Updates
Nieuws

Bolivia verloor 4 miljoen hectare bos op 12 jaar tijd

Op 18 januari kopte de Boliviaanse krant El Diario als voorpaginanieuws de problematische ontbossing in Bolivia van het afgelopen decennium. Een van de lokale partners van BOS+ in Bolivia, Probioma, stond de pers te woord in een reactie op de ontbossingscijfers.

  • Er werd vooral ontbost aan de grens met de landbouwgronden.
  • Er zijn nog 2 miljoen hectare bos die dreigen verloren te gaan om plaats te maken voor traditionele gewassen die bijdragen aan de voedselproductie.

De totale bosoppervlakte van Bolivia was in 2005 nog 47,3 miljoen. Maar in 2017 daalde dit tot 43,8 miljoen. Volgens de directeur van Probioma, Miguel Crespo, die zich baseerde op cijfers van Global Forest Watch, en een studie van Lykke Anderson en Juan Carlos Ledezma, verloor Bolivia voornamelijk bos in de regio Santa Cruz. (kaart)

Volgens diezelfde studie van Global Forest Watch gebaseerd op cijfers tussen 2001-2017 over de regio Zuid-Amerika en de Verenigde Staten, staat Brazilië op de eerste plaats met 56,1 miljoen ontboste hectare, gevolgd door de verenigde staten met 36,1 miljoen. Argentinië ontboste 5,6 miljoen hectare bos, Paraguay 5,5 miljoen, en Bolivia staat op de vijfde plaats met 4,5 miljoen ontboste hectare.

Satellietbeelden

Andersen en Ledezma interpreteerden satellietbeelden om de ontbossing in Bolivia in kaart te brengen. “Het is een verzameling van data uit verschillende bronnen, allen gebaseerd op een interpretatie van satellietbeelden. We gebruikten verschillende primaire bronnen omdat er geen enkele bron is die de hele periode van onze studie analyseert. We moeten ook melden dat er overlappingen en afwijkingen zijn tussen de gebruikte informatie, soms zijn er ook interpretatiefouten, maar het geeft wel een duidelijke tendens aan” zo zeggen Lykke E. Andersen en Juan Carlos Ledezma.

Het onderzoek bevestigt de argumentatie van Probioma en toont aan dat de jaarlijkse ontbossing in Bolivia is gestegen met een gemiddelde van ongeveer 150.000 hectare bos per jaar tijdens de jaren ’90, naar bijna 350 000 hectare bos per jaar in afgelopen decennium.

Ze leggen uit dat er afwijkingen zijn van jaar tot jaar, te wijten aan klimatologische afwijkingen, het wisselend gebruik van grond, en economische factoren.
2016 bijvoorbeeld, was het jaar met de meeste ontbossing in de geschiedenis van Bolivia met meer dan 417 000 hectare, maar het cijfer daalde in 2017 naar 263 000 hectare. Desondanks kunnen we in langere periodes beter tendensen observeren. Voor Bolivia tonen deze in zijn globaliteit een jaarlijkse stijging in de ontbossing aan.

Het departement Santa Cruz verloor het meeste bos

De 25 gemeenten met de meeste ontbossing in absolute termen (hectare per jaar) vertegenwoordigen 78% van het totaal van de ontbossing in Bolivia tussen 2016 en 2017. 16 van deze gemeenten zijn deel van het departement Santa Cruz en 12 van deze gemeenten staan bovenaan de lijst. 

Verder behoren 5 gemeenten tot het departement Beni, 3 tot het departement La Paz en 1 het tot het departement Cochabamba.

Conclusies

De ontbossing per inwoner gedurende de periode 2016-2017 was jaarlijks 310m2, dit is extreem hoog in vergelijking met het jaarlijks mondiaal gemiddelde van 9m2 per persoon 

De emissie uitstoot die deze ontbossing veroorzaakt – bijna 14 ton CO2 per persoon per jaar –  zorgt er voor dat de Boliviaanse houtkap een van de grootste drivers is van de klimaatswijzigingen op wereldvlak. Dit kan men vergelijken met het benzineverbruik van op zijn minst 4 voertuigen per Boliviaan per jaar.

Maar nog duidelijkere gevolgen op het klimaat dan deze CO2 uitstoot zijn de gevolgen die deze grootschalige ontbossing teweeg brengt op het microklimaat. Het klimaat van Bolivia wordt steeds warmer en droger, dit verhoogt het risico op catastrofale overstromingen. Bossen absorberen immers veel beter water dan landbouwgronden. Tot slot zorgt het ook voor een verlies van de belangrijkste waterreserves en deze reserves zijn nodig tijdens het droogseizoen.

 

  • Artikel vertaald door Lien Merre, vertegenwoordiger BOS+ in Bolivia

Wil je meer weten over dit thema? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang artikels in je mailbox.

Inschrijven 

Terug

Verslag excursie houtproductie in de Dijlevallei

Enquête mening van bosbeheerders over de invloed van klimaatverandering op ecosysteemdiensten

Lees meer artikels