Updates
Nieuws

De natuur is beter voor je gezondheid dan de gezondheidssector

‘De natuur zal meer levens redden, beter zijn voor je gezondheid en geneeskrachtiger zijn, wanneer je ziek bent, dan de gehele gezondheidssector.’ Geloof je deze uitspraak niet? Verschillende wetenschappelijke studies bewijzen het nochtans. 

Het gaat niet goed met onze gezondheid. Oververmoeidheid, allergieën, attentiestoornissen, kanker, chronische ziekten, burn-out en depressie zijn wijdverbreid. Vooruitgang heeft er voor gezorgd dat we ouder worden, maar het aantal gezonde levensjaren neemt af.

Is dat wat we willen? De extra levensjaren ziek doorbrengen?

In alle debatten over gezondheid blijft echter de topgeneesheer onbevraagd. De natuur. ‘De natuur zal meer levens redden, beter zijn voor je gezondheid en geneeskrachtiger zijn, wanneer je ziek bent, dan de gehele gezondheidsector.’ Dixit Jonathan Patz, Professor en Directeur van het Global Health Institute.

En deze uitspraak is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Onderzoek naar de impact van de natuur op ons welbevinden, gezondheid en creativiteit raakt stilaan op volle snelheid.

De belangrijkste conclusies werden onlangs ook door MO* Magazine samengevat:

De natuur

  • herstelt je concentratievermogen
  • verbetert je kortetermijngeheugen
  • herstelt je mentale energie
  • promoot je vernuft en creativiteit
  • verlicht stress en “boosts bliss”
  • verhoogt je gezondheid

Conclusie

We hebben dringend nood aan perspectiefverbreding in onze debatten rond stadsplanning, natuur, het nieuwe werken en de gezondheidszorg. De tijd van hokjesdenken is voorbij.

En misschien kunnen we tijdens onze volgende boswandeling eens nadenken hoe we beslissingen ten koste van de natuur kunnen ombuigen naar beslissingen ten voordele van de natuur. Want ‘what you do to nature, you do to yourself’.

Het uitgebreide artikel inclusief alle referenties vind je hier terug.

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels