Updates
Lesmateriaal Workshop

De bosklaskar

Thema's

biodiversiteit, outdoor education

Leeftijd

9-12 jaar

Duur

2,5 uur

Prijs

Gratis

Toon info

Lesmateriaal

Trek er vaker op uit naar het bos of een natuurlijke omgeving om kinderen meer te leren over de verschillen en gelijkenissen tussen leven in Vlaanderen en leven in het Amazonewoud. Via 9 thematische verhalen, met bijhorende opdrachtenfiches en materialen, gaan kinderen spelenderwijs aan de slag met opdrachten Frans, taal, rekenen, wereldoriëntatie… Alle opdrachten zijn gelinkt aan eindtermen.

Download het lesmateriaal

De bosklaskar

De bosklaskar is een product waarmee we de drempels voor buitenonderwijs voor leerkrachten willen wegwerken. De kar zit boordevol inspirerende lesopdrachten en bijhorend materiaal (een bordspel, letter- en woordkaarten, zegwijzen en vraagstukken om op te hangen in het bos…). Daarnaast zitten er ook heel wat nuttige voorwerpen in die voor meerdere opdrachten kunnen gebruikt worden. Denk aan doeken, zakmessen, lintmeters, een bal, touw… waarmee je eindeloos activiteiten kan verzinnen.  

Met de kar gaan we verder dan enkel natuurbeleving en natuureducatie. We willen aantonen dat je ook andere lesthema’s buiten kan onderwijzen. Denk aan een les rekenen, Frans of taal… Het kan allemaal in het bos, in het park of op de (vergroende) speelplaats.  

Van een binnenles naar een buitenles

De bosklaskar kwam er na een bevraging van leerkrachten lager onderwijs over outdoor educatie. De resultaten van die bevraging wezen allemaal dezelfde richting uit; outdoor educatie biedt tal van voordelen voor leerkrachten én voor kinderen. Het buitenles-zaadje werd geplant en de basis werd gelegd voor het ontwikkelen van de bosklaskar. 

Uit de bevraging bleken echter ook nogal wat praktische ‘problemen’ om buiten aan de slag te gaan. Leerkrachten vroegen zich bijvoorbeeld af welk materiaal ze precies nodig hebben en wat een geschikte plek is om buiten les te geven. Maar ook inhoudelijk kwamen er wel wat vragen bovendrijven; Hoe structureer je zo’n les? Hoe vertaal je de inhoud van een binnenles naar een buitenles? De bosklaskar met bijhorende lesfiches en een handboek voor leerkrachten biedt het antwoord op al die vragen! 

Workshop voor leerkrachten

Via een workshop voor leerkrachten dompelen we het volledige schoolteam onder in Outdoor Education en spelen we in op de drempels die leerkrachten ervaren. We reiken tal van methodieken aan en tonen hoe je met weinig extra materiaal -maar vooral door gebruik van natuurlijke materialen- jouw les ook buiten kan vormgeven.  

Wil je graag aan de slag rond Outdoor Educatie, maar heb je nog nood aan extra inspiratie? We bieden gratis workshops aan voor leerkrachten. Voor meer info, neem contact op met kato.vandenbussche@bosplus.be

Het verhaal van Mayu

Mayu is een leeftijdsgenoot die opgroeit in Ixiamas, een dorpje in het Boliviaanse Amazonewoud. Ze vertelt er in 9 korte thematische verhalen over het leven aan de andere kant van de oceaan. We maken kennis met haar vader, een lokale gids, neefje Christian en beste vriendin Camila. Elk verhaal is gekoppeld aan een aantal lesactiviteiten rond eenzelfde thema. Zo vertelt Mayu over het regen- en droogseizoen, de dieren die je kan tegenkomen in het woud, maar ook thema’s als poëzie en Halloween komen aan bod. Leerlingen leren meer over de verschillen en gelijkenissen tussen leven in het Amazonewoud en leven in België. Met concrete oefeningen wordt het allemaal nog duidelijker. In elk thema komen vakken als Frans, Nederlands, wiskunde, wereldoriëntatie… aan bod en linken we ook naar eindtermen. Elk thema is goed voor minstens een halve dag buitenlesplezier.  

De opbouw

Elke lesdag is op dezelfde manier opgebouwd. Dit om de leerlingen een structuur te bieden. Wie regelmatig naar buiten gaat en die structuur behoudt, zal ook merken dat de leerlingen zich op termijn daar zullen aan aanpassen. Beginnen doen we steeds met het verhaal van Mayu. Daarna volgt een speelse startactiviteit waarbij de kinderen hun energie kwijt kunnen en kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Dan volgen de lesopdrachten. Het einde van elke les is een gezamenlijk reflectiemoment. Met 9 thema’s en genoeg activiteiten voor minstens een halve lesdag in het bos, voorzien we voldoende materiaal om leerkrachten te overtuigen maandelijks minstens één keer naar het bos te gaan. De lesfiches zijn ontwikkeld voor het vijfde en zesde leerjaar, maar de methodieken kunnen ook gebruikt worden in andere klassen. 

  • Met de bosklaskar hoef je niet steeds naar het bos. Ook op een vergroende speelplaats kan je ermee aan de slag zoals hier in de school Kleine Wereld in Waregem.
  • Een BOS+ medewerker komt graag langs voor een inleidende workshop. Zo kan je nadien zelf met de kar en bijhorende lesmaterialen aan de slag.
  • Om buiten les te geven, hoef je niet steeds materiaal mee te nemen. Hier zie je hoe leerlingen van GO! Het Wonderbos in Ingelmunster de kaart van België namaken met natuurlijke materialen.
  • Zelf een kruiswoordraadsel maken met Franse woorden? Je vindt alle materialen in de bosklaskar of te downloaden onderaan deze pagina.
  • Met je klas zinnen ontleden in het gras?

Contacteer ons

Interesse in een workshop of vragen over het educatief materiaal? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be
  • Projectfiche
    Titel

    De bosklaskar

    Periode

    2020 – 2023

    Financiers

    Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)

    Doelstelling
    • Drempels verlagen voor leerkrachten om vaker in het bos/groene omgeving les te geven
    • Kinderen laten kennismaken met verschillende ecosystemen
    Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

    BOS+ maakt deel uit van Perspective 2030. Met dit project werken we aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s):

    Land

    België