Updates
Nieuws

Plogging: dat tikje extra bij het wandelen

Een heerlijke natuurwandeling, dat is helemaal opgaan in het groen rondom jou. En dan is daar plots het blikje bier, de plastic zak of een rondslingerend mondmasker in de kant. Leuk is anders. Om dat tegen te gaan, binden enkele duizenden ploggers de strijd aan met zwerfvuil.

Ploggen is een samentrekking van joggen en plocka, het Zweedse woord voor ‘plukken, oprapen’. Het is wandelen of joggen waarbij je onderweg zwerfvuil ‘plukt’ of opraapt en verzamelt. Het fenomeen wint al een tijdje aan populariteit. Denk maar aan de verschillende zwerfvuilacties in scholen, jeugdbewegingen en andere verenigingen.

Om die mensen te ondersteunen, is er nu ook de app WePlog. De app toont een kaart van België en Nederland en geeft heel precies aan welke straat geplogd is en hoe lang dat geleden is. Groene straten zijn recent geruimd, rode straten moeten geplogd worden. Daarbij zie je ook je statistieken: het aantal kilometers die je aflegt en het aantal vuilzakken.

“Maar ons hoofddoel is een mentaliteitswijziging, veeleer dan een succesvolle app”, zegt Bernard Herbert, medeoprichter van de app. “De app is het middel om ons doel te bereiken.”

Bernard Herbert en Alex Callant starten de app eind 2019. Beiden waren ploggers en door hun ‘hobby’ merkten ze op hoeveel zwerfvuil er wel was. Dat moest beter vonden ze en zo kwamen ze op het idee voor de app.

“Het maakt het ploggen efficiënter en leuker bovendien”, zegt Alex Callant. “Wanneer een straat recent nog is geplogd door iemand anders, weet de gebruiker dat hij of zij er niet nogmaals moet langsgaan want de kans op veel zwerfvuil is gering.”

“Met vuilzak trek ik er dagelijks op uit”

“Omdat ik van thuis werk en weinig beweging had, besloot ik 8.000 stappen per dag te zetten”, zegt Katrien Dossche, een fervent plogster uit Sint-Martens-Latem. “Maar ik ging vroeger nooit alleen gaan wandelen. Daarbij kwam ook dat ik merkte dat er gewoon teveel zwerfvuil was. Het is hier niet zoals in een grootstad, maar toch behoorlijk veel. Dat dagelijks wandelen lukte met mijn vuilzak bij mij wel alleen en ik doe het nog steeds, altijd met de WePlog. Het is een leuke en efficiënte combinatie van twee positieve zaken. Ik zag onlangs zelfs twee reeën, wat ik hier nog nooit eerder zag. Echt wel aangenaam om te ploggen, noem me gerust een superfan van de app.”

Katrien Dossche maakt er gretig gebruik van. “Ik kocht me zelfs een nieuwe gsm om er meer gebruik van te kunnen maken”, lacht ze. “De app staat veel aan, met het resultaat dat Sint-Martens-Latem voor zo’n 80% proper ligt. Niet alleen door mij, ik maakte ook de website latempakthetzwerfvuilaan.be, waarin lokale medeploggers zich verenigen. Ondertussen zijn we al met een stuk of vijftig ploggers, vorig jaar raapten we allen samen meer dan 500 kg zwerfvuil. Nu ligt er hier veel minder zwerfvuil dan in de dorpen rondom, wat me blijft motiveren.”

Niet enkel de hoofdwegen staan in de app, ook onverharde wegels in de natuur staan er op. “Die paden worden dan wel minder snel terug rood dan een drukbezochte weg”, weet Katrien Dossche, “ ze liggen er niet minder vuil om. Ik vind overal zwerfvuil. Elke wandeling is de moeite. De rand van het bos ligt soms bezaaid met blikjes.”

Anders wandelen

Volgens de stichters van WePlog laat ploggen mensen hun wandeling anders beleven. “Enkele mensen die met ploggen begonnen, vertelden ons het écht leuk te vinden”, zegt Alex Callant. “Het gaf hun wandeling een doel, wat het wandelen minder saai maakte. Vooral dan mensen die steeds dezelfde route deden in hun buurt merken dat ze een extra reden hebben om te wandelen. Of mensen die door de lockdown begonnen wandelen uit verveling, geven met ploggen dat tikkeltje extra aan hun wandeling.”

Ook zorgt het voor rust in je hoofd, weet Alex Callant uit eigen ervaring. “Ik ga wandelen om te ontspannen, maar merk dat mijn verantwoordelijkheden en werk steeds door mijn hoofd spoken. Tijdens het ploggen focus ik me op het afval. Ik scan de hagen, struiken en stoeptegels af naar afval en denk aan niks anders. Bovendien heb ik zo meer oog voor detail voor de natuur in mijn omgeving. Ik kom volledig ontspannen terug van een plogsessie.”

Download de app hier:

Terug

Openbaar onderzoek Paarbosch

Een zomer boordevol inzichten over tropisch bos

Lees meer artikels