Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.
BOS+ wil daarom chefs van de toekomst inspireren met een andere manier van koken. In samenwerking met ProVeg vzw en Horeca Forma ontwikkelden we een opleiding voor praktijkleerkrachten op hotelscholen. De opleiding wordt dit jaar begeleid door topchef Pieter-Jan Lint en geeft leerkrachten inzicht in de basis van de plantaardige keuken. BOS+ en ProVeg ontwikkelden daarnaast een kookboek en een uitgebreid aanbod aan educatieve tools om in de klas te gebruiken (onderaan deze pagina te downloaden).
Naar schatting heeft de wereldwijde landbouw al 45% van het gematigde loofbos en 27% van de tropische bossen gekapt of omgevormd. Toch blijft de landbouw zich uitbreiden en vormt ze de dominante drijvende kracht achter ontbossing en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de biodiversiteit.
Veeteelt is in zo goed als elk land in het Amazonegebied dé grootste reden van ontbossing. Maar liefst 90% van de ontbossing van het Amazonewoud zelf zou er vandaag aan te wijten zijn.
Enorme stukken oerwoud worden gerooid of afgebrand om er veevoer (veelal soja) te telen, ofwel om er runderen te laten grazen. We schijnen het al eens te vergeten, maar voor elke koe die wij eten, moet natuurlijk ook eerst voedsel geproduceerd worden!
Voor het project Andermaal werkten we een kookboek, een lerarenopleiding en educatief materiaal uit.
Inhoud: theorie over het hoe en het waarom van vegetarisch en vegan koken + recepten ter inspiratie van leerlingen en bekende chefs.
Meer wetenInhoud: plantaardige producten en bereidingen, duurzame voeding, educatieve tools voor in de klas
Een gratis kookboek over het hoe en waarom van plantaardig koken boordevol heerlijke recepten.
Leerlingen leren de zeven kenmerken van duurzame voeding kennen.
In deze oefening maken leerlingen het onderscheid tussen een vegetarisch en een veganistisch gerecht.
Leerlingen leggen hun eigen mening naast verschillende cijfers en trends.
Een korte illustratie van de variatie in de plantaardige keuken (gastronomisch en fast food).
De vijf culinaire principes van de plantaardige keuken in een onverwacht acroniem: STEAK.
Met deze quiz zijn je leerlingen mee met de link tussen voeding, milieu en klimaat. *Educatief materiaal in ontwikkeling*
Invuloefening om klanten te verleiden met een goed geformuleerde menukaart.
Opwarmer: leerlingen moeten de naam geven van verschillende groenten, granen, peulvruchten, zaden en noten.
Over de voedingsdriehoek, plantaardige voeding en gezondheid.
Stellingenspel waarbij leerlingen kritisch leren nadenken over dierenwelzijn.
Nadenken over verschillende gerechten door ze te ordenen van minst naar meest duurzaam.
Wat is er duurder, een veggie of vleesgerecht? Reken het zelf uit met deze foodcostoefening. *Educatief materiaal in ontwikkeling*
Kort overzicht van verschillende vleesvervangers en hun bereiding. * Educatief materiaal in ontwikkeling*
Kort overzicht van de minder gekende producten die vaak gebruikt worden in de vegetarische of plantaardige keuken. *Educatief materiaal in ontwikkeling*
Vragen of bedenkingen bij het project, het educatief materiaal of het kookboek? Aarzel dan niet ons te contacteren.
Andermaal
Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (DGD)
Provincie Vlaams Brabant
Met de steun van de Koning Boudewijnstichting
Door een educatief traject, educatief materiaal en kookboek gratis ter beschikking te stellen aan leerkrachten en leerlingen uit de horeca, en het brede publiek, wil BOS+ hen inzicht verschaffen hoe ontbossing op hun bord kan vermeden worden door zelf originele, duurzame gerechten te creëren.
België