biodiversiteit, ecosysteemdiensten, landbouw, outdoor education
8-10 jaar
gratis
Grasduinen bestaat uit een educatief pakket en beleefexcursies bij landbouwbedrijven en in natuurgebieden. We slaan in dit project een brug tussen natuur, landschap en landbouw.
We willen de kinderen laten Grasduinen! Zo leren ze zelf verbanden zien tussen wat de boer kweekt, zaait, plant en wat er uiteindelijk op ons bord belandt. Bovendien ontdekken ze zo ook wat de natuur en het bos ons biedt.
Het pakket is opgemaakt voor leerlingen van de tweede graad uit het lager onderwijs.
Download hier de infobrochure voor leerkrachten
Op je gemak en voor je plezier ergens in rondsnuffelen…
Op zoek naar onverwachte ontdekkingen!
Ook wel: rondneuzen, snuffelen, spoorzoeken,…
Wat is een Grasduiner?
Iemand die:
Ecosysteemdiensten (ESD) zijn alle goederen en diensten die we van de natuur krijgen. Denk maar aan schone lucht, hout, gezonde voeding, afkoelend vermogen, CO2-captatie en zo veel meer.
Aan de kern van ecosysteemdiensten ligt een gezond en weerbaar ecosysteem met een sterke biodiversiteit en natuurlijke processen zoals bestuiving en fotosynthese.
De producten en diensten die hieruit voortvloeien worden typisch opgedeeld in drie categoriën:
Hieronder een visuele weergave van enkele ecosysteemdiensten:
Ons leven is maar mogelijk dankzij de producten en diensten die de natuur ons biedt. Dagelijks genieten we van ontelbaar veel ecosysteemdiensten zonder dat we het beseffen.
Ecosysteemdiensten zijn daarom een manier om een gezonde en biodiverse omgeving naar waarde te schatten en zorg te dragen voor onze omgeving.
Dit besef dat de natuur aan de basis van ons leven ligt, zal in de toekomst des te belangrijker worden in een wereld waar de biodiversiteit en de weerbaarheid van de omgeving nog steeds onder druk staat en nog verder achteruit gaat door klimaatverandering, ontbossing, overexploitatie …
Zowel de landbouwer als de natuurbeheerder beheren de omgeving om tot ecosysteemdiensten te komen. Beiden maken daarbij gebruik van de natuur en de natuurlijke processen. Ze hebben er dus alle baat bij dat aan de basis van de ecosysteemdiensten die ze willen bekomen een gezond en weerbaar ecosysteem ligt.
Bij de landbouwer ligt de focus in eerste instantie op voeding als ecosysteemdienst en maakt daarbij gebruik van talloze natuurlijke processen zoals bestuiving, voortplanting en fotosynthese. Een landbouwers kan daarnaast evengoed natuurlijk toerisme, koolstofopslag, etc. als ecosysteemdiensten nastreven.
Een natuurbeheerder gaat typisch beheren met het oogpunt op biodiversiteitsverhoging, maar kan evengoed streven naar houtproductie, voedselproductie, koelend vermogen, een aangename omgeving om te vertoeven, natuurhistorische instandhouding, etc.
Grasduinen - van bos tot boer
2023-2024
Grasduinen in Oost-Vlaanderen wordt communicatief ondersteund door onder andere Plattelandsklassen, WWF België, Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei, Schelde-Durme en Vlaamse Ardennen, vzw Durme, Natuurpunt Waasland, EGTS Linieland, MOS Oost-Vlaanderen, Stad Gent en Sint-Lievens-Houtem
Partners in Antwerpen: Natuurpunt en de Hooibeekhoeve.
Partners in Limburg: Natuurpunt, Duinengordel, Nationaal Park Hoge Kempen en de Plattelandsklassen
Grasduinen Oost-Vlaanderen wordt financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun via de subsidie voor innovatieve projecten in de land- en tuinbouw van de provincie Oost-Vlaanderen
Grasduinen Antwerpen werd financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling via LEADER Kempen Oost (regio: ARO) en de Landbouwkorf van de Provincie Antwerpen
Grasduinen Limburg werd financieel mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling via LEADER Kempen, de Provincie Limburg en de gemeentes Oudsbergen en Maaseik
België