Updates
Nieuws

Lindebloesem oogst je op een zonnige dag en is goed voor de spijsvertering

Herboriste Lia De Groot neemt vijf boom- en plantensoorten onder de loep en geeft tips om ze op een gezonde manier te gebruiken. De derde: linde.

“Lindebloesem oogst je op een zonnige dag, als die heel hard ruikt en vol met bijtjes zit. Je plukt dan de trosjes waarvan de helft van de bloemetjes open staan, samen met het schutbladje. Je laat de bloesem best drogen op een open schaal of in een mand. Zorg ervoor dat het kan ‘ademen’, dek het dus niet af of hoogstens met een theedoek. Schep de drogende bloesem af en toe om. 

Van de gedroogde bloemen kan je thee zetten, die kan je alle dagen drinken. Hij is goed voor de spijsvertering. In Frankrijk is ‘tilleul’ na het avondmaal toch een klassieker? Een handvol lindebloesem in een pot, 5 minuutjes trekken, eventueel wat sinaas- of citroensap erbij, of zoeten met wat honing.

Het effect bij grippale toestanden is een beetje gelijklopend met dat van de vlier, je kan ze dan ook samen gebruiken.
Linde werkt bovendien ook nog ontspannend bij klachten van nerveuze aard. Bijvoorbeeld bij nerveuze maagklachten kan je eens een thee van lindebloesem, citroenmelisse en kamille proberen.”

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels