren. Wanneer het dan toch regent, regent het veel heviger op korte tijd. De gevolgen blijven niet uit. Wanneer de hevige regen de steile flanken afstroomt, sleurt het soms hele stukken bodem mee de afgrond in, een aardverschuiving. Stukken land worden onbereikbaar, gewassen gaan verloren, een stuk vruchtbare grond wordt onbewerkbaar, in het slechtste geval loopt er net iemand onder en bekoopt die het met zijn of haar leven.

© BOS+
Man in Uganda next to landslide with deforested area in background

Diepe wortels

Stilaan wordt duidelijk dat de grassen die er nog staan, niet meer opgewassen zijn om de erosie tegen te gaan. Met BOS+ zetten we daarom in op agroforestry als een manier om de hellingen te stabiliseren . We werken samen met de Kyaninga Forest Foundation, een lokale organisatie met tonnen ervaring en kennis van de lokale boomsoorten.

Onze projecten begeleiden boeren om op een iets andere manier aan landbouw te doen. Om de randen van hun percelen met bomen te beplanten bijvoorbeeld, zogenaamd contourplanting. De bomen helpen met hun wortelstelsel om de bodem vast te houden op de steile hellingen. Ze temperen ook de intense neerslag die er voorkomt, door met hun bladerdek de toestroom van water te vertragen en het water langer vast te houden bij droogte.

Niet alleen erosie wordt bestreden door meer bomen te gebruiken in het landbouwsysteem. Ook de droogte wordt aangepakt dankzij de welkome schaduw die de boomkruinen verschaffen en omdat ze het water in de bodem langer vasthouden.

© BOS+
Manne praten over jong net aangeplant boompje

Snelle groei

West-Oeganda kende de laatste decennia een hoge ontbossingsgraad en de bescherming van de nationale parken is de afgelopen 10-tal jaar verscherpt. Die twee factoren zorgen ervoor dat boeren  een nijpend tekort aan brandhout en palen sterk voelen. In Karangura County is de aankoop van brandhout een aanzienlijke kost geworden voor huishoudens.

De attitude van de gemeenschappen begint, door het steeds grotere gebrek aan bomen, te veranderen: boeren zijn de laatste tijd bereid om bomen aan te planten op hun landbouwland. De bomen die we aanplanten met KFF groeien zeer snel en het snoeisel van de bomen zorgt snel voor gratis brandhout en andere houtige producten.

© BOS+
Steep hill with perches of trees spread across and a landslide

Triple win

Met dit project behalen we de drie doelen die bij BOS+ steeds voorop staan: klimaat, biodiversiteit en mensen. Meer agroforestry is een toekomstbestendige aanpak in deze regio en biedt oplossingen voor de urgente klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Bovendien helpen we de landbouwers van Karangura om geld uit te sparen aan brandhout en krijgen hu stukken landbouwgrond een betere bescherming. Ze zien zo op korte en op lange termijn ook een verbetering op inkomensvlak.

© BOS+