Updates
Nieuws

Bewegen boost je metabolisme

Nog redenen nodig om te bewegen in het groen? Dagelijks een half uurtje bewegen helpt om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Lichaamsbeweging is namelijk een boost voor je metabolisme.

Metabolisme of stofwisseling is het proces in je lichaam dat voedsel afbreekt en omzet in energie. Mensen met een snel metabolisme verbruiken zelfs in rust meer energie dan iemand met een trage stofwisseling en komen dus minder snel bij in gewicht. De snelheid van je metabolisme hangt onder andere af van factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijkheid. Maar gelukkig kan je zelf ook je stofwisseling in een hogere versnelling zetten. Door te bewegen bijvoorbeeld.

Beweeg om spiermassa op te bouwen
De beste manier om je stofwisseling te versnellen, is door je spieren aan het werk te zetten. Spieren verbranden een stuk meer calorieën dan lichaamsvet. Een halve kilo spieren verbruikt zo’n 6 calorieën per dag, terwijl evenveel vet maar 2 calorieën verbruikt. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken.

Beweeg in de ochtend
Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan  het werk zet, heeft je metabolisme er de hele dag baat bij. Neem eens de fiets naar werk of school in plaats van de bus of auto, en je begint de dag met een kickstart.

Beweeg intensief
Alle beweging waarbij je hartslag verhoogt, zal ook je stofwisseling verhogen. Je wordt er niet gespierder door, maar je verbruikt meer energie in de uren na je beweging.

Beweeg buiten, weer of geen weer
Warmteproductie is een belangrijke energieverbranding van je lichaam. Als je je lichaam dwingt om meer warmte te produceren zal je lichaam dus harder moeten werken en zal je metabolisme versnellen. Frisse buitentemperaturen zijn dus geen excuses meer om niet  de natuur in te trekken, integendeel!

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels