Updates
Nieuws

Repair Café in Leuvense gevangenis

In kader van de klimaatweek, organiseerde BOS+ samen met MAAKbar en Maakbaar Leuven een eerste Repair Café in Leuven Centraal: een gevangenis waar ruim 400 mannen langdurig verblijven.  

Met meer dan 50 deelnemers was het een onmiskenbaar succes. De vrijwillige herstellers voor textiel en elektro-apparaten waren meteen enthousiast om samen met gedetineerden allerlei voorwerpen nieuw leven in te blazen. Kato Vanden Bussche van BOS+ en organisator van het evenement blikt alvast tevreden terug: “Het was best spannend, want het is de eerste keer dat een Repair Café plaatsvindt in de gevangenis. Alles is vlot verlopen en heel wat toestellen én kledij kregen een tweede leven. Van tondeuze tot trouwkostuum: we fixten het allemaal!” 

“Erg blij dat ik mijn CD-speler opnieuw kan gebruiken”

“Er waren 15 inschrijvingen voor textielherstel en die werden ook allemaal succesvol behandeld. Voor de elektroherstellers waren er 42 inschrijvingen. Hiervan konden er 21 behandeld worden waarvan er 13 apparaten ook hersteld konden worden. Voor de grondstoffen van elektrische apparaten wordt nog heel veel ontbost, terwijl die apparaten vaak gerepareerd of gerecycleerd kunnen worden. We kunnen herstel van toestellen dus alleen maar toejuichen”, vult Kato aan.  

Ook de gedetineerden reageren tevreden. Met het beperkte loon dat sommigen onder hen verdienen, is het vaak erg moeilijk om nieuwe toestellen aan te kopen. K. spreekt over een erg waardevol initiatief, dat vaker georganiseerd mag worden. “De gedetineerden die werken, dat zijn er minder dan de helft van de 410 bewoners, verdienen zeer weinig. Daarmee moeten ze hun TV-abonnement, telefoon, knutselmateriaal, voeding… mee betalen, en soms nog schulden aflossen. Er is geen budget om nieuwe toestellen aan te kopen. Soms gaat het om erg kleine herstellingen, maar daarmee kan ik wel de levensduur van mijn toestellen verlengen. Vandaag liet ik mijn CD-speler herstellen. Ik ben erg blij dat ik die opnieuw kan gebruiken”, reageert K.

De glimlach van de bezoekers

Wel valt op dat de bezoekers van dit Repair Café zeer betrokken zijn en dat ze met veel interesse het herstelproces bijwonen. Ze willen liefst van al zelf de herstelling uitvoeren, maar dat is helaas niet toegelaten. Een ander verschil? “Hier zien we vooral herstellingen van CD- of DVD-spelers, ventilators, kleiner materiaal zoals horloges of voor lichaamsverzorging, zoals scheerapparaten. In andere Repair Cafés zien we ook grotere toestellen, zoals een microgolf, TV, stofzuiger…

Maar om welke herstelling het ook gaat: elke herstelling geeft voldoening. “Te meer als je de glimlach van de bezoekers ziet: daar doe je het voor”, vertelt Albert, herstelvrijwilliger van Maakbaar Leuven. “We merken algemeen veel dankbaarheid onder de deelnemers. Het is jammer dat we niet altijd de juiste wisselstukken hebben. We willen wel herstellen, maar kunnen dat niet altijd. De omgeving is beperkend, maar we doen wat we kunnen. We bekijken graag met Maakbaar Leuven of we binnenkort nog eens kunnen langskomen. Zo’n projecten zijn voor ons ook heel leerrijk”, vult hij aan.

 

Terug
Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels