Updates
Bosrevue

BOSACTUA | Valerie Trouet ontvangt eredoctoraat van Wageningen University and Research

© Guy Ackermans

Valerie Trouet ontving op 9 maart een eredoctoraat van Wageningen University & Research (Nederland).

Valerie Trouet is een Belgische wetenschapster, en bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie (onderzoek naar de chronologie van jaarringen in bomen, wat ons meer vertelt over historisch houtgebruik via datering van bijvoorbeeld gebouwen en scheepswrakken, maar ook over klimaatreconstructies). Ze is verbonden aan de universiteit van Arizona (VS) en is wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum. In 2020 publiceerde ze het boek “Wat bomen ons vertellen”.

Ze werd genomineerd voor het eredoctoraat door Professor Frits Mohren, Hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer aan Wageningen University. Prof. Mohren prees Valerie Trouet als een uitzonderlijk wetenschappelijk vertelster, die de link blootlegt tussen veranderingen in boomgroei en de veranderingen in klimaat en samenleving:

“Valerie Trouet heeft de empirische correlatie tussen boomringen en klimaat verder ontwikkeld door jaarringen te koppelen aan wereldwijde circulatiepatronen, wat helpt om het optreden van extreme klimaatgebeurtenissen zoals droogte en orkanen te begrijpen. De methoden die Valerie ontwikkelt worden ook toegepast in ons Dendrolab hier in Wageningen.

Valerie slaagt er in de belangstelling voor klimaatverandering en de rol van bomen en bossen te vergroten, door bruggen te slaan van fundamentele kleinschalige verschijnselen in bomen naar grootschalige processen van atmosfeer en klimaat.

Ik bewonder haar omdat zij zulk fundamenteel onderzoek doet en tegelijkertijd haar nieuwsgierigheid en haar enthousiasme overbrengt op haar studenten en het grote publiek.”

We hadden de eer om Valerie Trouet te ontvangen op ons eerste Bospraatje, om een lezing te geven over haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’. Je kan deze lezing nog steeds herbekijken op www.bosplus.be/bospraatjes/.

© Guy Ackermans

Gelieve als volgt te citeren:

Bert Peeters (2023) BOSACTUA | Valerie Trouet ontvangt eredoctoraat van Wageningen University & Research. Bosrevue 105c. 

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 105c

 

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees alle bosrevue artikels