Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.
BOS+ wil daarom chefs van de toekomst inspireren met een andere manier van koken. In samenwerking met ProVeg vzw ontwikkelden we een gratis traject van inhoudelijke sessies en praktische (kook)workshops voor leerkrachten om te implementeren in hun lessen én een educatief kookboek met recepten van de leerlingen zelf.
Naar schatting heeft de wereldwijde landbouw al 45% van het gematigde loofbos en 27% van de tropische bossen gekapt of omgevormd. Toch blijft de landbouw zich uitbreiden en vormt ze de dominante drijvende kracht achter ontbossing en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de biodiversiteit.
Veeteelt is in zo goed als elk land in het Amazonegebied dé grootste reden van ontbossing. Maar liefst 90% van de ontbossing van het Amazonewoud zelf zou er vandaag aan te wijten zijn.
Enorme stukken oerwoud worden gerooid of afgebrand om er veevoer (veelal soja) te telen, ofwel om er runderen te laten grazen. We schijnen het al eens te vergeten, maar voor elke koe die wij eten, moet natuurlijk ook eerst voedsel geproduceerd worden!
Voor het project Andermaal werkten we een kookboek, een educatief traject en educatief materiaal uit.
Inhoud: theorie over het hoe en het waarom van vegetarisch en vegan koken + recepten ter inspiratie van leerlingen en bekende chefs.
Meer wetenInhoud: plantaardige producten en bereidingen, het imago van de plantaardige keuken, gezondheid en duurzaamheid
Doelstelling: leerlingen krijgen inzicht in de plantaardige keuken én leren zelf originele vegetarische gerechten creëren
Een gratis kookboek over het hoe en waarom van plantaardig koken boordevol heerlijke recepten.
Download het hoofdstuk ‘veggie vs. vegan’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘STEAK’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘vleesvervangers’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘zuivelvervangers’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘eivervangers’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘verkooptips’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘pro planeet’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘pro gezondheid’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘pro dierenwelzijn’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘pro eerlijke voedselverdeling’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘pro smaak’ uit het Andermaal kookboek.
Download het hoofdstuk ‘duurzame voeding’ uit het Andermaal kookboek.
Vragen of bedenkingen bij het project, het educatief materiaal of het kookboek? Aarzel dan niet ons te contacteren.
Andermaal
Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (DGD)
Provincie Vlaams Brabant
Door een educatief traject, educatief materiaal en kookboek gratis ter beschikking te stellen aan leerkrachten en leerlingen uit de horeca, en het brede publiek, wil BOS+ hen inzicht verschaffen hoe ontbossing op hun bord kan vermeden worden door zelf originele, duurzame gerechten te creëren.
België