Updates
Nieuws

Ga de strijd aan tegen zwerfvuil!

Erger jij je ook aan al dat zwerfafval langs je wandelroute?  Soms lijkt het wel elk jaar erger te worden. Mopperen in jezelf helpt niet: pak samen met ons het probleem aan en draag zelf je steentje bij.

Het probleem dat zwerfafval heet

Afval weggegooid of achtergelaten op plekken die daarvoor niet bestemd zijn. Je vindt het langs onze snelwegen, bij op- en afritten, langs de straatbermen en zelfs in de natuur. Iedereen lijkt er zich aan te storen, maar weinigen doen er iets aan. En eerlijk, het probleem wordt steeds erger. Plastic zakjes, lege flesjes, sigarettenpeuken, kauwgom, bierblikjes… het duurt heel erg lang voor deze tot afval worden afgebroken.  Glas en een aantal soorten plastic worden helemaal niet afgebroken. Daarnaast zorgt zwerfafval dat in de natuur terechtkomt voor vervuiling van de bodem of verontreiniging van water. Heb je er al bij stilgestaan dat de vis op je bord vol met plastic kan zitten? Toch kunnen talrijke materialen gerecycleerd worden!

Help ons het probleem aanpakken

Als wandel- en/of natuurliefhebber ben je wellicht niet het type dat sluikstort of zwerfvuil achterlaat. Maar je kan meer doen. Mooimakers , Vayamundo en Wandelsport Vlaanderen gaan samen het probleem van zwerfafval aanpakken. En jij kan ons helpen!

Word Mooimaker

Op iedere Walkon-wandeling van Wandelsport Vlaanderen kun je je nabij de WalkOn-infostand aanmelden als Mooimaker. Er hangen geen harde eisen of verplichtingen aan vast. Het fijne is dat je alleen tijdens het wandelen een stukje van de wandelomlopen helpt opruimen. Vraag nabij de WalkOn-infostand je grijper* (in bruikleen) en een speciaal afvalzakje … en je kan zo beginnen opruimen. Bij je terugkomst in de startlocatie kan je je volle zakje zwerfafval kwijt en beloont Mooimakers je met een leuke gadget (na teruggave van de grijper).  

Geen loze woorden, maar daden: “Plant een boom”

Wandelsport Vlaanderen wil met de strijd tegen sluikstorten zorgen voor gelukkige mensen in een betere wereld.  Op iedere WalkOn-wandeling staat de organiserende wandelclub € 0,10/deelnemer af voor de actie “plant een boom”. Onze droom? 62.000 boompjes planten – voor ieder Wandelsport Vlaanderen lid één!

Terug

Effecten van beheermaatregelen op aanvoer en afvoer van nutriënten in bossen

Engineered Wood Products 2022 in Nederland – infographic van Stichting Probos

Lees meer artikels