Updates
Nieuws

Beter slapen? Beweeg in het groen! De resultaten van het 30-30 gezondheidsonderzoek

Wie regelmatig beweegt in het groen, voelt zich gelukkiger, ervaart minder stress, is meer geconcentreerd en slaapt beter. Dat zijn de opvallende resultaten van onze 30-30 campagne en het daaraan gekoppelde gezondheidsonderzoek. 5.400 Vlamingen engageerden zich om gedurende 30 dagen 30 minuten te bewegen in de natuur. 500 deelnemers vulden onze enquête in net voor en net na 30-30. Ruim 300 deden dat ook een maand na de campagne. Wat blijkt? Bewegen in het groen heeft wel degelijk een grote impact op onze mentale en fysieke gezondheid.

Zo geven de deelnemers aan dat hun mentale gezondheid tijdens die dertig dagen met bijna 6 procent verbetert. De slaapkwaliteit gaat er met ruim 8 procent op vooruit. De stress vermindert met meer dan 7 procent en de concentratie neemt toe met bijna 12 procent. Deelnemers voelen zich ook gelukkiger en vitaler.

Nog beter is dat de positieve effecten aanhouden. Een maand na 30-30 is het stressniveau nauwelijks verhoogd en blijft de mentale gezondheid ruwweg op hetzelfde peil. De slaapkwaliteit neemt zelfs nog toe tot bijna 11 procent beter dan voor de campagne. Ook het geluksgevoel stijgt. Een maand na 30-30 ligt de beweegactiviteit van de deelnemers nog altijd hoger dan ervoor.

De resultaten werden op 25 februari voorgesteld op de boomplantactie in het Wullebos in Stekene. Minister voor natuur Koen Van den Heuvel, Michiel Callens, directeur Onderzoek en Ontwikkeling CM en Sien Cromphout, educatief medewerker van BOS+ plantten de laatste zomereiken van een nieuw stuk bos. In totaal gingen 5.400 boompjes de grond in, één voor elke deelnemer aan 30-30. Ze werden bijgestaan door enkele enthousiaste 30-30 deelnemers.

In 2019 zetten CM en BOS+ opnieuw hun schouders onder het project. Vanaf 21 september tot en met 20 oktober willen de twee organisaties zoveel mogelijk Vlamingen overtuigen van de positieve effecten van bewegen in het groen. ‘Als gezondheidsfonds zetten wij in op Positieve Gezondheid’, zegt Michiel Callens (CM). ‘Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Gezondheid heeft evenzeer te maken met goed in je vel zitten.’ ‘Heel wat factoren kunnen daartoe bijdragen’, vult Sien Cromphout (BOS+) aan. ‘Een groene leefomgeving is daar duidelijk één van. De nabijheid van groen betekent dubbele winst. Zowel de gezondheid als het klimaat varen er wel bij.’

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels