Updates
Nieuws

Bijna 2000 gepersonaliseerde boompjes bedekken meer dan een halve hectare in Schelle

Gepersonaliseerde boompjes gaan hard sinds de kerstperiode. Er werden sinds eind december bijna 2000 boompjes geschonken via BOS+ en dagelijks komen er nog aanvragen binnen. De boompjes werden voorbije winter geplant in Schelle, ter uitbreiding van het Berrenheibos. Het hoeft niet gezegd dat het personaliseren (of labelen) van al die boompjes een heel karwei was. Toch klaarden we, met behulp van enkele fantastische vrijwilligers, in een aantal dagen de klus. Het Berrenheibos is nu officieel meer dan een halve hectare gepersonaliseerde boompjes rijker.

 

Bebossing in het Berrenheibos

Schelle engageert zich, in het kader van Bomencharter Vlaanderen, om tussen 2019 en 2024 ongeveer 25.000 nieuwe bomen te planten op haar grondgebied. Hoewel de gemeente slechts 782 hectare groot is, loste ze vorig jaar alvast een deel van haar belofte in. In samenwerking met BOS+ en Bosgroep Antwerpen Zuid werd een braakliggend terrein naast het reeds bestaande Berrenheibos de voorbije winter bebost.

Deze bebossing maakt bovendien deel uit van een groter vergroeningsproject van Provincie Antwerpen, dat het Berrenheibos wil uitbreiden over de stortplaats Delvou, de eerder verworven gesaneerde stortplaats Van den Bosch en nog enkele andere stukken grond in het gebied tussen Spruytelei, Tuinlei en Wullebeek.

Het bebossingsproject kent een lange geschiedenis, die stamt uit een periode waarin uitgegraven kleiputten in de Rupelstreek als afvalstortplaats fungeerden. Protest van de inwoners en omliggende wijken riep het storten van afval in de kleiputten uiteindelijk een halt toe.

Op het terrein zelf is nu niet veel te merken van de afvalstortplaatsen. De meeste stortplaatsen werden gesaneerd en afgedekt met grond. Door opnieuw te bebossen, doet de natuur langzaam maar zeker opnieuw zijn intrede in deze gebieden.

Gepersonaliseerde boompjes

Gepersonaliseerde boompjes is een campagne van BOS+ waarbij mensen bij hun aankoop van een boompje een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten voor een familielid of vriend. Deze boodschap wordt nadien afgedrukt op etiketten, op labels gekleefd en die labels worden vervolgens door BOS+ handmatig aan de boompjes gehangen en gefotografeerd.

De giften en sponsoring van de gepersonaliseerde boompjes van BOS+ stelden het Berrenheibos in staat herop te leven. Het labelen van de bomen gaf de medewerkers en vrijwilligers van BOS+ bovendien een mooie kans om het nieuwe stukje natuur te verkennen. Tussen de boodschappen zaten er ook enkele pareltjes en creatieve vondsten.

“Sommige mensen schreven een boodschap aan iemand die ze moeten missen, anderen vertellen een mopje of penden een gedichtje neer. Maar één ding hebben alle boodschappen gemeen: ze komen van mensen met liefde voor bomen.” – Tillia, medewerker BOS+

schenk ook een gepersonaliseerd boompje

Tijdens het fotograferen passeerde de burgemeester van Schelle, Rob Mennes. Hij was toevallig in het bos vuilnis aan het opruimen toen hij BOS+ aan het werk zag. De burgemeester is duidelijk trots op zijn gemeente en zet alles op alles om haar natuur zoveel mogelijk te beschermen. Zo wees hij er ons bijvoorbeeld op het terrein zeker proper achter te laten na ons vertrek.

 

Bronnen informatie bebossing Schelle:

https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dlog/dienst-infrastructuur-en-vastgoed/nieuws/start-bebossingsproject-berrenheibos.html

https://www.schelle.be/schelle-tekent-voor-25-000-nieuwe-bomen/

 

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels