De laatstejaarsstudenten lager onderwijs van de Odisee Hogeschool Brussel startten het academiejaar in stijl. Ze werden drie dagen lang ondergedompeld in het Meerdaalwoud en verdiepten zich in de kracht van Outdoor Education. Kato van BOS+ mocht de driedaagse openen met een workshop rond de bosklaskar.
Tijdens de driedaagse leerden de studenten over lesgeven in het eerste leerjaar, dus de workshop was volledig aangepast aan de doelgroep. We zetten hierbij niet alleen in op natuurbelevingsactiviteiten, maar vooral ook op leren over, in en met de natuur. Ook voor lessen taal, wiskunde of techniek is het bos een uitermate geschikte plek. We testten verschillende activiteiten uit, van een estafette met getalbeelden tot een zoekopdracht met woordjes, waarbij samenwerken en goede communicatie belangrijk blijken. Maar ook een tikspel met rijmwoorden of kriebeldieren namaken met natuurlijke materialen kwamen aan bod. We maken maximaal gebruik van de ruimte én de natuurlijke materialen.
In de namiddag zetten de studenten de ervaring om in eigen lesideeën. In groepjes kregen ze een lesonderwerp waarrond ze een activiteit uitwerken, die hebben we dan ook samen getest. Daar kwamen heel leuke ideeën uit voort!
We wensen de studenten alvast veel succes met het nieuwe academiejaar en hopen dat ze tijdens hun stages en hun latere carrière vaak het bos mogen intrekken om er les te geven.
Interesse om met jouw team of met studenten aan de slag te gaan rond Outdoor Education? Neem contact op met kato.vandenbussche@bosplus.be voor meer info.
Onze bosklaskar en workshops Outdoor Education kwamen al eerder in de pers:
- Leerkrachten Leefschool op navorming in de natuur (HLN, 2024)
- Vierde leerjaar Wonderbos test bosklaskar uit (Het Nieuwsblad, 2021)
- Het Wonderbos test bosklaskar uit (HLN, 2021)