biodiversiteit, outdoor education
9-12 jaar
2,5 uur
Gratis
Trek er vaker op uit naar het bos of een natuurlijke omgeving om kinderen meer te leren over de verschillen en gelijkenissen tussen leven in Vlaanderen en leven in het Amazonewoud. Via 9 thematische verhalen, met bijhorende opdrachtenfiches en materialen, gaan kinderen spelenderwijs aan de slag met opdrachten Frans, taal, rekenen, wereldoriëntatie… Alle opdrachten zijn gelinkt aan eindtermen.
De bosklaskar kwam er na een bevraging van leerkrachten lager onderwijs over outdoor educatie. De resultaten van die bevraging wezen allemaal de zelfde richting uit; outdoor educatie biedt tal van voordelen voor leerkrachten én voor kinderen. Het buitenles-zaadje werd geplant en de basis werd gelegd voor het ontwikkelen van de bosklaskar.
Uit de bevraging bleken echter ook nogal wat praktische ‘problemen’ om buiten aan de slag te gaan. Leerkrachten vroegen zich bijvoorbeeld af welk materiaal ze precies nodig hebben en wat een geschikte plek is om buiten les te geven. Maar ook inhoudelijk kwamen er wel wat vragen bovendrijven; Hoe structureer je zo’n les? Hoe vertaal je de inhoud van een binnenles naar een buitenles? De bosklaskar met bijhorende lesfiches en een handboek voor leerkrachten biedt het antwoord op al die vragen!
De bosklaskar is een bolderkar met materiaal en lesfiches. Eerst en vooral zit er heel wat nuttig materiaal in dat voor meerdere opdrachten kan gebruikt worden zoals doeken, zakmessen, touw, schrijfgerei en heel veel geplastificeerde kaartjes. Naast het materiaal zijn er ook lesfiches die uitleggen hoe al dat materiaal kan gebruikt kan worden. De lesfiches gaan over tal van onderwerpen en focussen zeker niet enkel op natuur en W.O. De bosklaskar wil immers aantonen dat het mogelijk is om alle vakken buiten te onderwijzen. De kar is beschikbaar in Gontrode en kan je gratis uitlenen (max. twee weken aan één stuk, kan zeker meerdere keren per schooljaar). Interesse? Stuur een mailtje naar educatie@bosplus.be
Mayu is een leeftijdsgenoot die opgroeit in Ixiamas, een dorpje in het Boliviaanse Amazonewoud. Ze vertelt er in 9 korte verhalen over het leven aan de andere kant van de oceaan. We maken kennis met haar vader, een lokale gids, neefje Christian en beste vriendin Camila. Elk verhaal is gekoppeld aan een aantal lesactiviteiten rond eenzelfde thema. Zo vertelt Mayu over de regen- en droogseizoen, de dieren die je kan tegenkomen in het woud, maar ook thema’s als poëzie en Halloween komen aan bod. Leerlingen leren meer over de verschillen en gelijkenissen tussen leven in het Amazonewoud en leven in België. Met concrete oefeningen wordt het allemaal nog duidelijker.
Weldra hier te vinden.
Elke lesdag is op dezelfde manier opgebouwd. Dit om de leerlingen een structuur te bieden. Wie regelmatig naar buiten gaat en die structuur behoudt, zal ook merken dat de leerlingen zich op termijn daar zullen aan aanpassen. Beginnen doen we steeds met het verhaal van Mayu. Daarna volgt een speelse startactiviteit waarbij de kinderen hun energie kwijt kunnen en kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Dan volgen de lesopdrachten. Het einde van elke les is een gezamenlijk reflectiemoment. Met 9 thema’s en genoeg activiteiten voor minstens een halve lesdag in het bos, voorzien we voldoende materiaal om leerkrachten te overtuigen maandelijks minstens één keer naar het bos te gaan. De lesfiches zijn er momenteel specifiek voor leerjaar 5 en 6. We breiden deze in de toekomst uit naar de andere jaren uit het lager onderwijs.
Wil je graag aan de slag met de bosklaskar, maar weet je niet hoe? Dan helpen wij jou graag verder. We bieden een gratis workshop aan voor klassen van de derde graad. Een workshop duurt max. 2,5 uur en kan per school op één dag twee keer georganiseerd worden, bijvoorbeeld één keer voor het vijfde leerjaar en één keer voor het zesde. We brengen de kar mee en laten die nadien ook achter op de school. Na max. twee weken verwachten we de kar terug in Gontrode. Heb je de kar niet nodig maar wil je enkel gebruik maken van het lesmateriaal? Dat kan zeker ook! Alle lesmaterialen vind je hieronder
De bosklaskar
2020 – 2023
Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)
BOS+ maakt deel uit van Perspective 2030. Met dit project werken we aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s):
België