De hevige bosbranden in Brazilië en Bolivia zijn de ergste in bijna twee decennia. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.
De Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) heeft de afgelopen maanden de uitstoot van bosbranden in Zuid-Amerika nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens CAMS-gegevens lag die uitstoot constant boven het gemiddelde en zijn er zelfs nationale en regionale records gebroken. De luchtkwaliteit in de hele regio wordt hierdoor ernstig aangetast.
Extreem warm en droog
Vooral de hevige branden in de wetlands van de Braziliaanse Pantanal en het Amazonegebied leidden tot een “cumulatieve totale geschatte koolstofuitstoot die nu al hoger ligt dan gemiddeld” – ongeveer 183 megaton koolstof tot 19 september.
De emissies in september alleen al zijn goed voor bijna 65 megaton van dit totaal.
Ook in de wouden van Bolivia brandt het hevig en overtreft de uitstoot nu al die van het vorige hoogste jaartotaal van 73 megaton koolstof in 2010. Ook hier is de huidige maand verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van dit totaal, met iets meer dan 32 megaton aan koolstofemissies.
Bosbranden zijn normaal in deze regio in de periode juli tot september. Maar de extreem hoge temperaturen die Zuid-Amerika de afgelopen maanden heeft gekend, de langdurige droogte die blijkt uit de lage bodemvochtigheid en andere klimatologische factoren hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de sterk toegenomen omvang van de bosbranden, de rook en de gevolgen voor de luchtkwaliteit, aldus Copernicus.
In Bolivia werkt BOS+ samen met plaatselijke organisaties en families om tropische bossen zo goed mogelijk te herstellen. Steek het tropisch bos en de families een hart onder de riem en doe een gift.