Updates
Nieuws

Wandelen werkt, ook bij chronische pijn

Bij veel mensen die kampen met chronische pijn leeft nog steeds de gedachte dat rusten de oplossing is. Bij acute of hevige pijn, is dit inderdaad het geval, maar bij veel vormen van chronische pijn kan bewegen verlichtend werken. Mattias van Effen Weg vzw lijdt zelf aan chronische rugpijn en ontdekte de helende kracht van wandelen enkele jaren geleden. “Na een lange lijdensweg van kinesitherapie, pijnklinieken, osteopathie, chiropraxie en operaties, was ik fysiek en mentaal een hoopje ellende. Toen nam ik de beslissing om te beginnen wandelen, iets wat mijn gezondheid op alle vlakken ten goede is gekomen.”

“Ondertussen heb ik al enkele duizenden kilometers achter de kiezen. Het wandelen verzacht niet alleen mijn pijn, het is een passie geworden. Een dag niet gewandeld, is een dag niet geleefd.” In mei 2015 startte Mattias met een blog om andere pijnpatiënten te laten zien dat het mogelijk is om, ondanks de pijn, nog heel wat te bereiken én om andere wandelaars te inspireren. Niet veel later was het idee voor Effen Weg geboren.

De helende kracht van de natuur

“Met Effen Weg vzw organiseren we jaarlijks meer dan 200 wandelingen voor mensen met (chronische) pijn of mensen die te kampen hebben met burn-out of depressie. Ook andere mensen zijn van harte welkom, we sluiten niemand uit. Het doel is om iedereen te overtuigen van het belang van bewegen en de helende kracht van de natuur.” Effen Weg vzw gaat zowel actief met patiënten op stap en geeft ook mensen een duwtje in de rug om individueel te beginnen wandelen. De wandelingen lopen steevast door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. “We geloven sterk in de helende werking van de natuur op de mens. Buiten zijn, de natuur beleven, het doet iets met een mens. Onze wandelingen worden met veel zorg en aandacht voor natuurbeleving uitgestippeld en we lopen dan ook zoveel mogelijk onverhard.”

Meer over de werking, de activiteiten en het lidmaatschap van Effen Weg vzw vind je terug op www.effenweg.be.

Terug

100 schoolkinderen kleuren eigen speelbos op ‘betonzinnig’ plein in Antwerpen

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Lees meer artikels