Updates
Nieuws

Een nieuw bos voor Wetteren!

© Gert Arijs

Afgelopen zondag 25 februari zakten meer dan 800 mensen af naar de Gereedstraat in Wetteren, gewapend met spades en schopjes, voor de aanplant van een nieuw bos. En niet zomaar een bos, maar eigenlijk verschillende kleine bosjes die samen één groot geheel van 3,6 ha vormen: een pensioenbos, een herdenkingsbos, een verjaardagsbos, een huwelijksbos, een geboortebos én de boompjes die via ‘schenk een boom‘ cadeau werden gegeven, kregen er een plaatsje. 

Een pensioenbos, zeg je? Jawel, het allereerste in Vlaanderen! Jo Dierickx vroeg geen afscheidscadeaus, maar startte via BOS+ een inzamelactie voor zijn pensioenbos. En met succes, de teller klokte af op 2215 euro, goed voor 1500 m² nieuw bos. Jo haalde ook het nieuws en de radio met zijn primeur.

Vanuit mijn overtuiging dat we voor onze planeet aarde veel meer zorg moeten dragen dan we nu al doen, vroeg ik familie en vrienden een boompje als cadeau voor mijn pensioenfeest. – Jo Dierickx

Een pensioenbos voor Jo


Ook Herty en Nancy prefereerden boompjes boven cadeautjes voor hun huwelijk. Zij plantten samen met familie en vrienden onder een fijn lentezonnetje hun huwelijksbos aan.

Een huwelijksbos voor Herty en Nancy (© Gert Arijs)


Gert Arijs spaarde voor zijn verjaardag ook wat boompjes bij elkaar die in Wetteren nu een definitief plekje hebben gekregen. 

Verjaardagsbomen voor Gert


© Gert Arijs


Wil je ook graag je eigen pensioenbos, herdenkingsbos, huwelijksbos, geboortebos of verjaardagsbos? Dien dan hier je aanvraag in.

Tot slot kon wie het afgelopen jaar een boompje schonk via onze website, dat samen met de ontvanger komen planten. De afwezigen hadden zelden meer ongelijk, het was een fijne samenkomst van bomenliefhebbers die enthousiast hun eigen boompjes in de grond staken. Kon je er niet bij zijn? Geen nood, jouw boompje kreeg zeker ook een mooi plaatsje. We sturen zoals beloofd ook jaarlijkse updates over het bos. Wil je ook graag een boompje schenken (en dat eventueel zelf komen planten)? Dat kan hier.

© Gert Arijs

© Gert Arijs

© Gert Arijs

Het terrein lag er hier en daar wat zompig bij, maar dat kon de pret niet drukken. Het nieuwe bos is in eigendom van de gemeente Wetteren, die het kon kopen van een landbouwer die op pensioen ging en zijn grond graag bos zag worden. In totaal toch goed voor een mooie 3,6 ha nieuw bos.

© Gert Arijs


Qua soorten kozen we voor kraak- en schietwilgen, zwarte elzen en zachte berken die tegen een nat stootje kunnen. Er werd ook een struikrand aangeplant met Europese vogelkers, gewone vlier en zwarte bes.

Met die soortenmengeling verhogen we de biodiversiteit. Vogels en bestuivers zijn dol op zo’n struikrand, terwijl ze ook voor interessante structuurvariatie zorgen. Eva Forceville, bebossingsexperte bij BOS+

 

© Arne D’hont


Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels