Updates
Kookboek Lesmateriaal Workshop

Andermaal

Thema's

Vegetarisme

Leeftijd

14-18 jaar

Contactpersoon thibaut.joris@bosplus.be
Toon info

Duurzame voeding

Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.

Inspiratie voor chefs van de toekomst

BOS+ wil daarom chefs van de toekomst inspireren met een andere manier van koken. In samenwerking met ProVeg vzw ontwikkelden we een gratis traject van inhoudelijke sessies en praktische (kook)workshops voor leerkrachten om te implementeren in hun lessen én een educatief kookboek met recepten van de leerlingen zelf.

Van ontbossing in de tropen…

Naar schatting heeft de wereldwijde landbouw al 45van het gematigde loofbos en 27% van de tropische bossen gekapt of omgevormd. Toch blijft de landbouw zich uitbreiden en vormt ze de dominante drijvende kracht achter ontbossing en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de biodiversiteit. 

Veeteelt is in zo goed als elk land in het Amazonegebied dé grootste reden van ontbossing. Maar liefst 90% van de ontbossing van het Amazonewoud zelf zou er vandaag aan te wijten zijn. 

… tot ontbossing op ons bord

Enorme stukken oerwoud worden gerooid of afgebrand om er veevoer (veelal soja) te telen, ofwel om er runderen te laten grazen. We schijnen het al eens te vergeten, maar voor elke koe die wij eten, moet natuurlijk ook eerst voedsel geproduceerd worden! 

Zonder striktere regelgeving, dreigt die ontbossing ten gevolge van veeteelt en soja nog wel even toe te nemen.
Men voorspelt dat de globale vraag naar vlees tegen 2050 nog tot 76% zal toenemen, en naar soja nog zo’n  45%.

Driemaal, Andermaal

Voor het project Andermaal werkten we een kookboek, een educatief traject en educatief materiaal uit.

1. Het Andermaal kookboek

  • Handig A4 formaat
  • voor leerkrachten, chefs en chefs in spe
  • zowel digitaal als op papier te verkrijgen

 

Inhoud: theorie over het hoe en het waarom van vegetarisch en vegan koken + recepten ter inspiratie van leerlingen en bekende chefs.

Meer weten

2. Het educatief traject

  • 2 theorieworkshops (via leerpad of les; telkens 2 lesuren)
  • 3 praktijkworkshops (telkens 4 lesuren),
  • voor leerlingen van de richtingen hotel (2e & 3e gr), restaurant & keuken (2e & 3e gr), grootkeuken, gemeenschapsrestauratie, specialiteitenrestaurant, wereldgastronomie en banketaannemer – traiteur.

Inhoud: plantaardige producten en bereidingen, het imago van de plantaardige keuken, gezondheid en duurzaamheid
Doelstelling: leerlingen krijgen inzicht in de plantaardige keuken én leren zelf originele vegetarische gerechten creëren

3. Educatief materiaal

Waar kan ik het kookboek Andermaal vinden?

Contact

Vragen of bedenkingen bij het project, het educatief materiaal of het kookboek? Aarzel dan niet ons te contacteren.

Projectmedewerker

Thibaut Joris

thibaut.joris@bosplus.be
  • Projectfiche
    Titel

    Andermaal

    Partners

    ProVeg België

    Financiers

    Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (DGD)

    Provincie Vlaams Brabant

           

    Doelstelling

    Door een educatief traject, educatief materiaal en kookboek gratis ter beschikking te stellen aan leerkrachten en leerlingen uit de horeca, en het brede publiek, wil BOS+ hen inzicht verschaffen hoe ontbossing op hun bord kan vermeden worden door zelf originele, duurzame gerechten te creëren.

    Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

    Land

    België