Updates
Nieuws

Maak kennis met de 30-30 bossen

Dertig dagen bewegen in het groen: geen makkelijke uitdaging, en al helemaal niet als dat groen ver te zoeken is. Want om te bewegen in het bos, hebben we natuurlijk wel bos nodig. En daar willen we met 30-30 graag aan bijdragen.

Daarom planten we elk jaar na de campagne (het bomen plantseizoen loopt ongeveer van november tot maart) een 30-30 bos. Vorige jaren konden we dat steeds samen met jullie doen. Dit jaar liep het anders.

Toch was het ook voor de campagne van 2020 geen loze belofte. In naam van 30-30 werden er de voorbije winter zowaar drie bossen aangeplant: in Turnhout, De Pinte en Deinze. En niet zomaar bossen. We kozen voor ‘voedselbossen’.

Voedselbossen?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen plantengemeenschap, naar het model van een natuurlijk bos of een bosrand. Bomen, struiken, planten en kruiden vormen verschillende lagen eetbare gewassen. Je kan er niet enkel in plukken, maar ook gewoon genieten, spelen, ontmoeten, leren, én het bruist van biodiversiteit.

Een voedselbos verweeft dus natuur met landbouw. Het zorgt voor de productie van gezond en lokaal voedsel maar kan ook ruimte bieden voor ontspanning, ontmoeting en educatie. En uiteraard leggen de bomen, struiken en planten ook CO2 vast, zorgen ze voor verkoeling in (hete) zomers en voor een betere waterhuishouding.

Een goed ontworpen voedselbos evolueert naar een gezond, zichzelf in stand houdend ecosysteem met een grote biodiversiteit.

En uiteraard hopen we om volgend plantseizoen opnieuw SAMEN bomen in de grond te steken. Tot dan!

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels