Updates
Nieuws

“Zonder bos zijn we geen Siekopai”

Deze zomer trok collega Lieve naar de Siekopai gemeenschap in het noordoosten van het Ecuadoriaanse Amazonewoud op terreinbezoek. Samen met partner Yakum kreeg ze zo de kans om de voortgang van het project te zien dat door BOS+ in deze regio wordt ondersteund. Lieve bezorgde ons dit verslagje.

Een belangrijke mijlpaal was ons bezoek aan het herbebossingsgebied Kokaya, waar 20 hectare bos wordt hersteld aan de rand van het Siekopai-territorium. Dit gebied werd eerder ontbost door andere bevolkingsgroepen, die het land inpalmen voor veeteelt en gewassen zoals cacao en koffie. Na zes maanden intensief werk is de gemeenschap van Remolino erin geslaagd om een volwaardige boomkwekerij op te zetten, midden in de jungle, waar voordien geen onderdak, water of elektriciteit aanwezig was. Dankzij Yakum staat er nu een basiskamp dat in slechts drie maanden werd opgebouwd en waar een team van zes mensen voortdurend aan de slag is.

De kwekerij heeft inmiddels 70 verschillende boomsoorten opgekweekt, terwijl het oorspronkelijke doel was om 50 inheemse soorten te verzamelen die belangrijk zijn voor de Siekopai-cultuur. Het enthousiasme van de gemeenschap heeft ervoor gezorgd dat ze ook extra fruitsoorten hebben verzameld, die een cruciale rol spelen in hun gastronomische en medicinale tradities. De impact van dit project op de lokale bevolking is indrukwekkend. Jongeren getuigen dat ze in de afgelopen zes maanden enorm veel hebben geleerd over het kweken van bomen en het maken van bodemverrijkende compost op basis van bio-houtskool en micro-organismen. Bovendien hebben ze kennisgemaakt met nieuwe boomsoorten die ze willen behouden en aanplanten in hun gerestaureerde bos.

Dit project wordt voornamelijk gesteund door de provincie Vlaams-Brabant en vormt een belangrijke eerste stap van een breder Treecological-programma, dat gericht is op koolstofopslag. In de komende 20 jaar zullen er metingen worden verricht om de hoeveelheid koolstof die in de aanplantingen wordt opgeslagen, nauwkeurig te volgen.

Met grote verwachting kijken we uit naar de verdere ontwikkeling van dit innovatieve project, dat niet alleen draait om natuurherstel, maar ook om het behoud van de Siekopai-cultuur. Het aanplanten van een voedselbos en het gebruik van diverse fruit- en vruchtensoorten spelen een essentiële rol in het in stand houden van het delicate evenwicht tussen de natuur en de inheemse gemeenschap. De Siekopai getuigen met trots: “Zonder bos zijn we geen Siekopai!”

Terug
Landenvertegenwoordiger Ecuador

Lieve Van Elsen

lieve.vanelsen@bosplus.be

BOS+ hekelt voorbarige boskap voor nieuwe stelplaats De Lijn: “strategie van de voldongen feiten is een overheidsbedrijf onwaardig”

Geen tijd meer over om het einde van ontbossing verder uit te stellen

Lees meer artikels